Lente-ui Pannenkoeken

Chinese Lente-ui Pannenkoeken (Cong You Bing)

Deze Chinese lente-ui pannenkoeken is een gerecht wat door heel China gevonden kan worden. Ze worden gegeten als streetfood, in restaurants en bij mensen thuis. De krokante dunne laagjes en de smaak van de lente-ui maken deze pannenkoeken heerlijk om te eten als snack, lunch of ontbijt. Je kunt deze pannenkoeken ook makkelijk van tevoren bereiden klaar maken en ze later afbakken.

Deze pannenkoeken worden gemaakt met een deeg in plaats van een beslag. Ze zouden daarom technisch gezien eerder een flatbread genoemd kunnen worden in plaats van een pannenkoek. De vertaling uit het Chinees is echter niet heel duidelijk en betekent letterlijk cake, maar wordt vaak met pannenkoek vertaald. Daarom noem ik ze ook gewoon pannenkoeken.

Luchtige dunne laagjes

Het mooie aan dit recept is dat de pannenkoeken bestaan uit veel flinterdunne laagjes. Om deze laagjes te maken wordt een techniek gebruikt die ook bij bijvoorbeeld bladerdeeg en croissants wordt gebruikt. Het idee is dat het deeg wordt opgebouwd uit dunne laagjes deeg afgewisseld met dunne laagjes olie. Als het deeg dan verwarmd wordt, zet het water uit waardoor de dunne laagjes deeg loslaten van elkaar.

Lente-ui Pannenkoeken

Om deze laagjes te maken in deze lente-ui pannenkoeken wordt het deeg uitgerold tot een groot vel en dan ingesmeerd met mengsel van zonnebloemolie en bloem. Door het oprollen van het deeg, ontstaan de dunne laagjes van afgewisseld deeg en olie. Hoe vaak het deeg wordt dubbelgevouwen heeft invloed op het aantal laagjes wat ontstaat. Dit deeg wordt ongeveer 5 keer dubbelgevouwen en daardoor ontstaan er maar liefst 250 laagjes.

Waarom gebruik je heet water voor het deeg?

In het Westen wordt vaak koud water gebruikt om een deeg te maken. Als je water en bloem combineert en dit gaat kneden, ontstaat er gluten. Deze gluten zorgen voor de structuur in het deeg. Hoe meer de gluten gekneed worden, hoe vaster het deeg wordt. Dit zorgt er ook voor dat het deeg terug springt als je deze uittrekt. Hoe meer gluten er ontstaan, hoe chewier het deeg is. Hoe veel en hoe hard je kneed, heeft dus direct invloed op hoe stevig het gebakken deeg is.

 

In Azië wordt in plaats van koud water in sommige recepten kokend water gebruikt. Als je kokend water gebruikt, zullen de eiwitten in het bloem afgebroken worden en daarom kunnen er minder gluten ontstaan tijdens het kneden van het deeg. Hierdoor zal het deeg minder rekbaar zijn, maar het zal ook een stuk zachter zijn. Dit is perfect om bijvoorbeeld dumplings mee te maken of deze lente-ui pannenkoeken.

Lente-ui Pannenkoeken

Lente-ui Pannenkoeken maken

Het maken van de lente-ui pannenkoeken lijkt veel werk, maar het valt gelukkig mee. Met de stappen die ik hier laat zien, is het heel makkelijk te maken.

Deeg maken

Om het deeg te maken, doe je de bloem en zout in een kom en mix je dit goed door elkaar. Voeg rustig het kokende water toe terwijl je blijft mixen met stokjes of een vork. Als al het water is opgenomen voeg je ook de olie en het koude water toe. Roer dit ook door elkaar totdat alles is opgenomen. Kneed het deeg nog 5 minuten totdat een mooie bal is ontstaan. Laat het deeg nu afgedekt 20 minuten rusten.

Lente-ui Pannenkoeken deeg

Vulling en dipsaus maken

Voor de vulling snijd je eerst de lente-ui erg fijn. Je kunt de lente-ui eerst over de lengte doormidden snijden om deze nog fijner te krijgen. De tweede stap is om het olie en bloem mengsel te maken. Mix hiervoor de bloem, olie, zout en five spice in een kommetje en roer totdat er geen klontjes meer in zitten.

Maak de dipsaus door de sojasaus, rijstazijn, sesamolie, chili olie en suiker in een pan te verwarmen. Blijft dit al roerend verwarmen totdat de suiker is opgelost.

Lente-ui Pannenkoeken vulling

Lente-ui pannenkoeken vormen

De lente-ui pannenkoeken worden gevormd met de volgende 10 stappen. Voer stap 3-10 uit voor elke pannenkoek.

  1. Bestrooi het werkblad met bloem en kneed het deeg 1 minuut.
  2. Verdeel het deeg in 6 stukken.
  3. Rol een stuk deeg uit tot een vel van ongeveer 25x15cm.
  4. Strijk een deel van het olie en bloem mengsel over het deeg.
  5. Strooi 2 volle eetlepels lente-ui hier overheen.
  6. Rol het deeg voorzichtig strak op.
  7. Druk de lucht uit de deegrol.
  8. Rol het deeg op door aan een kant te beginnen en het deeg rustig een beetje uit te trekken en dan op te rollen
  9. Plak het uiteinde aan de onderkant van het opgerolde deeg.
  10. Druk het deeg nog even goed aan.

Lente-ui Pannenkoeken rollen

Lente-ui pannenkoeken bakken

De lente-ui pannenkoeken kunnen het beste uitgerold worden net voordat je ze bakt. Rol ze hiervoor met een deegroller uit tot een grootte van 15-20 cm. Het kan zijn dat de lente-ui door het deeg steekt, maar dit is niet erg. Verhit nu een ruime hoeveelheid olie in een pan op middelmatig vuur. Bak de pannenkoek 1 minuut met de deksel op de pan. Hierdoor worden de pannenkoeken ook gestoomd en garen ze beter. Draai deze na 1 minuut om en bak nog eens 1 minuut met de deksel op de pan. Als laatste bak je de pannenkoek nog eens 1 minuut aan beide kanten totdat deze mooi goudbruin is.

Lente-ui Pannenkoeken bakken

Bewaartips

Je kunt deze pannenkoeken gebakken of ongebakken bewaren. Als je het lekkerste resultaat wilt, dan kun je ze het beste ongebakken bewaren.

Als je ze gebakken hebt, kun je deze pannenkoeken 4 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Verwarm ze daarna weer in de magnetron of bak ze weer even in een koekenpan om ze krokant te krijgen.

Als je de pannenkoeken ongebakken wilt bewaren, rol ze uit en stapel ze dan op met bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar plakken. Deze kun je 2 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer. Om ze te bakken, laat ze compleet ontdooien en bak ze zoals uitgelegd in het recept.

Meer Pannenkoeken

Zin gekregen in pannenkoeken? Hier zijn nog een aantal andere pannenkoeken recepten:

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Lente-ui Pannenkoeken

Chinese Lente-ui Pannenkoeken (Cong You Bing)

Echte Chinese lente-ui pannenkoeken met veel dunne krokante laagjes. Leer hoe je deze pannenkoeken makkelijk zelf kunt maken.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Rusttijd 20 minuten
Totaal 1 uur
Gang Snack
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Deeg

  • 300 g bloem
  • 150 ml kokend water
  • 75 ml koud water
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • ½ theelepel zout

Vulling

  • 5 lente-ui
  • 35 g bloem
  • 60 ml olie
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel 5-spice (optioneel)

Dipsaus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Deeg maken

  • Doe de bloem en zout in een grote kom en mix dit goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje het kokende water toe terwijl je blijft mixen met een vork of stokjes totdat al het water is opgenomen. Voeg nu de olie en ook al mixend het koude water rustig toe totdat dit allemaal is opgenomen. Als er nog droge bloem over is, voeg een klein beetje water toe.
  • Kneed nu het deeg totdat een mooie bal is ontstaan (ongeveer 5 minuten) en laat het deeg afgedekt rusten voor 20 minuten.

Vulling en dipsaus maken

  • Snijd de lente-ui erg fijn. Als dit lastig is, kan je de lente-ui ook eerst over de lengte doormidden snijden.
  • Mix in een kommetje de bloem, olie, zout en five spice totdat er geen klontjes meer in zitten.
  • Doe alle ingrediënten van de dipsaus in een pan en verwarm deze totdat de suiker is opgelost.

Lente-ui pannenkoeken vormen

  • Strooi wat bloem op een werkblad en kneed het deeg 1 minuut. Verdeel het dan in 6 stukken en bewaar deze stukken onder wat plastic zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem 1 van de stukken deeg en rol deze uit totdat een vel van ongeveer 25x15cm.
  • Strijk met een kwastje wat van het olie en bloem mengsel over het deeg. Strooi nu ook 2 volle eetlepels lente-ui over het deeg.
  • Rol nu vanaf de lange kant het deeg op zodat er een rol ontstaat van 25 cm. Druk de rol aan een kant dicht en vlak de rol uit van deze kant naar de andere kant om grote luchtbellen eruit te drukken.
  • Rol het deeg op door aan een kant te beginnen en het deeg rustig een beetje uit te trekken en dan op te rollen. Plak het uiteinde aan de onderkant van het opgerolde deeg.
  • Leg de gerolde pannenkoek weer onder het plastic en herhaal deze stappen voor de andere deegballen.

Lente-ui pannenkoeken bakken

  • Rol de opgerolde pannenkoeken uit tot een grootte van 15-20 cm. Deze kunnen meteen gebakken worden.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan of wok op middelmatig vuur. Als de olie warm is, leg hier de pannenkoek in. Doe de deksel op de pan en bak de pannenkoek voor 1 minuut. Draai de pannenkoek om en bak deze nog 1 minuut met de deksel op de pan. Bak de pannenkoek aan beide nog 1 minuut totdat deze mooi goudbruin gebakken is.
  • Serveer meteen met het dipsausje.

Tips

  • Het hete water bij het deeg zorgt er voor dat de eiwitten in het bloem worden afgebroken waardoor het deeg zachter worden. De combinatie van heet en koud water wordt gebruikt om de perfecte balans tussen zacht en chewy te krijgen.
  • Het olie en bloem mengsel dat op het deeg wordt gesmeerd, zorgt in combinatie met het rollen voor de vele dunne laagjes in de pannenkoek.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten