Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Pittige Tofu op Koreaanse Stijl (Dubu Jorim)

Heerlijke krokante en zachte tofu in een pittige saus gemaakt met gochujang. Deze tofu is makkelijk te maken in maar 25 minuten. Samen met een kom gestoomde rijst en een ander gerecht zoals Koreaans gebakken aardappelen (Gamja Bokkeum), gebakken courgette (Hobak Jeon), gestoofde aardappelen (Gamja Jorim) of kimchi pannenkoeken (Kimchi Buchimgae) heb je al een lekker vullende maaltijd.

Wat is Dubu Jorim?

Dubu jorim is een populair gerecht dat vaak als bijgerecht (banchan) wordt geserveerd en betekent letterlijk vertaald ‘gestoofde tofu’. In dit gerecht wordt de tofu eerst aangebakken zodat deze lekker krokant wordt en daarna gestoofd in een saus op basis van gochujang (gefermenteerde chili peper pasta).

Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Dit gerecht is pittig door de gochujang en is daarom geweldig voor mensen die daar van houden, maar gelukkig kun je dit gerecht ook iets minder pittig maken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een deel van de gochujang te vervangen door ketchup.

Welke Tofu?

Er zijn verschillende soorten tofu. De meest voorkomende zijn stevig, normaal en zijde, maar er zijn er nog veel meer. Deze soorten tofu hebben andere eigenschappen en worden ook voor verschillende gerechten gebruikt.

 • Stevig. Deze stevige tofu is het makkelijkste verkrijgbaar in Nederland. Qua structuur is hij redelijk vast en kan daardoor makkelijk tegen een stootje. Deze tofu is de beste soort om te bakken of te frituren.
 • Normaal. De normale tofu is wat zachter dan de stevige tofu. Vaak wordt deze tofu geserveerd in soepen of stoofpotten.
 • Zijde. De zijde tofu is de zachtste tofu van de drie en kan makkelijk breken en uit elkaar vallen. Deze tofu heeft een hoog vochtgehalte en daardoor ook erg romig. Omdat hij zo breekbaar is wordt hij vaak rauw geserveerd met een saus.

Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Pittige Koreaanse Tofu maken

Deze pittige tofu is makkelijk klaar te maken. Eerst worden de ingrediënten voorbereid. Daarna wordt de tofu gebakken en gestoofd in de saus.

Ingrediënten voorbereiden

Begin met het vocht van de tofu af te gieten en de tofu om te wikkelen met een schone theedoek. Leg er dan iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden. Snijd na 15 minuten de tofu in plakken van 0,5-1 cm dik.

Tofu Snijden voor Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Snijd, als de tofu aan het persen is, 2 tenen knoflook fijn en een lente-ui in ringetjes. Snijd de peper over de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd deze daarna fijn. Maak ook de saus door 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel rijstazijn, 2 eetlepels gochujang, 100ml water, de knoflook, peper en lente-ui in een kommetje te mengen. Proef de saus even en pas zo nodig aan.

Ingrediënten voor Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Pittige Tofu klaarmaken

Om de tofu klaar te maken, wordt deze eerst gebakken en daarna gestoofd in de saus. Verwarm hiervoor 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan op hoog vuur. Doe de plakken tofu in de pan en bak deze totdat ze mooi bruin en krokant zijn (ongeveer 5 minuten). Draai de tofu om en bak ze op de andere kant ook mooi bruin en krokant.

Tofu Bakken voor Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Draai het vuur laag en giet de saus over de tofu. Schep de saus goed over de tofu zodat alles bedekt is. Laat de tofu even in de saus stoven totdat de saus iets is ingedikt. De saus mag nog een beetje nat zijn.

Saus toevoegen voor Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Voeg de sesamolie toe en strooi het sesamzaad er overheen. Serveer meteen met nog wat extra lente-ui.

Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Bewaartips

Je kunt deze pittige tofu 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje. De saus zal wel in de tofu trekken waardoor er wat minder saus zal zijn. Warm de tofu daarna weer op in de magnetron. Je kunt het gerecht ook heel goed koud eten.

 

Pittige Tofu op Koreaanse Manier (Dubu Jorim)

Pittige Tofu op Koreaanse Stijl (Dubu Jorim)

Heerlijke krokante en zachte tofu in een pittige en hartige saus gemaakt met gochujang. Deze tofu is makkelijk zelf te maken in 25 minuten.
4 van 3 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 450 g tofu
 • 3 eetlepels sojasaus
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 2 eetlepels gochujang
 • 100 ml water
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper (optioneel)
 • 1 lente-ui
 • 1 theelepel sesamzaad
 • 2 theelepels sesamolie
 • 1 eetlepel zonnebloemolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

 • Giet het vocht van de tofu af. Omwikkel de tofu met een schone theedoek en leg er iets zwaars op voor 15 minuten zodat het vocht er uitgeperst kan worden.
 • Snijd ondertussen de knoflook fijn en de lente-ui in ringetjes. Je kunt wat van het groene deel bewaren voor de garnering. Snijd de peper over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de peper fijn.
 • Maak de saus door de sojasaus, suiker, rijstazijn, gochujang, water, knoflook, peper en lente-ui in een kommetje te mengen. Proef de saus even en pas zo nodig aan.
 • Als de tofu 15 minuten heeft gestaan, snijd deze in plakken van 0,5-1 cm.
 • Verwarm 1 eetlepel zonnebloemolie in een pan op hoog vuur. Doe de tofu in de pan en bak deze totdat ze bruin en krokant zijn (ongeveer 4 minuten). Draai de tofu om en bak deze kant ook bruin en krokant.
 • Draai het vuur laag en giet de saus over de tofu. Laat de tofu in de saus stoven totdat de saus iets is ingedikt. Voeg de sesamolie toe en strooi het sesamzaad er overheen.
 • Serveer meteen met nog wat extra lente-ui.

Tips

 • Als je het gerecht minder pittig wilt maken, laat dan de peper weg. Ook kun je (een deel van) de gochujang vervangen door ketchup.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten