Chinese Kip met Gember

Chinese Kip met Gember (Ginger Chicken)

Ginger chicken is een smakelijk en eenvoudig gerecht dat je gewoon moet proberen! Het zit boordevol heerlijke ingrediënten zoals sappige kip, aromatische gember, knoflook en lente-ui, die samen een hartige, pittige smaak geven aan het gerecht. De combinatie van deze klassieke Kantonese ingrediënten zorgt voor een authentieke smaak die je doet denken aan de beste Chinese restaurants. En het beste van alles is dat dit gerecht in slechts een paar stappen te maken is, dus je hoeft geen uren in de keuken door te brengen om te genieten van deze heerlijke maaltijd. Dus waar wacht je nog op? Probeer dit eenvoudige recept en ontdek zelf waarom ginger chicken zo’n populaire gerecht is!

Oude Gember Gebruiken

De Chinese naam van dit gerecht is ‘lao jiang ji’ en betekent letterlijk ‘oude gember kip’. Het is dus kip die gemaakt wordt met oude gember.

Er wordt in China onderscheid gemaakt tussen jonge en oude gember. De jonge gember wordt in het voorjaar geplukt en heeft nog een hele dunne schil en roze scheuten. De structuur en de smaak zijn nog erg zacht waardoor deze gember ook rauw lekker is om te eten.

Oude gember is de gember die hier in Nederland overal te verkrijgen is en ook voor dit gerecht gebruikt wordt. Doordat deze gember langer doorgegroeid is, heeft deze ook een sterkere en pittigere smaak dan de jonge gember.

Chinese Kip met Gember

Kipfilet of Kippendijen

In dit recept kies ik bewust om kippendijen te gebruiken. Kippendij is malser en smaakvoller dan kipfilet, omdat het wat vetter is. Maar het grootste voordeel van kippendij beter tegen langere bereidingen kunnen. Als je kipfilet langer kookt, kan deze snel uitdrogen. Kipfilet werkt bijvoorbeeld heel goed voor wokgerechten of om te grillen.

Aangezien dit gerecht een stoofgerecht is, is kippendij een beter optie. Tijdens het stoven zal de kip de smaken van de saus opnemen, waardoor deze erg lekker wordt. Hierdoor heb je een smaakvolle en sappige kip in een heerlijke hartige gember saus.

Chinese Kip met Gember maken

Het klaarmaken van deze kip met gember gaat vrij snel. Het is daarom handig om alle ingrediënten voorbereid te hebben.

Begin met 500g kippendijen in blokjes te snijden van 2cm. Scheid ook het witte en groene deel van een lente-ui en snijd het groene deel in ringetjes en het witte deel in stukken van 3cm. Pak een breed mes of de stamper van een vijzel en plet de lente-ui, 4 tenen knoflook en 12 plakjes gember. Hierdoor komen er veel meer smaken vrij.

Maak ook de saus door 250ml water, 1,5 eetlepels sojasaus, 1 theelepel donkere sojasaus, 1 theelepel oestersaus, 1 eetlepel suiker en 1/8 theelepel witte peper te mengen in een kommetje totdat de suiker is opgelost.

Ingrediënten voor Chinese Kip met Gember

Verhit nu een wok op hoog vuur met 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg de gember, knoflook en het witte deel van de lente-ui toe en bak dit voor 20 seconden.

Voeg dan ook de kip toe en bak dit in een enkele laag voor 45 seconden. Draai de kip om en bak nog eens voor 30 seconden.

Gember en Kip bakken voor Chinese Kip met Gember

Giet 1 eetlepel Shaoxing wijn in de pan en laat dit even verdampen.

Giet dan ook de saus in de pan en laat dit 5 minuten stoven op middelmatig vuur met de deksel op de pan.

Saus toevoegen aan Chinese Kip met Gember

Haal de deksel van de pan en laat de kip nog 5 minuten doorstoven om de saus in te koken. Voeg dan de rest van de lente-ui toe en roer alles goed door.

Mix 2 theelepel maizena met 2 eetlepels water. Giet de slurrie in de pan en roer goed door. Laat dit inkoken tot de gewenste dikte van de saus. Als de saus nog te nat is, kun je deze iets langer in laten koken of meer maizena toevoegen.

Chinese Kip met Gember afmaken

Proef de saus en maak eventueel op smaak met meer zout en witte peper.

Chinese Kip met Gember

Bewaartips

Deze Chinese kip met gember kun je makkelijk 3 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen kun je doen in de magnetron.

Meer Aziatische Kip Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Kip met Gember

Chinese Kip met Gember (Ginger Chicken)

Proef de smaak van de Kantonese keuken met dit makkelijke recept voor kip met gember - sappige kip met heerlijke gember, knoflook en lente-ui.
5 van 1 stem
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g kippendij (zie tip 1)
  • 1 lente-ui
  • 4 tenen knoflook
  • 12 plakjes gember
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (optioneel)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 theelepels maizena

Saus

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Wokpan

Instructies
 

  • Snijd de kippendijen in blokjes van 2cm. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd het groene deel in ringetjes en het witte deel in stukken van 3cm. Plet de knoflook, lente-ui en gember met een breed mes of de stamper van een vijzel. Zo komen er nog meer smaken vrij.
  • Maak de saus door het water, sojasaus, donkere sojasaus, oestersaus, suiker en witte peper in een kommetje te mengen totdat de suiker is opgelost.
  • Verhit een wok op hoog vuur met 1 eetlepel zonnebloemolie. Voeg de gember, knoflook en witte deel van de lente-ui toe en bak dit voor 20 seconden.
  • Voeg de kip toe in een enkele laag en bak voor 45 seconden. Draai de kip om en bak voor nog eens 30 seconden.
  • Voeg de Shaoxing wijn toe en laat dit even verdampen. Giet dan ook de saus in de pan, leg een deksel op de pan en laat dit 5 minuten stoven op hoog vuur.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog eens 5 minuten stoven om de saus wat in te koken.
  • Voeg het groene deel van de lente-ui toe en roer goed door. Mix de maizena met 2 eetlepels water, giet dit in de pan en roer goed door. Laat het geheel al roerend inkoken tot de gewenste consistentie. Voeg eventueel meer maizena op dezelfde wijze toe.
  • Proef de saus en maak eventueel op smaak met wat zout en witte peper.

Tips

  1. Ik gebruik in dit recept kippendijen, omdat deze malser blijven tijdens het stoven dan kipfilet. 

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten