Tofu Teriyaki

Tofu Teriyaki

Deze tofu teriyaki is zo lekker door de Japanse teriyaki saus. Deze saus is niet te vergelijken met de teriyaki saus uit de supermarkt. De saus heeft een heerlijke complexe smaak met een goede balans van zoet, zout en umami.

Tofu is een ingrediënt waar de ene van houdt en die de ander helemaal niks vindt. Ik vind het zelf heerlijk en eet het regelmatig. Het geweldige aan tofu is dat het de smaak opneemt van dat waar je het mee kookt. Hierdoor kun je het dus de smaak geven die je wilt. En in tegenstelling tot wat mensen denken, kun je tofu wel krokant bakken.

Tofu Teriyaki

Wat is Teriyaki

Bij teriyaki denken veel mensen meteen aan een saus die over het gerecht heen zit, maar dit klopt niet helemaal. ‘Teri’ betekent in het Japans glans en ‘Yaki’ betekent gegrild. Teriyaki verwijst dus naar alle gerechten die gebakken of gegrild zijn met een glanzende saus. Het is dus eigenlijk een kookmethode in plaats van een saus.

Wanneer een gerecht in ‘teriyaki’-stijl wordt klaargemaakt, wordt het altijd op smaak gemaakt met sojasaus, sake en mirin. De mirin geeft het gerecht zijn glans wat nodig is voor teriyaki. In dit recept gebruiken we ook sojasaus, sake en mirin om de authentieke smaak te geven.

De teriyaki saus die hier in Nederland het meest bekend is, is erg stroperig. Dit is een Amerikaanse versie van deze saus die is ingedikt met maizena. De Japanse versie is veel vloeibaarder en wordt alleen iets dikker door deze in te laten koken.

Tofu Teriyaki

Tofu Teriyaki maken

Deze tofu teriyaki wordt gemaakt met een zelfgemaakt teriyaki saus. Hiervoor maken we eerst de saus en wordt dan de tofu gebakken en met de saus op smaak gemaakt.

Teriyaki saus

Om de teriyaki saus te maken heb je maar 4 ingrediënten nodig: sojasaus, sake, mirin en suiker. Doe deze ingrediënten in een pan en breng deze al roerend rustig aan de kook totdat de suiker is opgelost. Laat dit dan 1 minuut rustig doorkoken.

Teriyaki saus maken
Teriyaki saus

Tofu

Om de tofu krokant te kunnen bakken, moet eerst al het vocht eruit gedrukt worden. Omwikkel hiervoor de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten. Snijd ondertussen de gember in dunne reepjes, de knoflook fijn en de lente-ui in dunne ringetjes. Snijd daarna de tofu in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Tofu persen
Tofu teriyaki ingrediënten

Verwarm wat olie in een pan op hoog vuur. Bak hier de tofu krokant in aan beide kanten en laat deze uitlekken op wat keuken papier. Als de tofu blijft plakken aan de pan, laat deze dan langer liggen en hij zal vanzelf los komen. Omdat er veel vocht in de tofu zit, zal deze ook niet snel verbranden.

Tofu Bakken
Tofu Bakken

Verwarm weer wat olie in een pan en bak hier de gember en knoflook in totdat deze aromatisch beginnen te geuren. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Voeg dan ook de sake toe en laat de alcohol even verdampen. Zet het vuur nu laag en voeg de teriyaki saus toe en roer dit allemaal even door elkaar.

Gember en knoflook bakken
Tofu Teriyaki saus

Voeg dan ook de tofu toe en zorg er voor dat de tofu gecoat is met de saus. Verwarm de saus rustig nog even tot deze ietsjes dikker wordt. Voeg als laatste nog de helft van de lente-ui toe en laat dit even kort mee bakken en serveer dan met nog wat extra lente-ui en gebakken uitjes.

Tofu in teriyaki saus
Tofu Teriyaki maken

Bewaartips

De tofu kan goed in de koelkast bewaard worden voor ongeveer 5 dagen. Warm deze daarna weer op in de magnetron. De tofu zal minder krokant zijn, omdat deze de saus heeft opgenomen.

Serveren met

Deze tofu is lekker om te serveren met:

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Tofu Teriyaki

Tofu Teriyaki

Japanse tofu teriyaki met een zelfgemaakte teriyaki saus. Deze tofu is krokant, zout, zoet en vol met umami.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Teriyaki saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels sake
  • 2 eetlepels mirin
  • 2 theelepels suiker

Tofu:

  • 375 g tofu
  • 2,5 cm gember
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels sake (optioneel)
  • 1 Lente-ui
  • Zonnebloemolie
  • Gebakken uitjes (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Teriyaki saus

  • Doe de sojasaus, sake, mirin en suiker in een pan en breng dit al roerend aan de kook. Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Laat de saus 1 minuut rustig doorkoken.

Tofu

  • Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden.
  • Snijd de gember in dunne reepjes, snijd de knoflook fijn en snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik.
  • Verwarm een pan op hoog vuur en voeg wat olie toe. Bak de tofu aan beide kanten totdat deze goudbruin en krokant is. Haal deze dan uit de pan en leg op keukenpapier om uit te lekken.
  • Verwarm wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hier de gember en knoflook in voor 30 seconden.
  • Voeg de sake toe en laat de alcohol even verdampen. Zet het vuur laag en voeg dan ook de teriyaki saus toe en roer dit allemaal door elkaar.
  • Voeg de tofu toe en coat de tofu met de saus. Verwarm de saus rustig nog even tot deze ietsjes dikker wordt. Voeg als laatste nog de helft van de lente-ui toe.
  • Serveer de tofu met de rest van de lente-ui en wat gebakken uitjes.

Tips

  • Als je geen sake hebt, laat deze dan weg bij en de tofu en vervang deze in de teriyaki saus door:
    • 2 eetlepels droge sherry
    • 2 eetlepels Water
  • Als je geen mirin hebt, kun je deze vervangen door:
    • 1 eetlepel sake + 1 eetlepel water + 2 theelepels suiker
    • 2 eetlepels water + 2 theelepels suiker

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten