Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Deze Japanse geblancheerde spinazie is super makkelijk en snel te maken. Het is daarnaast ook een mooie manier om extra groente te eten. Dit bijgerecht wordt vaak bij een Japanse maaltijd geserveerd, omdat het zo makkelijk te maken is en overal goed bij past.

Wat is Goma-ae?

Goma betekent is het Japans sesamzaad en ae komt van het werkwoord aeru wat serveren met saus betekent. Goma-ae is dus een gerecht wat geserveerd wordt met een sesamdressing. Groentes die veel gebruikt worden voor goma-ae gerechten zijn spinazie en boontjes.

Japanse maaltijden worden vaak geserveerd met een aantal bijgerechten, Osozai. Vooral deze spinazie met sesamdressing is een bijgerecht vaak wordt geserveerd bij een Japanse maaltijd. Dit komt omdat het goed bij andere Japanse gerecht past en het is ook nog erg makkelijk en snel te maken.

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Vers Geroosterd Sesamzaad

Het sesamzaad geeft een heerlijk lichte notige smaak aan de spinazie. Vooral als je het sesamzaad vers roostert, ontstaat er nog een lekkerdere notige smaak en ontstaat er een heerlijk aroma. Deze komt alleen vrij na het roosteren.

Het roosteren van het sesamzaad is niet moeilijk om te doen. Gebruik hiervoor een koekenpan zonder olie en rooster het sesamzaad hier een paar minuutjes in totdat ze goudbruin worden en er een paar poffen. Haal ze wel meteen uit de pan, anders verbranden ze alsnog.

Japanse Geblancheerde Spinazie maken

Deze Japanse geblancheerd spinazie is snel en makkelijk te maken. Je hoeft alleen maar een sesamdressing te maken met 3 ingrediënten en de spinazie te blancheren. Dit zou je ook nog eens tegelijkertijd kunnen doen.

Sesamdressing maken

Om de sesamdressing te maken, roosteren we eerst het sesamzaad. Doe hiervoor 3 eetlepels sesamzaad in een kleine koekenpan zonder olie en rooster ze enkele minuten op laag vuur. Roer het sesamzaad af en toe door. Het sesamzaad is klaar als ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Schep ze meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).

Sesamzaad roosteren

Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog wat hele zaadjes in zitten, maar de meeste moeten geplet zijn en er moet wat olie uit zijn gekomen.

Sesamzaad fijnmalen

Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en voeg 1 eetlepel sojasaus en 1 theelepel suiker toe. Meng dit door elkaar en maag zo nodig verder op smaak.

Spinazie blancheren

Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een snufje zout toe aan het water. Doe de spinazie in het kokende water en blancheer voor 30-60 seconden. Je kunt de spinazie met de steeltjes eerst in het kokende water doen aangezien deze iets langer nodig kunnen hebben.

Spinazie blancheren voor Japanse Geblancheerde Spinazie

Giet de spinazie af en spoel af met water totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige water er uit en leg op een snijplank.

Snijd de spinazie in een paar stukken. Trek de spinazie weer uit elkaar zodat het wat luchtiger wordt en schep de sesamdressing er doorheen.

Japanse Geblancheerde Spinazie afmaken

Serveer meteen! Erg lekker als bijgerecht bij andere Japanse gerechten.

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Bewaartips

De restjes van deze Japanse geblancheerde spinazie kunnen bewaard worden in een bakje in de koelkast voor 2-3 dagen. Je kunt het ook invriezen voor 1 maand.

 

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Japanse Geblancheerde Spinazie (Goma-ae)

Makkelijke Japanse spinaziesalade met sesamdressing. Dit gerecht is snel te maken en heeft een lekkere notige en hartige smaak.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Sesamdressing maken

  • Doe het sesamzaad in een kleine koekenpan zonder olie en rooster ze totdat enkele minuten op laag vuur. Het sesamzaad is klaar als ze goudbruin zijn en er enkele poffen. Roer het sesamzaad af en toe door. Schep ze meteen uit de pan in een vijzel (of keukenmachine).
  • Maal het sesamzaad met een vijzel (of keukenmachine) grof. Er mogen nog zaadjes heel blijven.
  • Doe het gemalen sesamzaad in een kommetje en voeg de sojasaus en suiker toe. Meng dit door elkaar en maak zo nodig verder op smaak.

Spinazie blancheren

  • Breng een pan met ruim water aan de kook en voeg een snufje zout toe aan het water.
  • Doe de spinazie in het kokende water en blancheer voor 30-60 seconden.
  • Giet de spinazie af en spoel af met water totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige water uit de spinazie.
  • Leg de spinazie op een snijplank en snijd het in een paar stukken.
  • Trek de spinazie weer uit elkaar zodat het wat luchtiger wordt en schep de sesamdressing er doorheen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Koken Met Maarten

Volg Ons Ook Hier

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele update meer!

Even wachten...

Je hebt een e-mail ontvangen om je inschrijving te bevestigen!