Japanse Noedel Salade (Hiyashi Chuka)
In de zomer heb je zin in een frisse maaltijd en je hebt geen zin om uitgebreid te koken. Deze Japanse noedelsalade is wat je op zo’n moment wilt maken. Het is makkelijk te maken, heerlijk verfrissend en je hoeft amper te koken.
Doordat deze noedelsalade zo makkelijk en snel te maken en lekker verfrissend is, is het bij ons in huis al een favoriet. De zoute en zure dressing maakt deze salade helemaal af. Het beste is nog dat je de toppings kan aanpassen aan wat je lekker vindt of nog in huis hebt.
Wat is Hiyashi Chuka?
Hiyashi Chuka is een populair Japanse noedelsalade waarbij de ramen noedels koud worden geserveerd met fijn gesneden komkommer, ei, ham en tomaat. De noedels worden geserveerd met een sojasaus dressing die lekker fris, hartig en notig is.
De naam hiyashi chuka betekent ‘koude Chinese stijl’ en verwijst naar de ramen noedels die in dit gerecht gebruikt worden. Deze noedels werden in Japan eerst Chinese soba noedels genoemd, maar zijn uiteindelijk ramen genoemd. Deze noedels worden gemaakt van tarwebloem, zout water en kansui (basische oplossing). De kansui geeft deze noedel zijn typerende gele kleur en textuur.
Ideeën voor Toppings
Bij dit gerecht kun je ook weer lekker variëren en experimenteren met verschillende toppings. Toppings die goed bij dit gerecht passen heb ik onderverdeeld in drie categoriën: eiwitten, groentes en garnering. Als je wat toppings kiest, zou ik in ieder geval iets uit alle 3 de categoriën kiezen om een gevarieerde maaltijd te maken.
- Eiwitten – De eiwitten die het vaakst geserveerd worden bij dit gerecht zijn ham, ei en kip. Het ei kan je bakken als een omelet, maar je kunt hem ook serveren als gekookt ei. Andere opties zijn bijvoorbeeld tofu of edamame als vegetarische opties of voeg ook eens garnalen, krab of tonijn toe.
- Groentes – Wat is nou een salade zonder groente? Gelukkig kun je hier ook flink mee variëren. Het is erg lekker om groentes toe te voegen die je rauw kunt eten. Daarom wordt er ook vaar komkommer, sla en tomaten geserveerd bij deze salade. Maar daarnaast kun je ook bijvoorbeeld mais, wortel en avocado toe voegen. Andere lekkere opties zijn gebakken paddenstoelen, taugé of lente-ui.
- Garnering – Om het gerecht af te maken en extra lekker te maken, kun je wat garnering toevoegen. De garneringen die vaak toegoegd worden, zijn geroosterd sesamzaad en rode gepekelde gember (beni shoga). In plaats van de rode gepekelde gember kun je ook sushi gember toevoegen. Verder zijn ook nog kiemgroentes, nori, basilicum en munt erg lekker om toe te voegen.
Twee Verschillende Dressings
Bij dit gerecht zijn er twee dressings die erg populair zijn. Een dressing is op basis van sojasaus en de andere op basis van sesam. Beide zijn erg lekker, maar in dit recept maak ik de sojasaus dressing. Deze is nog wat frisser en lichter wat heerlijk is voor in de zomer.
De sojasaus dressing wordt gemaakt met onder andere sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Door de rijstazijn heeft deze dressing een heerlijke frisse smaak wat perfect past bij een koude noedelsalade. Daarnaast geeft de sesamolie een lekkere nootachtige hint.
De sesamdressing heeft als basis dezelfde ingrediënten als de sojasaus dressing, maar er wordt ook nog sesampasta toegevoegd. Hierdoor wordt de saus veel romiger en dikker. Het zal daardoor meer door het hele gerecht gaan zitten en alle noedels coaten met de saus.
Hiyashi Chuka maken
Als eerste maken we het omelet, want deze wil je helemaal af laten koelen voordat deze geserveerd worden. Breek hiervoor 2 eieren in een kommetje en kluts ze totdat het eigeel en eiwit mooi gemengd is.
Verwarm dan een koekenpan op middelmatig vuur met een beetje olie. Giet het ei er in en bak het totdat de bovenkant gestold is. Draai het ei om en bak nog 1-2 minuten. Zet het vuur uit en laat het ei afkoelen. Je kunt deze ook op wat keukenpapier leggen zodat de olie wordt opgenomen.
Als je het ei aan het bakken bent, kun je ook de saus voorbereiden. Rasp hiervoor 1 theelepel gember fijn. Meng deze daarna met 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels rijstazijn, 2 eetlepels water, 1 eetlepel suiker, 2 theelepels sesamolie, en ¼ theelepel chili olie in een kommetje totdat al de suiker is opgelost. Proef de saus even en pas zo nodig aan.
Toppings Snijden
Nu kunnen ook de toppings bereid worden. Snijd hiervoor een halve komkommer in dunne schuine plakjes en snijd deze plakjes weer in dunne strips.
Snijd een tomaat in dunne partjes, 50g ham in strips en trek 4 surimisticks in slierten. Als de omelet is afgekoeld, snijd je deze in 2 helften en snijd je beide helften in dunne strips.
Noedels koken
Breng een pan met water aan de kook en kook hier de noedels in volgens de verpakking. Giet de noedels af, spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze uitlekken. Voor een stevigere bite, kun je ze een minuut minder lang koken.
Leg nu een portie noedels op het bord en plaats de gesneden toppings er op. Giet wat dressing er overheen en strooi ook het sesamzaad over de salade heen. Serveer met wat sushi gember.
Bewaartips
Deze Japanse noedelsalade kun je 2 dagen in de koelkast bewaren, maar het beste is om de toppings, noedels en saus apart te bewaren. De komkommer blijft 1-2 dagen goed. De andere toppings blijven 3-4 dagen goed en de saus kun je ook 4 dagen bewaren. De noedels kun je het beste net voor het serveren bereiden.
Meer Noedels Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Japanse Noedelsalade (Hiyashi Chuka)
Ingrediënten
- 360 g verse ramen noedels (of 150g gedroogde)
- 2 eieren
- ½ komkommer
- 1 tomaat
- 50 g ham
- 4 sticks surimi
- 1 theelepel geroosterd sesamzaad
- Sushi gember
Dressing
- 1 theelepel gember
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels water
- 1 eetlepel suiker
- 2 theelepels sesamolie
- ¼ theelepel chili olie optioneel
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Breek de eieren in een kommetje en kluts ze totdat het eigeel en eiwit mooi gemengd is. Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur met een beetje olie en bak de omelet aan beide kanten totdat deze gaar is. Leg het aan de kant aan laat deze afkoelen.
- Rasp de gember fijn en meng deze met de sojasaus, rijstazijn, water, suiker, sesamolie en chili olie in een kommetje totdat al de suiker is opgelost. Proef de saus en pas deze zo nodig aan.
- Snijd de komkommer schuin in dunne plakjes en snijd deze plakjes in dunne strips. Snijd de tomaat in dunne partjes. Snijd ook de ham in strips en trek de surimi uit elkaar in slierten.
- Als de omelet is afgekoeld, snijd je deze in 2 helften en snijd je beide helften in dunne strips.
- Breng een pan met water aan de kook en kook hier de noedels in volgens de verpakking. Giet de noedels af, spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze uitlekken. Voor een stevigere bite, kun je ze een minuut minder lang koken.
- Leg een portie noedels op een bord en plaats alle gesneden toppings er op. Giet wat dressing er overheen en strooi het sesamzaad er overheen. Serveer met wat sushi gember.
Tips
- Het idee is om dit gerecht zo koud mogelijk te serveren. Plaats daarom alle gesneden ingrediënten weer in de koelkast.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties