Vegetarische Loempia's

Vegetarische Loempia’s uit China

Het maken van loempia’s is erg leuk om te doen. Aangezien je zelf je vulling kunt maken, kun je er in stoppen wat jij wilt. Deze vegetarische loempia’s zitten bomvol groente en hebben toch een heerlijke hartige smaak. Aangezien je ze goed kan invriezen, kan je een mooie voorraad maken. Zo kun je er altijd eentje pakken, ook als je geen zin hebt om ze te maken.

Spring rolls zijn een gerecht dat in China is ontstaan en voornamelijk tijdens de lente werd gegeten. Het was eerst een pannenkoek gevuld met de groente uit de lente en werden tijdens het Spring Festival gegeten, waar ook de naam vandaan komt. Later zijn in Indonesië terecht gekomen onder de naam loempia en later ook weer in Nederland terecht gekomen. Ondanks dat loempia de Indonesische naam is, gebruik ik deze, omdat dit bekender is dan spring roll.

Vegetarische Loempia's

Welke vellen gebruik ik?

Vaak wordt er gedacht dat er filodeeg gebruikt wordt voor loempia’s. Dit is echter een deeg dat gebruikt wordt in het Midden-Oosten. Voor loempia’s worden loempiavellen gebruikt. Dit zijn dunne vierkante vellen die gemaakt zijn van bloem, zout en water en worden heerlijk krokant als je ze frituurt of bakt.

Deze vierkante vellen zijn er in meerdere maten zoals 125mm, 150mm, 190mm, 215mm en 250mm. Ik gebruik in dit recept de vellen van 215mm. Afhankelijk van de maat kun je dus meer of minder vulling in de loempia stoppen.

Loempiavellen

Frituren of toch uit de oven of airfryer?

Als het gaat om loempia’s zijn ze het lekkerste als ze gefrituurd zijn. Ze zijn dan mooi goudbruin en een heerlijk krokant vel. Dit betekent echter niet dat je deze loempia’s niet in de oven of airfryer kunt bakken.

Om deze loempia’s in de oven of airfryer te bakken, leg je ze op een ovenrooster en smeer je elke loempia in met een dun laagje olie. Dit kun je doen met een spray of met een kwastje. Dit laagje olie zorgt er voor dat de loempia’s alsnog mooi goudbruin bakken.

Loempia gefrituurd en gebakken

Op bovenstaande foto is de bovenste loempia gebakken in de oven en de onderste gefrituurd. Het verschil tussen bakken en frituren is dat bij bakken de loempia niet zo krokant is. De buitenste lagen zijn krokant, maar de binnenste zijn niet zo krokant. Verder proef je door het bakken meer van de vellen dan de vulling. Bij de gefrituurde loempia’s proef je de vulling meer.

Loempia’s van tevoren maken

Loempia’s vouwen kan iets zijn waar je niet iedere keer zin in hebt om te doen als je een loempia wilt eten. Gelukkig kun deze loempia’s heel goed van tevoren maken, invriezen en later klaarmaken.

Als je de loempia’s hebt gevouwen, kun je ze het beste meteen invriezen in een afgesloten bakje of zakje. Laat ze niet te lang op het aanrecht liggen en stop ze niet in de koelkast, want het vel zal dan nat worden door de vulling. Hierdoor zullen deze moeilijker te frituren zijn en kunnen open barsten.

Als je de bevroren loempia’s wilt bereiden, kun je deze bevroren frituren. Laat ze niet eerst ontdooien, want het vel wordt dan een beetje rimpelig. Frituur ze totdat ze mooi goudbruin zijn.

Vegetarische Loempia's

Vegetarische Chinese Loempia’s maken

Het is erg leuk om deze vegetarische loempia’s te maken. Met dit stappenplan is het niet moeilijk om ze te vouwen. Om te beginnen, haal je de loempiavellen uit de vriezer en leg je ze onder een vochtige theedoek en laat je ze ontdooien. De theedoek zorgt er voor dat ze niet uitdrogen.

Vulling en dipsaus klaarmaken

De eerste stap is het klaarmaken van de vulling en de dipsaus. Begin door de gedroogde shiitake in een kommetje te leggen en giet hier kokend water overheen. Zo kunnen de shiitake weer rehydrateren. Laat dit 20-30 minuten staan. Na 20-30 minuten knijp je de shiitake uit, snijd de harde delen weg en snijd de rest in dunne plakjes. Bewaar het water, want dit wordt gebruikt om het gerecht op smaak te maken.

Shiitake weken voor Vegetarische Loempia's

Snijd ondertussen de 2 teentjes knoflook fijn en 2 lente-ui in ringetjes. Snijd de bladeren van de Chinese kool over lengte doormidden en dan in dunne reepjes. Rasp als laatste de wortel.

Ingrediënten voor Vegetarische Loempia's

Verwarm nu een wok op hoog vuur met 1 eetlepel olie om de vulling te bereiden. Als de wok warm is, doe je de knoflook en lente-ui er in en bak je deze aan voor 30 seconden. Voeg dan de shiitake en wortel toe en bak deze mee voor 3 minuten. Als laatste voeg je de Chinese kool en taugé toe en bak je deze mee voor nog eens 2 minuten.

Voeg nu 1 theelepel Shoaxing wijn, 4 eetlepels van het shiitake vocht, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie, ½ theelepel zout, ½ theelepel suiker en ¼ theelepel witte peper toe. Laat dit mee sudderen totdat al het vocht is verdampt. Proef de vulling, maak verder op smaak en doe de vulling in een grote kom om af te koelen. Je kunt dit versnellen door het even in de koelkast te zetten.

Vulling maken voor Vegetarische Loempia's

De dipsaus kun je maken door 4 theelepels sojasaus, 2 theelepels ketchup, 2 theelepels rijstazijn, 2 theelepels suiker en 2 theelepels water in een pan te doen. Verwarm deze saus totdat de suiker is opgelost en giet in een kommetje om te serveren.

Dipsaus maken voor Vegetarische Loempia's

Loempia’s vouwen

Het vouwen van de loempia’s is een handigheidje dat je even moet leren. Het belangrijkste is dat er geen luchtbellen in zitten. Hier gaat de olie in zitten en dan krijg je hele vettige loempia’s. Om de loempia’s goed dicht te kunnen plakken, gebruiken we een mengsel van maizena en water. Mix hiervoor 2 eetlepels maizena met 2 eetlepels water en roer totdat dit goed gemengd is.

De loempia’s vouw je een voor een met de volgende vouwtechniek:

  1. Neem een loempiavel en leg dit met de punt naar je toe.
  2. Leg hier 2-3 eetlepels vulling op 5 centimeter van de punt die het dichtste bij je is. Druk dit een beetje aan zodat dit mooi compact is.
  3. Leg de punt van het vel over de vulling en rol het vel een keer strak om als een burrito.
  4. Druk het vel aan de linkerkant en rechterkant van de vulling plat.
  5. Vouw het vel aan de linkerkant van het vel naar binnen.
  6. Vouw ook de rechterkant van het vel naar binnen.
  7. Rol de loempia door totdat er een driehoek aan vel over is.
  8. Smeer wat van het maizenamengsel op de rand van deze driehoek.
  9. Rol de loempia verder dicht.
  10. Leg de gevouwen loempia op een schaal of rek onder een vochtige theedoek.

Vegetarische Loempia's vouwen

Vegetarische Loempia’s frituren

Een optie om de vegetarische loempia’s te bereiden is om ze te frituren. Deze optie kan meer olie bevatten, maar geeft wel een krokanter resultaat.

Om de loempia’s te frituren, vul een pan of wok met een laag zonnebloemolie van minstens 7cm. Verwarm dit tot 180°C. Verdeel tegelijkertijd ook de loempia’s in porties zodat je niet te veel tegelijkertijd frituurt.

Laat de loempia’s rustig in de olie zakken en bak ze mooi bruin. Tijdens het bakken kun je de loempia’s een paar keer omrollen, zodat ze mooi egaal bruin bakken. Als ze klaar zijn, leg ze op een schaal of rek met keukenpapier, zodat ze uit kunnen lekken.

Vegetarische Loempia's frituren

Vegetarische Loempia’s bakken in de oven of airfryer

Naast de loempia’s frituren, kun je ze ook bakken in de oven of airfryer. Als je ze in de oven of airfryer bakt, zul je meer van het krokante vel proeven en minder van de vulling. Ze zullen ook iets minder krokant zijn, maar ze zullen wel minder olie bevatten.

Om de loempia’s in de oven of airfryer te bakken, verwarm je deze voor op 200°C. Leg de loempia’s op een rek en smeer er een dun laagje olie overheen met een kwastje. Dit zorgt er voor dat de loempia’s alsnog krokant worden. Bak de loempia’s nu af in 20 minuten, waarbij je ze halverwege een keer omdraait.

Vegetarische Loempia's uit de oven

Serveren

Serveer de loempia’s uit de frituur of uit de olie meteen met de dipsaus en geniet er van.

Vegetarische Loempia's

Bewaartips

Deze vegetarische loempia’s kun je bereid en onbereid bewaren. Als je ze al hebt bereid, kun je ze weer opwarmen in de oven. Verwarm de oven voor op 200°C en warm hier de loempia’s in 5-10 minuten weer op.

De vegetarische loempia’s kun je ook onbereid bewaren. Leg hiervoor de gevouwen loempia’s in een afgesloten bakje of zakje en vries ze meteen in. Laat ze niet te lang gevouwen liggen en leg ze ook niet in de koelkast. Het vel wordt dan nat door de vulling en de kans bestaat dat ze gaan scheuren tijdens het bakken. Om ze te bereiden, hoef je ze niet te ontdooien en kun je ze meteen frituren of afbakken in de oven of airfryer. De baktijd zal iets langer zijn.

Meer Lekkere Chinese Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Vegetarische Loempia's

Vegetarische Loempia’s uit China

Heerlijke vegetarische loempia's op Chinese wijze. Deze krokante loempia's zijn makkelijk te maken in de frituur, oven of airfryer.
5 van 1 stem
Voorbereiding 35 minuten
Bereiding 45 minuten
Totaal 1 uur 20 minuten
Gang Dim Sum
Keuken Chinees
Porties 10 loempia's

Ingrediënten
  

Loempia’s

  • 15-20 loempiavellen 20cm (of filodeeg)
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel water

Vulling

  • 8 gedroogde shiitake (of verse)
  • 2 lente-ui
  • 150 g wortel
  • 125 g taugé
  • 150 g Chinese kool
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel Shoaxing wijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • ¼ theelepel witte peper
  • 1 eetlepel zonnebloemolie (of bijvoorbeeld arachideolie, pindaolie, sojaolie)

Dipsaus

  • 4 theelepels sojasaus
  • 2 theelepels ketchup
  • 2 theelepels rijstazijn
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels water

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Leg de loempiavellen onder een vochtige theedoek en laat deze ontdooien. De theedoek zorgt er voor dat ze niet uitdrogen.

Vulling en dipsaus klaarmaken

  • Leg de gedroogde shiitake in kommetje en giet hier kokend water overheen zodat de shiitake net onder water staan. Laat dit 20-30 minuten staan zodat de shiitake kunnen rehydrateren.
  • Snijd ondertussen de knoflook fijn, de lente-ui in ringetjes en rasp de wortel. Snijd de bladeren van de Chinese kool in de lengte doormidden en dan in dunne reepjes.
  • Als de shiitake 20-30 minuten heeft gestaan, knijp het vocht er uit, snijd de harde delen weg en snijd de rest in dunne plakjes. Bewaar het water, want dit wordt gebruikt om het gerecht op smaak te maken.
  • Verwarm een eetlepel olie in een wok op hoog vuur en bak hier eerst de knoflook en lente-ui in voor 30 seconden. Voeg de shiitake en wortel toe en bak dit 3 minuten mee. Als laatste voeg je de Chinese kool en taugé toe en bak dit nog eens 2 minuten mee. Maak de vulling op smaak met de Shoaxing wijn, 4 eetlepels van het shiitake vocht, sojasaus, sesamolie, zout, suiker en witte peper. Laat dit even meegaren totdat al het vocht is verdampt. Proef de vulling en voeg zo nodig nog iets toe.
  • Doe de vulling in een grote kom en laat deze afkoelen. Dit kun je versnellen door de vulling in de koelkast/vriezer te zetten.
  • Maak als laatste de dipsaus door de sojasaus, ketchup, rijstazijn, suiker en water in een pan te doen. Verwarm de saus totdat de suiker is opgelost. Giet dan in een kommetje.

Loempia’s vouwen

  • Mix de maizena en water in een kommetje totdat dit goed gemengd is. Dit wordt gebruikt om de loempia’s dicht te plakken.
  • Neem een loempiavel en leg deze met een punt naar je toe. Leg hier 2-3 eetlepels vulling op 5 centimeter van de punt die het dichtste bij je ligt. Druk de vulling een beetje aan zodat het een mooi compact “worstje” is.
  • Leg de punt van het vel over de vulling en rol het vel een keer strak om als een burrito. Druk het vel aan de linkerkant van de vulling plat en vouw deze zijkant naar binnen toe. Herhaal deze stap aan de rechterkant. Zorg er voor dat er geen luchtbellen in zitten.
  • Rol de loempia door totdat er een driehoek aan vel over is. Smeer wat van het maizena mengsel op de rand van deze driehoek met een kwast of je vinger. Rol de loempia verder dicht.
  • Leg de gevouwen loempia op een schaal of rek, leg er een vochtige theedoek overheen en herhaal stap 2-5 voor de andere loempia’s

Loempia’s frituren

  • Giet zonnebloemolie in een pan zodat er minstens een laag van 7cm in zit. Verwarm dit tot 180°C.
  • Verdeel de loempia’s in porties zodat je er niet te veel tegelijkertijd frituurt. Laat de loempia’s rustig in de olie zakken en bak ze totdat ze mooi bruin zijn. Rol de loempia’s een paar keer om tijdens het bakken zodat ze mooi gelijkmatig bruin worden.
  • Als ze klaar zijn, leg ze op een schaal of rek met keukenpapier zodat ze uit kunnen lekken.

Loempia’s bakken in de oven of airfryer

  • Verwarm de oven of airfryer voor op 200°C.
  • Leg de loempia’s op een rek en smeer een dun laagje olie over de loempia’s heen. Dit zorgt er voor dat ze mooi bruin bakken.
  • Bak de loempia’s in 20 minuten mooi bruin. Draai ze halverwege een keer om.

Tips

  • Als je verse shiitake gebruikt, leg ze dan niet in het water en snijd ze gewoon fijn. Ik gebruik gedroogde shiitake, omdat deze een diepere smaak hebben.
  • Filodeeg is net anders dan loempiavellen, maar omdat ze erg op elkaar lijken, kun je deze toch gebruiken voor deze loempia’s.
  • De loempia's uit de oven zullen iets minder krokant zijn. Je zult ook meer van het vel proeven en iets minder van de vulling.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten