Perfecte Sushi Rijst

Perfecte Sushi Rijst Koken

Als je van sushi houdt, dan weet je dat de rijst het hart van deze Japanse lekkernij vormt. Het kan nog lastig zijn om de perfecte sushi rijst te koken. Geen zorgen, met dut eenvoudige recept leer je hoe je heerlijke, plakkerige rijst maakt die perfect is voor het maken van sushi. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt in de keuken, ons recept is een must-try. Volg ons eenvoudige stappen om thuis de beste sushi rijst te maken die je ooit hebt geproefd!

Welke Rijst voor Sushi?

Sushi rijst is niks anders dan een kortkorrelige rijst die gekookt wordt en op smaak gemaakt wordt met rijstazijn, suiker en zout. Deze kortkorrelige, plakkerige rijstsoort bevat van nature veel zetmeel. Dit zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt en gemakkelijk te vormen is.

In vergelijking met rijst met een lange korrel, heeft sushi rijst een hoger zetmeelgehalte, wat zorgt voor de plakkerige textuur. Lange-korrelige rijst, zoals Basmati- of Jasmijnrijst, heeft minder zetmeel, waardoor de korrels droger en losser zijn en minder snel aan elkaar plakt.

Om de perfecte sushi rijst te maken, is het belangrijk om de juiste rijst te kiezen. Kies dus voor een kortkorrelige rijstsoort die speciaal is ontwikkeld voor sushi. Het beste kun je de Koshihikari rijst gebruiken.

Perfecte Sushi Rijst

Sushi Dressing voor de Rijst

Sushi wordt op smaak gemaakt met een mengsel van rijstazijn, zout en suiker. Dit geeft een lekkere frisse en zure smaak aan de rijst. De letterlijke betekenis van sushi is ook “zure smaak”.

Het belangrijkste ingrediënt in de sushi dressing is rijstazijn. Rijstazijn is een azijnsoort die gemaakt wordt van gefermenteerde rijst. Het heeft een milde, zoetzure smaak en wordt veel gebruikt in de Japanse keuken als smaakmaker in dressings, marinades en sauzen. Twee merken die ik gebruik zijn Mizkan en Sempio (dit is eigenlijk een Koreaanse rijstazijn). In de supermarkt is rijstazijn te koop van Saitaku en in deze rijstazijn zit al suiker toegevoegd. Let hier dus op als je deze gebruikt.

Hoeveel Rijst Heb Ik Nodig?

De meeste professionele sushi chefs gebruiken per sushi rol zo’n 80-90g gekookte rijst. Dit komt neer op zo’n 40-50g ongekookte rijst. Met dit recept kun je dus zo’n 8-10 sushi rolls maken.

Maki Sushi met Komkommer, Zalm en Surimi

Tips voor de Perfecte Sushi Rijst

Het koken van de perfecte sushi rijst kan soms nog lastig zijn. Het heeft mij erg lang geduurd voordat ik het voor elkaar kreeg om de rijst goed te koken. Vaak was bij mij de sushi rijst te ver doorgekookt waardoor deze te papperig werd. Gelukkig hoeft dat niet meer met deze tips.

 1. Gebruik de goede rijst. Voor het maken van goede sushi rijst wil je ook sushi rijst gebruiken. Dit is een rijstsoort met een dikke korte korrel en bevat veel zetmeel en vocht. Dit levert na het koken een rijst op die goed aan elkaar blijft plakken en een kenmerkende textuur heeft. Andere soorten rijst hebben niet dezelfde kenmerken waardoor deze minder geschikt zijn voor sushi.
 2. Was de rijst voor het koken. Als de rijst uit de verpakking komt, zit er nog te veel zetmeel op de rijst. Door het overtollige zetmeel van de rijst te wassen, zorg je er voor dat de rijst niet te plakkerig wordt na het koken.
 3. Gebruikt niet te veel water. Als je te veel water gebruikt, zal de rijst al dit water opnemen. Hierdoor zal de rijst altijd te ver doorgekookt zijn. De perfecte verhouding is om 500ml water voor 400g rijst te gebruiken.
 4. Sluit de pan goed af. Door de pan goed af te sluiten, zal het water in de pan niet kunnen ontsnappen. Hierdoor kun je de verhouding tussen rijst en water perfect afmeten waardoor je ook de perfecte rijst kunt koken. De beste manier om de pan af te sluiten is om een deksel te hebben die de pan goed afsluit. Een andere manier is om een theedoek tussen de pan en de deksel te leggen. Let er wel op dat deze niet in brand vliegt.
 5. Voeg de sushi dressing toe aan de hete rijst. Wanneer je de sushi dressing over de hete rijst giet, zal deze gaan glanzen en er mooi uit komen te zien. Daarnaast zal de dressing mooi in de rijst trekken waardoor je de echte sushi smaak krijgt.
 6. Snel afkoelen. Door de rijst snel af te koelen, zal de rijst niet doorgaren. Hierdoor blijft de rijst de mooie textuur die je wilt en wordt deze niet papperig.
 7. Dek af met een vochtige theedoek. Als de rijst afgekoeld is, kun je deze het beste afdekken met een vochtige theedoek om te voorkomen dat deze uitdroogt. Je kunt de rijst gewoon op het aanrecht laten staan totdat je deze gebruikt.

Perfecte Sushi Rijst maken

Sushi rijst koken

Doe 400g sushi rijst in een kom en vul de kom onder de kraan met een dun laagje koud water. Giet dit water meteen weg door een fijne zeef en herhaal deze stap nog een keer. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.

Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Spoel het water weg en herhaal deze stap 2 tot 3 keer totdat het water vrij helder is. Giet als laatste de rijst met het water door de zeef en schud het overtollige water er uit.

Sushi Rijst Wassen

Neem een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel. Doe de rijst in de pan en giet hier 500ml water bij. Laat de rijst 30 minuten staan om te laten weken. Als je pan geen goedsluitende deksel heeft, leg een theedoek over de pan en leg hier de deksel op. Knoop de uiteindes van de theedoek aan elkaar bovenop de deksel.

Na 30 minuten, zet de pan op hoog vuur zonder deksel op de pan om de rijst aan de kook te brengen terwijl je af en toe doorroert. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je een theedoek gebruikt, let op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.

Sushi Rijst Koken

Sushi dressing maken

Maak ondertussen de sushi dressing door 4 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels suiker en 1,5 theelepel zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.

Sushi dressing maken

Sushi rijst afmaken

Als de rijst klaar is met stomen, schep deze uit de pan op een plaat of platte kom. Als er rijst vastgeplakt zit in de pan, laat deze zitten. Deze rijst zal niet lekker zijn.

Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.

Sushi Azijn toevoegen aan Sushi Rijst

Neem een houten of plastic spatel en “snijd”onder een hoek door de rijst om de sushi dressing te verdelen. Een houten of plastic spatel zal de rijst niet kapot maken, zoals een metalen spatel wel zou doen. Roer de rijst ook niet door, want dan zullen de rijstkorrels ook breken en de textuur minder goed zijn.

Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.

Sushi Rijst

De rijst kan nu meteen gebruikt worden om sushi van te maken of leg er een vochtige theedoek overheen om de rijst een aantal uur te bewaren op kamertemperatuur.

Perfecte Sushi Rijst

Bewaartips

Sushi rijst kun je het beste maximaal een aantal uur op kamertemperatuur bewaren met een vochtige theedoek er overheen. Ik raad het niet aan om deze te bewaren in de koelkast. De rijst zal dan hard worden en de textuur is dan niet meer zo lekker.

Sushi Recepten 

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Perfecte Sushi Rijst

Perfecte Sushi Rijst Koken

Leer met ons makkelijke recept hoe je thuis de perfecte sushi rijst maakt die de structuur en smaak heeft als bij professionele sushi.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 30 minuten
Totaal 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 400 g sushi rijst
 • 500 ml water
 • 1 stuk kombu (optioneel)
 • 4 eetlepels rijstazijn (zie tip 1)
 • 3 eetlepels suiker
 • 1,5 tl zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

 • Kookpan (met dikke bodem en goed sluitende deksel)
 • Houten spatel
 • Zeef
 • Kom

Instructies
 

Sushi rijst koken

 • Doe de sushi rijst in een kom en vul deze onder de kraan met een dun laagje water. Giet dit water meteen weg (zie tip 2). Vul de kom nog een keer met een dun laagje water en giet dit nog een keer meteen weg.
 • Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (2-3 keer, zie tip 3). Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
 • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.
 • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.

Sushi dressing maken

 • Maak ondertussen de sushi dressing door de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.

Sushi rijst afmaken

 • Als de rijst klaar is met stomen, haal deze uit de pan en schep deze op een plaat of platte kom. Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.
 • Gebruik een houten of plastic spatel en schep de rijst om en “snijd” onder een hoek door de rijst heen om de sushi dressing te verdelen. Roer de rijst niet door, want dan zullen de rijstkorrels breken en de textuur minder goed zijn.
 • Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.
 • De rijst kan nu meteen gebruikt worden om sushi van te maken of leg er een vochtige theedoek overheen om de rijst een aantal uur te bewaren op kamertemperatuur.

Tips

 1. Ik gebruik rijstazijn van Mizkan of Sempio. Rijstazijn van Saitaku heeft al suiker toegevoegd. Let hier dus op als je deze gebruikt.
 2. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.
 3. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn. Na 2 of 3 keer wassen, is de rijst voldoende schoon.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten