Bibimbap en gebakken rijst met ei

13x De Beste Vegetarische Recepten uit Azië

Dit zijn de 13 beste vegetarische recepten uit Azië. Ik ben dol op vegetarisch eten vanwege de vele gezondheidsvoordelen en smaakvolle mogelijkheden. Het is veel meer dan alleen een beetje sla, zoals sommige mensen denken. Vooral de Aziatische keuken biedt een schat aan fantastische vegetarische gerechten. De Aziatische keuken staat bekend om zijn rijke assortiment aan groentegerechten. Bovendien zijn deze gerechten buitengewoon smaakvol en gemakkelijk aan te passen voor vegetariërs.

Hier heb ik een lijst samengesteld van mijn 13 beste vegetarische recepten uit de Aziatische keuken. Deze lijst is in willekeurige volgorde, maar elk gerecht is een ware smaaksensatie. Ontdek de veelzijdigheid van vegetarische Aziatische gerechten en laat je verrassen door hun culinaire hoogstandjes.

1. Gebakken Rijst met Ei

Gebakken rijst met ei

Gebakken rijst is een populair gerecht in heel Oost-Azië, Zuidoost-Azië en zelfs Indonesië. Elk land heeft hierbij zijn eigen variant. Met dit recept maak je gemakkelijk een Chinese versie van de gebakken rijst.

In veel Chinese huishoudens wordt dit gerecht gemaakt met ingrediënten die overgebleven zijn van andere gerechten. Het is daarom een geweldig gerecht om restjes op te maken.

Naar Recept: Gebakken Rijst met Ei

Chinese Lente-ui Pannenkoek

Deze Chinese lente-ui pannenkoeken is een gerecht wat door heel China gevonden kan worden. Ze worden gegeten als streetfood, in restaurants en bij mensen thuis. De krokante dunne laagjes en de smaak van de lente-ui maken deze pannenkoeken heerlijk om te eten als snack, lunch of ontbijt. Je kunt deze pannenkoeken ook makkelijk van tevoren bereiden klaar maken en ze later afbakken.

Naar Recept: Lente-ui Pannenkoek (Cong You Bing)

Foe Yong Hai

Foe yong hai is een klassieker van de Chinees. Dit gerecht is de hele wereld over geweest en wordt overal anders gemaakt. In dit recept leer je hoe je de Nederlandse variant maakt van dit Chinese gerecht.

Naar Recept: Foe Yong Hai

Sambal Goreng Telor

Deze sambal goreng telor is een lekker bijgerecht voor de Indonesische rijsttafel. De pittige saus op basis met onder andere kokosmelk, sambal, laos en salamblad passen perfect bij de hardgekookte eieren.

Altijd als de vader van mijn vriendin een Indonesische rijsttafel voor de familie klaarmaakte, was dit het favoriete gerecht van mijn vriendin. Zij heeft mij daarom al een aantal keren gevraagd of ik hem ook kon klaarmaken. De verwachtingen waren dus hoog. Gelukkig heeft zij hem helemaal goed gekeurd.

Naar Recept: Sambal Goreng Telor

Jian Bing

Ontdek de heerlijke smaken van de Chinese streetfood klassieker, Jian Bing, met dit eenvoudige recept. De combinatie van een dunne crêpe, ei en verschillende toppings, zoals zoete bonensaus, krokante crackers en lente-ui, zorgt voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen. Perfect als snelle lunch of tussendoortje.

Naar Recept: Jian Bing

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Deze Japanse geblancheerde spinazie is super makkelijk en snel te maken. Het is daarnaast ook een mooie manier om extra groente te eten. Dit bijgerecht wordt vaak bij een Japanse maaltijd geserveerd, omdat het zo makkelijk te maken is en overal goed bij past.

Naar Recept: Japanse Geblancheerde Spinazie

Vegetarische Poke Bowl met Tofu en Sriracha Mayonaise

Een poke bowl is eigenlijk een gerecht dat van Hawaï af komt, maar aangezien er veel Japanse invloeden in het gerecht zitten, deel ik het toch. In het begin van de twintigste eeuw zijn er veel Japanse werknemers geëmigreerd naar Hawaï om daar te werken. Op een gegeven moment was 40% van de inwoners Japans. Dit heeft natuurlijk veel invloed gehad op de eetcultuur.

De grootste overeenkomst tussen de eetgewoontes van de Japanners en de Hawaïanen is dat ze beide van rauwe vis houden en zo is ook de pokebowl ontstaan. Origineel was de poke bowl erg simpel met alleen rauwe tonijn, zeewier, Kemiri noten en een beetje zeezout. Tegenwoordig is het veranderd in een kleurrijk gerecht waar bijna alles bij kan.

Naar Recept: Vegetarische Poke Bowl

Tofu teriyaki

Deze tofu teriyaki is zo lekker door de Japanse teriyaki saus. Deze saus is niet te vergelijken met de teriyaki saus uit de supermarkt. De saus heeft een heerlijke complexe smaak met een goede balans van zoet, zout en umami.

Naar Recept: Tofu Teriyaki

Chinese Rijstepap

Dit recept voor Chinese rijstepap is een mooie basis om klassieke Chinese congee te maken voor ontbijt. Met dit recept kun je eindeloos variëren en zelfs experimenteren. Het heeft al een mooie smaak, maar je kunt het zo sterk maken als je zelf wilt.

Naar Recept: Hartige Chinese Rijstepap

Tomaat met Ei Stir Fry

Een tomaat met ei stir fry is een erg makkelijk gerecht met de heerlijke combinatie deze twee ingrediënten. Dit gerecht is makkelijk, snel en je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in huis hebt. Serveer dit gerecht met rijst en je hebt mooi maaltijd die je als avondeten kan eten, maar ook als lunch of ontbijt.

Naar Recept: Tomaat met Ei Stir Fry

Vegetarische Bibimbap

Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht met verschillende toppings en een pittige saus gemaakt met Gochujang. ‘Bibim’ betekent in het Koreaans ‘gemixt’ en ‘bap’ betekent rijst. De naam betekent letterlijk vertaald dus ‘gemixte rijst’. Het idee is dus ook dat de rijst en de toppings door elkaar gemixt worden zodat je bij elke hap alle toppings eet.

Het leuke aan Bibimbap is dat de toppings heel makkelijk gevarieerd kunnen worden. Het maakt eigenlijk niet uit wat je er op serveert als je de rijst en saus hebt. Toppings die vaak geserveerd worden zijn: taugé, spinazie, wortel en een ei.

Naar Recept: Vegetarische Bibimbap

Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Dubu jorim is een populair gerecht dat vaak als bijgerecht (banchan) wordt geserveerd en betekent letterlijk vertaald ‘gestoofde tofu’. In dit gerecht wordt de tofu eerst aangebakken zodat deze lekker krokant wordt en daarna gestoofd in een saus op basis van gochujang (gefermenteerde chili peper pasta).

Naar Recept: Pittige Tofu op Koreaanse Stijl

Koreaanse Taugé Salade (Sukju Namul)

Deze Koreaanse taugé salade is een lekker bijgerecht om wat extra crunch aan je maaltijd te geven. Het is snel te maken en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. Ook is het erg lekker als extra topping van een bibimbap.

Naar Recept: Koreaanse Taugé Salade

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten