Chili olie

Zelf Chili Olie Maken

Chili olie is een ingrediënt wat veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Het past bijna overal bij. Je kunt het serveren bij onder andere noedel gerechten, fried rice, maar het is ook erg lekker bij dumplings of baozi. Heb je daarnaast een gerecht wat een beetje extra kick nodig heeft? Voeg wat chili olie toe en je hebt de kick die je nodig hebt.

Mijn vriendin ging eerst vaak langs bij een Chinese familie om bijles te geven. Hier kreeg ze vaak eten mee en af en toe ook chili olie. Daardoor hadden wij eerst altijd chili olie in huis. Ze is nu gestopt met bijles geven, dus ziet ze deze mensen ook niet meer. Het is nu dus tijd geworden om zelf de chili olie te gaan maken.

Chili olie

Welke Olie kan Ik Gebruiken?

Olie is de basis om deze chili olie te maken. Het is daarom belangrijk om de goede olie uit te kiezen. Het beste kun je een neutrale olie gebruiken zoals zonnebloemolie, koolzaadolie, raapzaadolie, pindaolie, avocado-olie of sojaolie. Je kunt ook olijfolie gebruiken, maar deze kan een lichte olijfsmaak geven aan de chili olie.

Ik gebruik in dit recept zonnebloemolie, omdat het een betaalbare olie is met een neutrale smaak en een hoog rookpunt. Daarnaast stolt het niet in de koelkast, wat wel het geval kan zijn bij onder andere avocado-olie en olijfolie.

Wat zijn de Beste Pepers?

Naast de olie is het natuurlijk ook belangrijk om de goede pepers te gebruiken. Het beste is om Szechuan pepers te gebruiken. Deze hebben een diep rode kleur en geven de smaak van de echte Chinese chili olie. Je kunt hiervoor chili flakes halen of je kunt gedroogde pepers kopen en deze in de blender gooien om ze zelf fijn te malen. Ik heb zelf deze hele gedroogde pepers gebruikt en fijn gemalen.

Gedroogde Sichuan pepers

Naast de Szechuan pepers kun je ook gochugaru gebruiken. Dit zijn Koreaanse rode chilivlokken. Deze chilivlokken zijn over het algemeen wat milder dan de Szechuan peper en ook wat zoeter. Als je deze Koreaanse chilivlokken gebruikt zal het nog steeds lekker zijn, maar het is dan geen Chinese chili olie meer.

Je kunt beter niet de Italiaanse chili flakes gebruiken. Deze geven niet de smaak en rode kleur die de Szechuan pepers geven. Ga daarom even langs de toko om de Szechuan pepers te halen voor deze chili olie.

Voeg Deze Specerijen Toe voor Extra Smaak

Naast de pepers is het erg lekker om meerdere specerijen toe te voegen aan de chili olie. Deze specerijen geven er heerlijke aroma’s aan, waardoor de olie meer toevoegt dan alleen een pittige smaak. Er zijn veel verschillende chili olie recepten en veel specerijen die je kunt toevoegen, maar de essentiële zijn:

  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels Szechuan peperkorrels

Daarnaast kun je nog andere optionele specerijen toevoegen zoals:

  • 2 kardemom peulen
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 1 kruidnagel
  • ½ theelepel zwarte peperkorrels
  • 2 schijfjes gember of kentjoer
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot

Als je naast de essentiële specerijen nog een aantal optionele specerijen toevoegd, kun je de hoeveelheid olie ook verhogen. Als je alle specerijen toevoegd aan de olie, gebruik dan 500ml olie.

Chili olie

Chili Olie maken

Vul een steelpan met 250ml neutrale olie samen met 2 steranijs, een kaneelstokje, 1 laurierblad en 2 theelepel Szechuan peperkorrels. Zet de pan op middelmatig vuur en verwarm de olie tot 110-120°C.

De ingrediënten zullen nu rustig gaan bubbelen en hun smaken afgeven. Als je ook ingrediënten zoals knoflook, sjalot en gember gebruikt, zullen deze harder bubbelen, omdat ze meer water bevatten. Laat de ingrediënten 30 minuten tot 1 uur in de olie trekken op 110-120°C om ze hun smaak afgeven. Let er op dat de ingrediënten niet te donker worden. Als dit het geval is, draai het vuur lager of haal ze er uit.

Ingrediënten laten trekken in olie voor chili olie

Als je zelf chilivlokken maakt, gooi dan de gedroogde pepers in de blender en maal ze totdat je ze mooi fijn zijn. Het hoef geen poeder te zijn. Pas op dat je de gemalen pepers niet inademt!

Pepers malen

Zet daarna een grote hitte-bestendige schaal klaar en doe hier 40g rode chilipeper vlokken, 1 theelepel geroosterd sesamzaad en ½ theelepel fijn zout in. Roer het even door zodat alles goed gemengd is.

Chili vlokken voor chili olie

Als de olie klaar is, giet deze door een ijzeren zeef in de schaal met chilivlokken. De chilivlokken zullen nu gaan sissen en de olie gaan schuimen. Roer de olie door zodat de chilivlokken en olie goed gemengd worden.

Olie over chili flakes gieten

Laat de olie afkoelen en giet het in een schone glazen pot.

Chili olie

Bewaartips

De chili olie is goed te bewaren in de koelkast tot wel 6 maanden. Zorg er voor dat je iedere keer schoon bestek gebruikt. Zo komen er geen bacteriën in de chili olie en blijft deze langer goed.

Deze Chili Olie is Lekker Bij

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chili olie

Zelf Chili Olie Maken

Heeft je gerecht iets extra nodig? Voeg wat chili olie toe. Met deze pittige maar toch kruidige olie kun je elk gerecht een extra kick geven.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Saus
Keuken Chinees
Porties 250 ml

Ingrediënten
  

  • 250 ml olie (een neutrale olie zoals zonnebloemolie, pindaolie, sojaolie, avocado-olie)
  • 40 g rode chilipeper vlokken (liefst Chinese rode peper of gochugaru)
  • 2 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblad
  • 2 theelepels Szechuan peperkorrels
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad optioneel
  • ½ theelepel zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Doe de olie in een steelpan samen met de steranijs, het kaneelstokje, laurierblad en Szechuan peperkorrels.
  • Verwarm de olie tot 110-120°C en laat de specerijen minstens 30 minuten tot 1 uur koken in de olie om de smaken in de olie te laten trekken. Zorg er voor dat de ingrediënten rustig bubbelen en niet te snel bruin worden. Als dit het geval is, draai het vuur wat lager of haal ze eruit.
  • Als je hele gedroogde pepers gebruikt, gooi deze in de blender en maal ze fijn. Het hoeft geen poeder te zijn. Pas op dat je de gemalen pepers niet inademt!
  • Zet nu een grote hitte-bestendige schaal klaar en doe hier de rode chilipeper vlokken, sesamzaad en zout in. Roer het even door zodat alles goed gemengd is.
  • Giet de olie door een ijzeren zeef in de schaal met de chilivlokken. Het zal nu gaan schuimen en sissen. Roer de olie door zodat de chilivlokken en olie goed gemengd worden.
  • Laat de olie afkoelen en giet het in een schone glazen pot.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten