Gebakken rijst met ei

Gebakken Rijst met Ei

Gebakken rijst is een populair gerecht in heel Oost-Azië, Zuidoost-Azië en zelfs Indonesië. Elk land heeft hierbij zijn eigen variant. Met dit recept maak je gemakkelijk een Chinese versie van de gebakken rijst.

In veel Chinese huishoudens wordt dit gerecht gemaakt met ingrediënten die overgebleven zijn van andere gerechten. Het is daarom een geweldig gerecht om restjes op te maken.

Ingrediënten

Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten voor een gebakken rijst. Hier zijn de ingrediënten die ik gebruik:

 • Rijst: Je kunt bijna elke rijst gebruiken voor de gebakken rijst zolang deze maar een middel tot lange korrel heeft. Je kunt dus ook een zilvervliesrijst gebruiken als je meer vezels wilt eten. Zorg er voor dat de rijst die je gebruikt volledig is afgekoeld. Overgebleven rijst van de vorige dag werkt perfect.
 • Eieren: Deze geven een geweldige textuur en smaak aan het gerecht. Om te variëren met eiwitten kan je bijvoorbeeld ook kip, rund of garnalen toevoegen.
 • Groenten: In dit recept gebruik ik wortel, erwten en lente-ui, omdat dit een lekkere combinatie is. Je kunt ook andere groenten gebruik zoals paprika, kool en boontjes.
 • Knoflook en gember: Deze geven de gebakken rijst extra smaak en aroma’s.
 • Sojasaus: Deze wordt eigenlijk altijd toegevoegd aan de gebakken rijst. Als deze via de rand van de pan toegevoegd worden, karamelliseert deze en dit geeft de rijst de typische smaak. Varieer ook eens met andere sauzen zoals oestersaus of vissaus.
 • Sesamolie: Sesamolie wordt niet gebruikt om in te bakken, maar om nog extra aroma’s toe te voegen op het einde.

Gebakken rijst

Tips om de beste gebakken rijst te maken

Het heeft mij een lange tijd gekost om een echt lekkere gebakken rijst te maken. Door deze tips is mijn gebakken rijst veel beter geworden.

 1. Koude rijst. Een gebakken rijst wordt altijd gemaakt van koude rijst. Deze rijst is dus gekookt en daarna compleet afgekoeld. Tijdens het afkoelen, zullen de rijstkorrels steviger worden waardoor de gebakken rijst minder snel papperig wordt.
 2. Zeer hete pan. Door de hitte die in de pan zit, krijgt de gebakken rijst een rokerige, ‘verbrande’ smaak. Een stalen wok is hiervoor ideaal, omdat deze goed deze hitte aankan. Andere pannen die goed werken zijn een koekenpan of braadpan. Pas vooral op met pannen met een antiaanbaklaag, omdat deze beschadigd kunnen raken door de hoge temperaturen.
 3. Langkorrel rijst. Gebruik rijst met een medium tot lange korrel zoals pandanrijst. Deze rijst is luchtiger en steviger dan rijst met een korte korrel en is daardoor beter te bakken. Rijst met een korte korrel zoals risottorijst of sushirijst is te zacht en wordt dus papperig.
 4. Sojasaus toevoegen. De sojasaus moet altijd via de rand van de pan toegevoegd worden. Door de hitte van de pan zal de saus dan karameliseren waardoor de typische smaak van gebakken rijst ontstaat. Als de sojasaus direct over de rijst wordt gegooid, neemt de rijst de sojasaus meteen op en ontstaat deze smaak niet.
 5. Overvolle pan. Zorg er voor dat je pan niet te vol is. Als de pan te vol ligt, zal deze afkoelen waardoor er te weinig hitte is om alle ingrediënten te bakken. Hierdoor ontstaat de rokerige smaak ook minder. Afhankelijk van de grootte van je pan en je fornuis maak je het liefst maak voor 2-3 personen tegelijkertijd.
 6. Olie: Gebruik bij het bakken van de rijst genoeg olie. Het idee is dat elke rijstkorrel gecoat wordt met een dun laagje olie. Hierdoor ontstaat een heerlijk zachte rijst. De olie wordt meestal toegevoegd aan het begin van het bakken en als de rijst wordt toegevoegd. Pas wel op dat je niet te veel olie toegevoegd, want dan kan de rijst vettig worden.

Gebakken rijst met ei maken

De gebakken rijst maken is erg simpel. Zorg er voor dat alle ingrediënten voorbereid zijn voordat je begint met bakken. Aangezien alles op hoog vuur gebakken wordt, ben je vrijwel constant aan het roeren.

Voorbereiding

Zoals hierboven vermeld gebruik je compleet afgekoelde rijst voor dit recept. Kook daarom het liefst de avond van tevoren de rijst of gebruik overgebleven rijst.

Gebakken rijst ingrediënten

Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide delen in dunne ringetjes. Schrap de wortel en snijd deze in kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm. Dit zorgt er voor dat de wortel makkelijker gaart. Snijd de knoflook en gember fijn. Breek ook de eieren in een kommetje en klop deze los.

Bakken

Verhit een wok op zeer hoog vuur met 2 eetlepels zonnebloemolie. Een plaatstalen wok zal beginnen te roken als deze goed warm is. Voeg het witte deel van de lente-ui toe en bak deze kort aan terwijl je constant blijft roeren. De smaak van de lente-ui zal hierdoor in de olie trekken en het hele gerecht op smaak brengen.

Lente-ui bakken
Ei bakken

Schuif de lente-ui aan de kant en voeg de losgeklopte eieren toe. Bak dit als roerei en schep dit dan door de lente-ui heen. Voeg dan de rijst toe en voeg nog een eetlepel olie toe via de rand van de pan. Dit zorgt er voor dat de rijst in de olie bakt en dat het niet wordt opgenomen. Bak dit voor 1-2 minuten.

Rijst bakken
Groenten en rijst bakken

Voeg de wortel, erwtjes, knoflook en gember toe en bak alles nog 2-3 minuten totdat de wortel zacht is. Voeg daarna de sojasaus langs de rand van de pan toe zodat dit kan karamelliseren en schep dit meteen om. Doe dan het groene deel van de lente-ui en de sesamolie in de pan en bak dit nog 1 minuut aan. Maak op smaak met peper en zout en voeg zo nodig nog meer sojasaus toe.

Gebakken rijst in wok

Bewaartips

De gebakken rijst met ei kan je 5 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak. Om de gebakken rijst daarna weer op te warmen, kun je deze in de magnetron doen of weer opbakken in een hete wok met wat olie.

Meer Chinese Gerechten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Gebakken rijst met ei

Gebakken Rijst met Ei

Overheerlijke Chinese gebakken rijst met die authentieke smaak. Leer hoe je deze gebakken rijst zelf maakt in 15 minuten.
4,82 van 22 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 150 g ongekookte rijst
 • ½ wortel
 • 2 eieren
 • 75 g erwten
 • 2 lente-ui
 • 1 teen knoflook
 • 1,5 cm gember
 • 2 eetlepels sojasaus
 • Zonnebloemolie
 • ½ theelepel sesamolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

 • Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze compleet afkoelen. Het liefst is de rijst een dag van tevoren gekookt.
 • Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide delen in dunne ringetjes. Schrap de wortel en snijd deze in blokjes van ongeveer 0,5 cm. Snijd de knoflook en gember fijn.
 • Breek de eieren in een kommetje en klop deze los.
 • Verhit nu een wok op zeer hoog vuur met 2 eetlepels zonnebloemolie. Als de pan heet is, bak hier het witte deel van de lente-ui in voor ongeveer 30 seconden. Blijf constant roeren.
 • Schuif de lente-ui aan de kant, voeg het losgeklopt ei toe en bak dit als roerei. Schep daarna het ei en de lente-ui door elkaar.
 • Breek de koude rijst in kleine stukken en voeg dit toe aan de wok. Voeg nog een eetlepel olie toe langs de rand van de pan. Bak de rijst onder constant roeren voor 1-2 minuten.
 • Voeg de wortel, erwtjes, knoflook en gember toe en bak alles nog 2-3 minuten.
 • Voeg de sojasaus toe langs de rand van de pan en schep dit meteen om. Voeg de sesamolie en groene deel van de lente-ui toe en bak alles nog 1 minuut. Maak op smaak met zout en witte peper. Voeg zo nodig nog meer sojasaus toe.

Tips

 • De hoge temperaturen zorgen voor een rokerige smaak. Zorg er voor dat je een pan hebt die tegen hoge temperaturen kan. Een pan met antiaanbaklaag kan beschadigen bij zeer hoge temperaturen.
 • Door koude rijst te gebruiken, zal de gebakken rijst minder papperig worden.
 • Rijst met een lange korrel zal een lekkerdere gebakken rijst geven. Deze is steviger en de gebakken rijst wordt dus minder snel papperig.
 • Voeg de sojasaus altijd via de rand van de pan toe. Hierdoor karamelliseert deze en ontstaat de typische smaak.
 • Zorg dat de pan niet te vol zit. Hierdoor koelt de pan af en is er te weinig hitte om alles goed te bakken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten