Sambal Goreng Telor

Sambal Goreng Telor (Eieren in Pittige Saus)

Deze sambal goreng telor is een lekker bijgerecht voor de Indonesische rijsttafel. De pittige saus op basis met onder andere kokosmelk, sambal, laos en salamblad passen perfect bij de hardgekookte eieren.

Altijd als de vader van mijn vriendin een Indonesische rijsttafel voor de familie klaarmaakte, was dit het favoriete gerecht van mijn vriendin. Zij heeft mij daarom al een aantal keren gevraagd of ik hem ook kon klaarmaken. De verwachtingen waren dus hoog. Gelukkig heeft zij hem helemaal goed gekeurd.

Wat is Sambal Goreng Telor?

Sambal goreng telor in een gerecht waarbij eieren geserveerd worden in een pittige saus. Telor is hier het Indonesische woord voor ei en sambal goreng is de gebakken sambal. Deze sambal is op basis van sambal oelek en kokosmelk met extra smaakmakers zoals sjalot, knoflook, laos, trassi en salamblad.

Het gerecht wordt vaak als onderdeel van de Indonesische rijsttafel geserveerd. Zo kun je er bijvoorbeeld sajoer boontjes, nasi goreng, atjar tjampoer en saté bij serveren. Maar het is ook erg lekker om het gerecht gewoon met wat rijst en kroepoek te eten. Op deze manier is het een simpele manier om een lekkere Indonesische avondmaal te hebben. Ik zou dan wel minstens 2 eieren per persoon maken.

Sambal Goreng Telor

Daun Salam – De Indonesische Laurier

Daun salam, of salamblad, is het blad van een struik uit de mirtefamilie. Het wordt vaak de Indonesische laurier genoemd, omdat het blad er hetzelfde uit ziet. Maar ze zijn niet hetzelfde en komen beide van een andere plant. Salamblad kun je dus niet vervangen met laurier.

De smaak van de daun salam is citrusachtig, fris en licht zuur, maar niet overheersend. Het blad wordt vaak in combinatie met laos en citroengras gebruikt voor een typische Indonesische smaak. De combinatie van laos en daun salam wordt daarom in veel gerechten gebruikt.

Sambal Goreng Telor maken

Als eerste worden de eieren hardgekookt. Breng hiervoor een pan met water aan de kook en kook 4 eieren in 8 minuten hard. Laat ze daarna schrikken onder koud water en laat ze volledig afkoelen. Pel ze daarna en halveer ze.

Eieren koken voor Sambal Goreng Telor

Snipper ondertussen 3 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 schijfje laos fijn. Voeg de fijngesneden kruiden samen met ½ tl trassi en 2 tl sambal toe aan een vijzel of keukenmachine. Maal dit totdat er een mooie fijne pasta ontstaat.

Boemboe maken voor Sambal Goreng Telor

Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een hapjespan of wok op middelmatig vuur en fruit hier de kruidenpasta in voor 1 minuut. Deze zal nu lekker gaan ruiken.

Voeg dan 1 tl goela djawa (of bruine suiker), 2 blaadjes daun salam en 200ml kokosmelk toe. Roer dit goed door.

Boemboe fruiten voor Sambal Goreng Telor

Doe de gehalveerde eieren in de pan en laat het geheel nog 10 minuten sudderen op laag vuur. Roer de saus af en toe door en schep de saus ook over de eieren. Als de saus te droog wordt, voeg wat extra water toe.

Eieren Stoven voor Sambal Goreng Telor

Verwijder de daun salam, proef de saus en maak verder op smaak met wat zout, goela djawa en extra sambal. Serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel.

Sambal Goreng Telor

Bewaartips

De sambal goreng telor kan 3 dagen bewaard worden in de koelkast in een afgesloten bakje. Na de eerste dag zullen de eieren nog lekkerder zijn, omdat de smaak er in heeft kunnen trekken.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sambal Goreng Telor

Sambal Goreng Telor (Eieren in Pittige Saus)

Heerlijke sambal goreng telor. Deze Indonesische eieren in pittige saus zijn een lekker bijgerecht voor de Indonesische rijsttafel.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 schijfje laos (of ½ tl gemalen laos)
  • ½ tl trassi (zie tip 1)
  • 2 tl sambal
  • 1 tl goela djawa (of bruine suiker)
  • 2 blaadjes daun salam (salamblad)
  • 200 ml kokosmelk

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Kook de eieren hard in 8 minuten, laat ze schrikken en laat ze volledig afkoelen in het water. Pel ze daarna en halveer ze.
  • Snipper de sjalotten en snijd de knoflook en laos fijn. Voeg de sjalotten, knoflook en laos toe aan een vijzel (of keukenmachine) samen met de trassi en sambal en maal tot een fijne pasta.
  • Verhit 1 el zonnebloemolie in een hapjespan of wok op middelmatig vuur en fruit hierin de kruidenpasta voor 1 minuut. Voeg de goela djawa, daun salam en kokosmelk toe en roer goed door.
  • Doe de eieren in de pan en laat het geheel 10 minuten sudderen op laag vuur terwijl je af en toe de saus over de eieren schept. Als de saus te droog wordt, voeg wat extra water toe.
  • Verwijder de daun salam, proef de saus en maak op smaak met wat zout, goela djawa en extra sambal.

Tips

  1. Trassi is gemaakt van garnalen. Als je vegetarisch bent, kun je dit vervangen door een vegetarische variant of laat het weg. Wellicht moet je dan iets meer zout gebruiken om het gerecht goed op smaak te maken.
  2. Nadat je de eieren hebt gekookt en gepeld, kun je ze ook nog even bakken in een flinke laag olie. Zo worden ze iets krokant en blijft de saus er iets beter aan plakken.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten