bibimbap

Vegetarische Bibimbap

Bibimbap is een Koreaans rijstgerecht met verschillende toppings en een pittige saus gemaakt met Gochujang. ‘Bibim’ betekent in het Koreaans ‘gemixt’ en ‘bap’ betekent rijst. De naam betekent letterlijk vertaald dus ‘gemixte rijst’. Het idee is dus ook dat de rijst en de toppings door elkaar gemixt worden zodat je bij elke hap alle toppings eet.

Het leuke aan Bibimbap is dat de toppings heel makkelijk gevarieerd kunnen worden. Het maakt eigenlijk niet uit wat je er op serveert als je de rijst en saus hebt. Toppings die vaak geserveerd worden zijn: taugé, spinazie, wortel en een ei.

Wat is Gochujang?

De eerste keer dat wij dit gerecht aten, moesten we ook Gochujang halen, omdat dit het belangrijkste onderdeel van de saus is. Wij gaan dus naar de toko om dit te halen, maar toen bleek dat de enige optie was om een bak van 1 kg te halen. Aangezien dit is de smaakmaker van de saus en die moesten we dus wel halen. Gelukkig vonden we het zo lekker dat die bak snel op is gegaan.

gochujang

Gochujang is een rode peper-pasta en wordt veelvuldig gebruikt in de Koreaanse keuken. Het is gemaakt van Koreaanse chilipoeder, rijst, gefermenteerde sojabonen, gerst en zout. Deze ingrediënten worden voor een lange tijd gefermenteerd waardoor er een pittige, zoete en hartige smaak ontstaat.

Vegetarische Bibimbap maken

Deze vegetarische Bibimbap bestaat uit veel losse elementen, maar gelukkig zijn alle losse elementen makkelijk te bereiden. En aangezien het gerecht op kamertemperatuur gegeten wordt, hoeft ook niet alles tegelijkertijd klaar te zijn.

Ingelegde groenten

De ingelegde groenten geven een heerlijke frisse tegenhanger voor de pittige Bibimbap saus. De groenten die ik gebruik zijn wortel en radijsjes, maar gebruik ook eens komkommer of Daikon wortel. Of voeg eens Kimchi toe in plaats van deze ingelegde groenten. Om de ingelegde groenten te maken, rasp de wortel en snijd deze julienne. Snijd de radijsjes in kwarten.

bibimbap gesneden wortel en radijs
bibimbap ingelegde groenten

Meng in een kommetje de rijstazijn, warm water, zout en suiker en roer totdat het zout en suiker opgelost zijn. Verwarm de pekel zo nodig nog even zodat alles opgelost is. Doe hier de gesneden wortel en radijsjes in en laat dit 1-2 uur pekelen. Hoe langer je dit laat pekelen, hoe beter de smaak wordt.

Bibimbap saus

De Bibimbap saus is heel makkelijk te maken. Meng hiervoor de Gochujang, honing, sesamolie, water, rijstazijn en geroosterd sesamzaad in een kommetje. De saus zou pittig, hartig, licht zoet en licht zuur moeten zijn. Proef de saus en voeg zo nodig nog wat van de ingrediënten toe.

bibimbap saus

Rijst en toppings

Als rijst wordt vaak rijst met een korte korrel gebruikt zoals sushi rijst, maar elke rijst kan gebruikt worden voor dit gerecht. Kook deze volgens de verpakking.

Om de tofu krokant te kunnen bakken is het nodig om zo veel mogelijk vocht er uit te halen. Het vocht kun je er uitpersen door de tofu te omwikkelen met een theedoek en er iets zwaars op te leggen voor 15 minuten. Snij de tofu in blokjes van 1,5 cm en bak deze in een wok op hoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Als je niet te vaak roert, kunnen ze mooi krokant gebakken worden. Voeg dan twee theelepels sojasaus en zout en peper toe en wok dit nog even mee totdat alles in opgenomen door de tofu.

bibimbap tofu persen
bibimbap tofu bakken

Snijd de kastanje champignons in plakjes en wok deze op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn. Haal deze uit de pan en maak de pan even schoon. Snijd tegelijkertijd een teen knoflook fijn en bak daarna deze op laag vuur in wat boter. Voeg de spinazie toe en bak deze op laag vuur totdat deze net geslonken is. Als je de spinazie op laag vuur bakt, wordt de smaak heel zacht. Voeg daarna wat sesamzaad toe.

bibimbap champignons bakken
bibimbap spinazie bakken

Blancheer de taugé voor 1-2 minuten totdat deze glazig ziet en spoel daarna af met koud water. Dit stopt het kookproces zodat de taugé niet verder gaart. Snijd tegelijkertijd de komkommer over de lengte doormidden, haal de zaadlijsten eruit en snijd beide helften in dunne plakjes. Meng dit met wat sesamolie en geroosterd sesamzaad.

tauge blancheren
bibimbap komkommer

Bak als laatste een eitje op jouw favoriete manier.

Serveren

Doe de rijst in een kom en voeg een theelepel saus aan toe. Hierdoor krijgt de rijst een mooie rode kleur. Proef de rijst en voeg meer saus toe naar smaak. Pak dan de toppings die jij lekker vindt er op en leg het ei er boven op. Roer dan alles door elkaar zodat je bij elke hap een heerlijke combinatie hebt van alle ingrediënten.

bibimbap
gemixte bibimbap

Bewaartips

De Bibimbap saus is erg makkelijk te bewaren. Deze kan in grotere hoeveelheden gemaakt worden en dan in een schone glazen pot bewaard worden voor ongeveer 2 maanden. De ingelegde groentes kunnen ook voor ongeveer 2 maanden bewaard worden. Doe ze hiervoor ook in een schone glazen pot. De rijst, groenten en tofu kunnen ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaard worden. De komkommer kan maar een dag bewaard worden. Maak deze dus vers als je het gerecht wilt bewaren.

Aangezien het gerecht op kamertemperatuur gegeten wordt, kun je alle ingrediënten voor het eten even laten opwarmen zodat het niet te koud is. Bak er een eitje bij, snijd wat komkommer en geniet weer van het gerecht.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

bibimbap

Vegetarische Bibimbap

Overheerlijke authentieke Koreaanse Bibimbap. Van deze vegetarische Bibimbap zul je geen genoeg kunnen krijgen.
4 van 2 stemmen
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g rijst
  • Zonnebloemolie
  • boter

Bibimbap saus

Toppings

  • 400 g tofu
  • 1 komkommer
  • 250 g kastanje champignons
  • 200 g spinazie
  • 125 g taugé
  • 1 wortel
  • 200 g radijsjes
  • 2 eetlepels sojasaus
  • ½ theelepel sesamolie
  • 2 theelepels geroosterd sesamzaad
  • 1 teen knoflook
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 100 ml rijstazijn
  • 100 ml warm water
  • 4 eieren

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Ingelegde groenten

  • Rasp de wortel en snij deze julienne. Snij de radijsjes in kwarten.
  • Maak de pekel door de rijstazijn, warm water, 1 theelepel suiker en ¼ theelepel zout te mengen in een kom. Leg hier de wortel en radijsjes in en laat dit 1-2 uur pekelen.

Bibimbap saus

  • Meng de Gochujang, honing, sesamolie, water, rijstazijn en geroosterd sesamzaad in een kommetje. Proef of er nog iets meer van een van de ingrediënten in mag.

Rijst en toppings

  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden. Snijd de tofu hierna in blokjes van 1,5 cm. Verwarm een wok op hoog vuur met wat zonnebloemolie. Bak hier de tofu in totdat deze goudbruin is. Als de tofu bijna klaar is, voeg dan 1 eetlepel sojasaus toe, meng dit nog even door elkaar en voeg nog wat zout en peper toe. Doe de tofu in een bakje en maak de pan even schoon met wat keukenpapier.
  • Snijd de kastanje champignons in plakjes. Verwarm de wok weer op middelhoog vuur en voeg wat zonnebloemolie toe. Bak hier de champignons goudbruin in. Doe de champignons in een kommetje en maak de pan even schoon.
  • Snijd een teen knoflook fijn. Verwarm een pan op laag vuur en doe hier wat boter in. Bak de knoflook totdat lichtelijk verkleurt, ongeveer 30 seconden tot 1 minuut. Voeg dan de spinazie toe en blijf dit bakken op laag vuur totdat deze geslonken is. Doe de spinazie in een kommetje en maak de pan schoon.
  • Breng een pan met water aan de kook en blancheer de taugé hier 1-2 minuten in. Spoel de taugé daarna af met koud water. Doe de taugé in een kommetje.
  • Snijd de komkommer over de lengte door midden. Haal de zaadlijsten uit de komkommer met een klein lepeltje en snijd van beide helften dunne plakjes. Meng dit in een kommetje met 1/2 theelepel sesamolie en 1 theelepel geroosterd sesamzaad.
  • Bereid het ei jouw manier. Dit kan bijvoorbeeld een spiegelei, roer ei of aan beide kanten gebakken ei zijn.

Serveren

  • Doe de rijst in een kom en voeg hier een theelepel saus aan toe. Proef hierbij hoe pittig je het gerecht wilt hebben. Als je van meer pittigheid houdt, voeg meer saus toe.
  • Leg alle toppings op de rijst. Roer nu de rijst en toppings door elkaar zodat er een heerlijke kom met gemixte rijst en groente ontstaat.

Tips

  • Als je minder tijd hebt om dit recept te maken, kun je het gerecht zonder de ingelegde groenten eten. Laat de radijsjes dan weg en bak de wortel even kort aan in de pan.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten