Kook de rijst volgens de verpakking en laat deze compleet afkoelen. Het liefst is de rijst een dag van tevoren gekookt.
Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd beide delen in dunne ringetjes. Schrap de wortel en snijd deze in blokjes van ongeveer 0,5 cm. Snijd de knoflook en gember fijn.
Breek de eieren in een kommetje en klop deze los.
Verhit nu een wok op zeer hoog vuur met 2 eetlepels zonnebloemolie. Als de pan heet is, bak hier het witte deel van de lente-ui in voor ongeveer 30 seconden. Blijf constant roeren.
Schuif de lente-ui aan de kant, voeg het losgeklopt ei toe en bak dit als roerei. Schep daarna het ei en de lente-ui door elkaar.
Breek de koude rijst in kleine stukken en voeg dit toe aan de wok. Voeg nog een eetlepel olie toe langs de rand van de pan. Bak de rijst onder constant roeren voor 1-2 minuten.
Voeg de wortel, erwtjes, knoflook en gember toe en bak alles nog 2-3 minuten.
Voeg de sojasaus toe langs de rand van de pan en schep dit meteen om. Voeg de sesamolie en groene deel van de lente-ui toe en bak alles nog 1 minuut. Maak op smaak met zout en witte peper. Voeg zo nodig nog meer sojasaus toe.
Tips
De hoge temperaturen zorgen voor een rokerige smaak. Zorg er voor dat je een pan hebt die tegen hoge temperaturen kan. Een pan met antiaanbaklaag kan beschadigen bij zeer hoge temperaturen.
Door koude rijst te gebruiken, zal de gebakken rijst minder papperig worden.
Rijst met een lange korrel zal een lekkerdere gebakken rijst geven. Deze is steviger en de gebakken rijst wordt dus minder snel papperig.
Voeg de sojasaus altijd via de rand van de pan toe. Hierdoor karamelliseert deze en ontstaat de typische smaak.
Zorg dat de pan niet te vol zit. Hierdoor koelt de pan af en is er te weinig hitte om alles goed te bakken.