Kung Pao Kip

Kung Pao Kip

Kung pao kip is een echte klassieker uit de Chinese Szechuan keuken. Dit gerecht is heerlijk door de gemarineerde kip, zoete en hartige saus en het pittige van de pepers. De Szechuan peperkorrels geven een lekker verdovend gevoel in de mond waardoor je meer gedroogde pepers kan toevoegen. Zo kan je nog meer smaak uit de pepers halen zonder dat het te pittig wordt.

Wat is Kung Pao Kip?

Kung pao kip is een pittig Chinees wokgerecht gemaakt met kip, pinda’s en pepers. Het wordt ook wel eens geschreven als gung bao kip of kung po kip. Het gerecht komt origineel uit de Chinese provincie Szechuan, maar wordt ook in andere provincies gemaakt. Elke regio heeft zijn eigen variatie op dit gerecht.

Kung Pao Kip

Niet alleen in China is dit gerecht populair. Ook in het Westen staat dit gerecht vaak op de menukaart bij Chinese restaurants. De reden dat dit zo’n populair gerecht is, is door alle verschillende smaken die er in zitten. Het is hartig, zuur, zoet, pittig, notig, rokerig en vol met umami.

Gedroogde Pepers en Szechuan Pepers

Zoals veel gerechten uit de Szechuan provincie wordt ook bij kung pao kip gedroogde pepers en Szechuan peperkorrels gebruikt. Deze Szechuan peperkorrels zijn eigenlijk geen pepers, maar schillen van de vruchten van een bepaalde citrusplant.

Als je deze peperkorrels eet, zullen ze je mond licht verdoven. Hierdoor voel je de pittigheid van de gedroogde pepers minder en kan je ook meer pepers toevoegen voor de smaak. Deze combinatie is iconisch voor de Szechuan keuken en staat bekend als mala, wat verdovend en pittig betekent.

Naast de Szechuan peperkorrels worden ook gedroogde rode pepers uit Szechuan gebruikt. Maar het maakt niet uit welke pepers je hiervoor gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld gedroogde Spaanse pepers, Thaise pepers of Mexicaanse pepers gebruiken. Gebruik wat bij jouw tolerantie voor pittigheid past.

Het gerecht zit vol met grote stukken peper en peperkorrels en kan daardoor te intens lijken om te eten. Gelukkig hoeft dat ook niet. De gedroogde pepers en peperkorrels worden gebruikt om het gerecht op smaak te brengen. Je hoeft deze pepers dus niet te eten. Je mag altijd proberen natuurlijk.

Kung Pao Kip

Ik heb geen gedroogde pepers of Szechuan pepers

Als je geen gedroogde pepers of Szechuan peperkorrels hebt, is dat geen probleem. Met een paar aanpassingen kan je dit gerecht nog steeds goed maken. Als je geen Szechuan peperkorrels hebt, kun je deze weglaten. Omdat deze pepers een verdovend gevoel geven in je mond, zou ik het aantal gedroogde pepers verlagen naar 2. Zo wordt het gerecht niet te pittig.

Als je geen Szechuan peperkorrels en gedroogde pepers hebt, gebruik dan ¼ theelepel chilivlokken. Voeg deze aan het einde van de bereiding toe.

Kung Pao Kip maken

Het maken van de kung pao kip is niet moeilijk en worden gedaan in 3 stappen. Eerst gaan we de kip marineren zodat deze lekker mals zal blijven en een lekkere smaak krijgt. De volgende stap is het voorbereiden van de overige ingrediënten en saus. Als laatste bereiden we het hele gerecht.

1. Kip marineren

De eerste stap is het marineren van de kip om deze extra smakelijk en mals te krijgen. Snijd hiervoor de kipdijfilet in blokjes van 2 cm. Maak de marinade door 1 theelepel Shoaxing wijn, 1 eetlepel water, 1 theelepel maizena en een snufje zout in een kommetje te mengen totdat er geen klontjes meer in zitten.

Leg de kipblokjes in de marinade en roer alles door totdat het water is opgenomen. Laat dit 20 minuten staan, zodat alle smaken goed in de kip kunnen trekken. Roer na 20 minuten 1 theelepel olie door de kip om alle sappen in de kip te houden.

2. Ingrediënten en saus voorbereiden

Terwijl de kip aan het marineren is, kunnen we ook de andere ingrediënten en de saus voorbereiden. Snijd hiervoor het witte en lichtgroene deel van de lente-ui in stukken van 2 cm. Het groene gedeelte kan je gebruiken als garnering. Snijd ook de paprika in blokjes van 2 cm en de knoflook en gember fijn.

Knip het steeltje van de gedroogde pepers en verwijder de zaadjes. Als laatste mix je in een kommetje 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel donkere sojasaus, 1 eetlepel chinkiang azijn, 1 theelepel suiker, 2 eetlepels water en 1 theelepel maizena. Roer de saus door totdat er geen klontjes meer inzitten en de suiker is opgelost. De chinkiang azijn kun je ook vervangen door rijstazijn of witte azijn.

Kung Pao Kip Ingrediënten

3. Kung Pao Kip Wokken

Nu gaan we de kung pao kip klaarmaken. Aangezien dit op hoog vuur gebeurt, is het belangrijk dat alle ingrediënten zijn voorbereid. Verhit een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Bak hierin de kip 1-2 minuten op elke kant aan totdat deze lichtbruin is en bijna gaar. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn, omdat ze later nog meegaren. Haal de stukjes uit de pan en bewaar ze voor later.

Kung Pao Kip wokken

Verhit de wok weer op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Doe de gedroogde pepers en Szechuan peperkorrels toe en bak deze 30 seconden totdat ze lekker beginnen te ruiken. Voeg dan ook de knoflook, gember, lente-ui en paprika toe en bak deze 1-2 minuten mee.

Kung Pao Kip wokken

Roer de saus nog een keer door en giet deze in de pan en voeg ook de kip weer toe. Laat de saus 1-2 minuten indikken totdat deze overal goed aan blijft kleven. Roer de pinda’s door de kung pao kip en serveer deze meteen.

Kung Pao Kip wokken
Kung Pao Kip

Bewaartips 

Als je restjes hebt van deze kung pao kip, kun je ze makkelijk bewaren in de koelkast. In een afgesloten bakje kun je het 4 dagen bewaren. Opwarmen kun je gewoon in de magnetron doen.

Meer Lekkere Chinese Recepten

 

Kung Pao Kip

Kung Pao Kip

Heerlijke kung pao kip volgens authentiek Szechuan recept. Deze gewokte kip is hartig, zuur, zoet, pittig, notig, rokerig en vol met umami.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 6 lente-ui
 • 1 rode paprika
 • 50 g ongezouten pinda’s
 • 3 tenen knoflook
 • 2 cm gember
 • 6-8 gedroogde pepers
 • 1 theelepel Szechuan peperkorrels

Kip

 • 300 g kippendijen
 • 1 theelepel Shoaxing wijn (optioneel)
 • 1 eetlepel water
 • 1 theelepel maizena
 • Snufje zout
 • 1 theelepel olie

Saus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Kip marineren

 • Snijd de kipdijfilet in blokjes van 2 cm.
 • Mix de Shoaxing wijn, water, maizena en zout in een kommetje. Leg hier de kipblokjes in en roer totdat het water is opgenomen. Laat dit 20 minuten staan.
 • Na 20 minuten voeg 1 theelepel olie toe en roer dit er doorheen.

Ingrediënten en saus voorbereiden

 • Snijd het witte en lichtgroene deel van de lente-ui in stukken van 2 cm. Het groene gedeelte kan je gebruiken voor garnering. Snijd ook de paprika in stukken van 2 cm.
 • Snijd de knoflook en gember fijn. Snijd de gedroogde pepers over de helft doormidden en verwijder de zaadlijsten.
 • In een kommetje mix de sojasaus, donkere sojasaus, azijn, suiker, water en maizena totdat de suiker is opgelost en er geen klontjes van de maizena meer inzitten.

Wokken

 • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Bak de kip 1-2 minuten op elke kant totdat deze lichtbruin is geworden en bijna gaar. Haal de stukjes uit de pan om later weer toe te voegen.
 • Verhit de wok weer op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Voeg de gedroogde pepers en de Szechuan peperkorrels toe en bak deze 30 seconden totdat ze lekker beginnen te ruiken.
 • Voeg nu de knoflook, gember, lente-ui en paprika toe en bak deze 1-2 minuten mee.
 • Voeg de kip weer toe aan de pan, roer de saus nog een keer door en giet deze ook in de pan. Laat de saus in 1-2 minuten indikken.
 • Roer de pinda’s door de kung pao kip en serveer meteen.

Tips

 • De gedroogde pepers en Szechuan peperkorrels worden niet gegeten en zijn er voor om het gerecht op smaak te maken.
 • Als je geen Szechuan peperkorrels hebt, laat deze weg en gebruik slechts 2 gedroogde pepers.
 • Als je geen Szechuan peperkorrels en gedroogde pepers hebt, gebruik dan ¼ theelepel chilivlokken.
 • Chinkiang azijn kan je vervangen door rijstazijn of witte azijn. 
 • De Shoaxing wijn kan je vervangen door een droge sherry of weglaten.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten