Gado Gado

Gado Gado

Gado gado is een heerlijke salade met verschillende groente en een pindasaus. Het is dus geen standaard salade met sla, komkommer en tomaat. Het is een volledige maaltijd die erg lekker is als lunch en avondeten. In dit recept leer je hoe je je eigen pindasaus kunt maken.

Gado Gado – Indonesische Salade met Pindasaus

Gado gado is een Indonesische salade van verschillende groenten, aardappel, eieren en tofu of tempeh. Dit is overgoten met een licht pittige pindasaus om het af te maken. In 2018, is dit gerecht benoemd tot een van de vijf nationale gerechten van Indonesië, samen met soto, saté, nasi goreng en rendang. Het is dus het nationale salade gerecht.

Gado betekent in het Indonesisch mix en dus heet het gerecht mix mix. Dit is ook wat je doet. Je legt verschillende ingrediënten op een bord, giet er een lekkere pindasaus overheen en mixt alles door elkaar heen.

Gado Gado

Wat Gaat Er In Een Gado Gado?

Het hele idee van een gado gado is dat je de ingrediënten toe kan voegen die jij lekker vindt. Als je dit gerecht besteld in Indonesië is het vaak een verrassing wat er allemaal in zit. De meeste zullen gewoon bekend voorkomen, maar er kunnen altijd een paar ingrediënten in zitten die je niet herkent.

Er zijn een aantal ingrediënten die vaak gebruikt worden en erg lekker zijn om toe te voegen, zoals:

  • Eieren
  • Tofu of tempé
  • Aardappel
  • Kouseband of boontjes
  • Taugé
  • Spinazie
  • Kool
  • Komkommer

Ook worden er vaak rijstcakes (longtong/ketupat) bij geserveerd. Je kunt dit natuurlijk ook vervangen door wat rijst. Andere opties om toe te voegen zijn bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, wortel of zoete aardappel.

De salade is natuurlijk niet klaar zonder de pindasaus om alles samen te brengen. En het is ook erg lekker om nog wat kroepoek en gebakken uitjes er bij te serveren om het helemaal af te maken.

Gado Gado

Zelfgemaakte Pindasaus

De pindasaus is het middelpunt van het gerecht voor mij en brengt alle ingrediënten samen. Zonder de saus is het gerecht gewoon een bord met gekookte groente en daar worden niet veel mensen blij van.

Het is helemaal niet moeilijk om de pindasaus zelf te maken en deze is veel lekkerder dan eentje die je kant-en-klaar koopt. De ingrediënten die hier onder staan heb je er voor nodig. De meeste ingrediënten zijn niet moeilijk te vinden. De trassi en kaffir limoenblaadjes zou je weg kunnen laten en de goela djawa kun je vervangen door een andere bruine suiker.

  • Pindakaas – Een pindasaus is natuurlijk niks zonder pindakaas. Vaak wordt de pindasaus voor een gado gado gemaakt van rauwe pinda’s. Ik gebruik een 100% pindakaas. Dit is makkelijker, maar nog steeds erg lekker.
  • Kokosmelk – Bij dit gerecht vind ik het erg lekker om de pindasaus te maken met kokosmelk. Dit geeft een romige textuur en de smaak van kokos is erg lekker bij. Bij saté vind ik het lekkerder om deze zonder kokosmelk te maken.
  • Sjalot, knoflook en pepers – Sjalot, knoflook en pepers zijn de basis van veel boemboe’s. Deze ingrediënten geven meteen al veel smaak aan de pindasaus. Als je niet van pittigheid houdt, kun je minder pepers gebruiken of ze compleet weg laten.
  • Kaffir limoenblaadjes en limoen – Kaffir limoenblaadjes geven een lekkere frisse en fruitige smaak aan de saus. Samen met het limoensap is dit erg lekker om de zwaardere smaak van de trassi, ketjap manis en goela djawa te balanceren.
  • Trassi – Trassi zijn gefermenteerde garnalen. Dit is net zoals sjalot, knoflook en pepers een veelgebruikte smaakmaker is de Indonesische keuken. Het geeft een lekkere diepe en hartige smaak aan de saus, maar smaakt totaal niet naar vis.
  • Ketjap manis en goela djawa – Om de saus wat zoeter te maken en donkerder te kleuren voeg ik wat ketjap manis en goela djawa toe. Goela djawa is palmsuiker uit Java en heeft een lekker aroma dat ruikt naar koffie en karamel.

Om de saus nog kruidiger te maken, kun je nog wat specerijen toevoegen zoals citroengras, kentjoer en laos.

Gado Gado maken

De gado gado maken we door eerst ingrediënten van de salade voor te bereiden en dan de saus te maken. De salade mag op lauw geserveerd worden. Het is dus niet erg als de ingrediënten afkoelen.

Ingrediënten voorbereiden

Als eerste moeten de ingrediënten voor de gado gado voorbereid worden.

Snijd hiervoor 250g tofu en 200g aardappel in blokjes van 2 cm en 200g spitskool in reepjes. Halveer 200g sperziebonen en snijd een halve komkommer in plakjes.

Bereid daarna de ingrediënten als volgt:

  • Kook 4 eieren hard in 7 minuten, laat ze schrikken en pel ze.
  • Bak de tofu in wat olie rondom bruin en krokant.
  • Kook de aardappelen gaar in 5-10 minuten.
  • De sperziebonen kook je gaar in 6 minuten.
  • De spitskool en 100g taugé kun je blancheren voor 30 seconden tot 1 minuut. Spoel koud af en laat uitlekken.

Ingrediënten voor Gado Gado

Pindasaus maken

Verwijder als eerste de zaadlijsten van 2 rode pepers en snijd de pepers in dunne ringetjes. Snijd ook 2 tenen knoflook en 2 sjalotten fijn. Snijd ook 3 kaffir limoenblaadjes in dunne reepjes.

Doe de fijngesneden ingrediënten in een vijzel samen met ½ tl trassi en maal dit totdat er een fijne boemboe ontstaat.

Boemboe maken voor Gado Gado

Verhit wat olie in een pan op middelmatig vuur en bak de boemboe 2 tot 3 minuten. Deze zal nu lekker beginnen te ruiken.

Voeg 200ml kokosmelk toe en breng dit tot aan het kookpunt.

Pindasaus maken voor Gado Gado

Voeg 100g pindakaas toe en roer dit goed door. De saus mag redelijk vloeibaar blijven.

Zet het vuur laag en voeg 1 el ketjap manis, 1 el goela djawa (of andere bruine suiker) en het sap van een halve limoen toe.

Pindasaus maken voor Gado Gado

Maak als laatste op smaak met wat zout.

Serveren

Begin met de gepelde eieren door de helft of in vieren te snijden. Leg de tofu, aardappel, sperziebonen, spitskool, taugé, komkommer en ei op een bord.

Giet wat pindasaus over de ingrediënten en serveer meteen met wat kroepoek en gebakken uitjes.

Gado Gado

Bewaartips

Om de gado gado te bewaren, kun je het beste alle ingrediënten en saus apart bewaren. De pindasaus kan 4 dagen bewaard worden. De andere ingrediënten kunnen 3 dagen bewaard worden. Je kunt de salade koud eten, dus deze hoeft niet op te warmen. Maar je kunt hem altijd even opwarmen in de magnetron.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Gado Gado

Gado Gado

Gado gado is de nationale salade van Indonesië. Leer in dit recept hoe je deze overheerlijke salade maakt met een zelfgemaakte pindasaus.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 eieren
  • 300 g tofu
  • 300 g aardappel
  • 200 g spitskool
  • 200 g sperziebonen
  • ½ komkommer
  • 100 g taugé
  • 75 g kroepoek
  • 4 el gebakken uitjes

Saus

  • 100 g pindakaas (100% pindakaas)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 3 kaffir limoenblaadjes (optioneel)
  • ½ tl trassi (optioneel)
  • 1 limoen
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el goela djawa (of bruine suiker)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Kook de eieren hard in 7 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel ze en leg ze aan de kant.
  • Snijd de tofu en aardappel in blokjes van 2 cm en de spitskool in dunne reepjes. Halveer eventueel de sperziebonen en snijd de komkommer in plakjes.
  • Verhit een koekenpan met wat olie op hoog vuur en bak de tofu goudbruin rondom. Schep uit de pan en zet aan de kant.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen gaar in 5 minuten. Schep de aardappelen uit de pan en laat afkoelen.
  • Kook de sperziebonen gaar in 6 minuten.
  • Doe de kool en taugé in dezelfde pan en blancheer 30 seconden tot 1 minuut in kokend water. Giet dit af en spoel af onder de koude kraan totdat de kool en taugé koud is. Laat uitlekken.

Saus maken

  • Verwijder de zaadlijsten van de pepers en snijd de peper in dunne ringetjes. Snijd de knoflook en sjalotten fijn. Snijd de kaffir limoenblaadjes in dunne reepjes.
  • Doe de sjalotten, knoflook, pepers, kaffir limoenblaadjes en trassi in een vijzel en maal tot een fijne boemboe ontstaat.
  • Verhit wat olie in een pan op middelmatig vuur en bak de boemboe 2-3 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng dit aan de kook. Voeg dan ook de pindakaas toe en roer dit goed door elkaar.
  • Zet het vuur laag en voeg de ketjap manis, goela djawa en het sap van een halve limoen toe.
  • Maak op smaak met een snufje zout.

Serveren

  • Snijd de gepelde eieren doormidden.
  • Leg de tofu, aardappel, sperziebonen, spitskool, taugé, komkommer en ei op een bord.
  • Giet wat pindasaus over de ingrediënten. Serveer meteen met wat kroepoek en gebakken uitjes.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten