
Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)
Deze Japanse geblancheerde spinazie is super makkelijk en snel te maken. Het is daarnaast ook een mooie manier om extra groente te eten. Dit bijgerecht wordt vaak bij een Japanse maaltijd geserveerd, omdat het zo makkelijk te maken is en overal goed bij past.
Wat is Goma-ae?
Goma betekent is het Japans sesamzaad en ae komt van het werkwoord aeru wat serveren met saus betekent. Goma-ae is dus een gerecht wat geserveerd wordt met een sesamdressing. Groentes die veel gebruikt worden voor goma-ae gerechten zijn spinazie en boontjes.
Japanse maaltijden worden vaak geserveerd met een aantal bijgerechten, Osozai. Vooral deze spinazie met sesamdressing is een bijgerecht vaak wordt geserveerd bij een Japanse maaltijd. Dit komt omdat het goed bij andere Japanse gerecht past en het is ook nog erg makkelijk en snel te maken.

Vers Geroosterd Sesamzaad
Het sesamzaad geeft een heerlijk lichte notige smaak aan de spinazie. Vooral als je het sesamzaad vers roostert, ontstaat er nog een lekkerdere notige smaak en ontstaat er een heerlijk aroma. Deze komt alleen vrij na het roosteren.
Het roosteren van het sesamzaad is niet moeilijk om te doen. Gebruik hiervoor een koekenpan zonder olie en rooster het sesamzaad hier een paar minuutjes in totdat ze goudbruin worden en er een paar poffen. Haal ze wel meteen uit de pan, anders verbranden ze alsnog.
Japanse Geblancheerde Spinazie maken
Deze Japanse geblancheerd spinazie is snel en makkelijk te maken. Je hoeft alleen maar een sesamdressing te maken met 3 ingrediënten en de spinazie te blancheren. Dit zou je ook nog eens tegelijkertijd kunnen doen.
Sesamdressing maken
Om de sesamdressing te maken, roosteren we eerst het sesamzaad. Doe hiervoor 3 eetlepels sesamzaad in een kleine koekenpan zonder olie en rooster ze enkele minuten op laag vuur. Roer het sesamzaad af en toe door. Het sesamzaad is klaar als ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Schep ze meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).

Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog wat hele zaadjes in zitten, maar de meeste moeten geplet zijn en er moet wat olie uit zijn gekomen.

Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en voeg 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel suiker toe. Meng dit door elkaar en maag zo nodig verder op smaak.
Spinazie blancheren
Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een snufje zout toe aan het water. Doe de spinazie in het kokende water en blancheer voor 30-60 seconden. Je kunt de spinazie met de steeltjes eerst in het kokende water doen aangezien deze iets langer nodig kunnen hebben.

Giet de spinazie af en spoel af met water totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige water er uit en leg op een snijplank.
Snijd de spinazie in een paar stukken. Trek de spinazie weer uit elkaar zodat het wat luchtiger wordt en schep de sesamdressing er doorheen.

Serveer meteen! Erg lekker als bijgerecht bij andere Japanse gerechten.

Bewaartips
De restjes van deze Japanse geblancheerde spinazie kunnen bewaard worden in een bakje in de koelkast voor 2-3 dagen. Je kunt het ook invriezen voor 1 maand.
Meer Japanse Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Sesamdressing maken
- Doe het sesamzaad in een kleine koekenpan zonder olie en rooster ze totdat enkele minuten op laag vuur. Het sesamzaad is klaar als ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Roer het sesamzaad af en toe door. Schep ze meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).
- Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog zaadjes heel blijven.
- Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en voeg de sojasaus en suiker toe. Meng dit door elkaar en maak zo nodig verder op smaak.
Spinazie blancheren
- Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een snufje zout toe aan het water.
- Doe de spinazie in het kokende water en blancheer voor 30-60 seconden.
- Giet de spinazie af en spoel af met water totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige water uit de spinazie.
- Leg de spinazie op een snijplank en snijd het in een paar stukken.
- Trek de spinazie weer uit elkaar zodat het wat luchtiger wordt en schep de sesamdressing er doorheen.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Echt een top recept die Goma-ae Maarten!! En niet moeilijk te maken.
Dankjewel! Fijn dat je het een goed recept vindt.
Hoi Maarten,
Kan je de spinazie ook wokken ipv blancheren?
Ja, dat zeker moet lukken! Laat maar weten als je het hebt geprobeerd.