Chinese Rijstepap

Hartige Chinese Rijstepap (Congee)

Dit recept voor Chinese rijstepap is een mooie basis om klassieke Chinese congee te maken voor ontbijt. Met dit recept kun je eindeloos variëren en zelfs experimenteren. Het heeft al een mooie smaak, maar je kunt het zo sterk maken als je zelf wilt.

Chinese Rijstepap

Wat is Congee?

Congee is een rijstepap die wordt gemaakt door rijst lange tijd te koken in water of bouillon. Door het koken valt de rijst uit elkaar totdat er een dikke pap ontstaat. De rijstepap is een klassiek ontbijt, maar wordt ook vaak als brunch of dim sum gegeten. Daarnaast wordt het vaak aan iemand gegeven die ziek is, omdat het makkelijk te verteren is.

Congee is een gerecht dat waarschijnlijk is ontstaan tijdens periodes dat er weinig te eten was. De rijst werd met veel water tot een rijstepap gekookt, zodat er veel mensen van een kleine hoeveelheid rijst konden eten.

Een klassieke congee wordt vaak geserveerd met varkensgehakt, lente-ui, gember en een duizendjarig ei. In dit recept heb ik weinig toppings toegevoegd, zodat je zelf de toppings kunt kiezen.

Chinese Rijstepap

Kun je Zilvervlies Rijst Gebruiken?

Ja, voor deze Chinese rijstepap kun je ook zilvervlies rijst gebruiken. Zo kun je een rijstepap maken waar meer vezels in zitten dan eentje met witte rijst. Door het vlies wat nog om de rijst zit bij zilvervliesrijst is de kooktijd langer dan bij een witte. Laat daarom de rijstepap langer doorkoken dan de tijd die is aangegeven in het recept.

Kies je Toppings voor de Rijstepap

Het mooie aan deze rijstepap is dat je zelf kan kiezen welke toppings je er bij wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn wat jij erg lekker vindt of wat je nog in huis hebt en op wilt maken. Vaak wordt de rijstepap hartig gegeten, maar er zijn ook toppings waar je een zoete rijstepap kunt maken. Veel gegeten toppings zijn:

  • Eiwitten. Je kunt veel verschillende soorten eiwitten toevoegen zoals bijvoorbeeld een zachtgekookt ei of gemarineerd ei. Maar ook verschillende zeevruchten, stukjes kip, een Chinees worstje, bacon of varkensgehakt.
  • Groente. Voeg eens wat groente toe aan je rijstepap zoals gebakken paddenstoelen, paksoi, edamame, erwtjes of wortel.
  • Sauzen en kruiden. Om meer smaak aan de rijstepap te geven kun je wat sauzen zoals sojasaus, sesamolie of chili olie toevoegen. Ook kun je meer kruiden toevoegen zoals koriander en knoflook.
  • Extra toppings. Andere toppings zoals gebakken uitjes, brood of youtiao (gefrituurde deegsticks) zijn ook erg lekker om toe te voegen.

Chinese Rijstepap

Hartige Chinese Rijstepap maken

Deze Chinese rijstepap maken is niet moeilijk. Het is een gerecht dat langere tijd moet koken, maar vereist verder weinig werk.

Begin door 0,5L kippenbouillon en 0,5L in een pan op hoog vuur aan de kook te brengen. Als de bouillon kookt, kun je het vuur laag zetten. Voeg de rijst toe en laat dit 25 minuten rustig koken met de deksel schuin op de pan. Roer af en toe door zodat de rijst niet aan de bodem gaat plakken.

Rijst koken voor Chinese Rijstepap

Als de 25 minuten bijna voorbij zijn, kun je de gember en lente-ui voorbereiden. De gember snijd je in dunne reepjes door deze eerste in dunne plakjes te snijden en de plakjes weer in dunne reepjes. De lente-ui mag in dunne ringetjes gesneden worden.

Ingrediënten voor Chinese Rijstepap

Na 25 minuten roer je de rijst goed door met een garde voor 1-2 minuten. Dit zorgt er voor dat de rijstkorrels uit elkaar vallen en de rijstepap sneller klaar is. Voeg dan de gember toe, roer dit door en laat de rijstepap nog 15 minuten rustig door koken. Roer de rijstepap nu vaker door, omdat deze sneller vast kan plakken op de bodem.

Roeren en Ingredienten toevoegen voor Chinese Rijstepap

Na totaal 40 minuten koken, is de rijstepap klaar. Proef de rijstepap en maak zo nodig verder op smaak met een snufje zout. Als je de rijstepap dikker wilt, kun je deze nog iets langer doorkoken.

Chinese Rijstepap klaar

Serveer de rijstepap met de lente-ui en jouw toppings naar keuze.

Chinese Rijstepap

Bewaartips

De rijstepap kan tot 5 dagen bewaard worden in de koelkast. In deze tijd zal hij nog verder indikken. Voeg daarom bij het opwarmen wat water toe zodat hij weer de gewenste dikte krijgt. De rijstepap kan in de magnetron of in de pan weer opgewarmd worden.

Meer Chinese Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Rijstepap

Hartige Chinese Rijstepap (Congee)

Een populair ontbijt in China is congee. Deze Chinese rijstepap is makkelijk zelf te maken en je kunt zelf kiezen welke toppings je wilt.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 40 minuten
Totaal 41 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 100 g pandan rijst
  • 1 L water
  • ½ theelepel kippenbouillonpoeder (of groentebouillon)
  • ½ theelepel zout
  • 1 lente-ui
  • 2 cm gember
  • Verse koriander
  • Jouw gekozen toppings (zie post)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Breng een pan met het water en bouillon op hoog vuur aan de kook. Als de bouillon kookt, draai het vuur naar laag en voeg de rijst toe. Laat de rijst 25 minuten koken met de deksel schuin op de pan terwijl je deze af en toe door roert.
  • Als de 25 minuten bijna om zijn, kun je de andere ingrediënten gaan bereiden. Snijd nu de gember in dunne plakjes en snijd deze plakjes weer in dunne reepjes. Snijd de lente-ui in ringetjes.
  • Roer de rijstepap nu 1-2 minuten goed door met een garde. Dit zorgt er voor dat de rijstkorrels uit elkaar vallen en de rijstepap sneller klaar is. Voeg de gember toe en laat de rijstepap daarna nog 15 minuten doorkoken. Roer nu wat vaker, omdat de rijstepap sneller aan de bodem kan plakken.
  • Als de rijstepap de gewenste dikte heeft, proef de rijstepap even en voeg zo nodig nog een snufje zout toe.
  • Serveer de rijstepap met de lente-ui en jouw toppings naar keuze.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten