Tteokbokki

Tteokbokki (Pittige Rijstcake Sticks)

Voor liefhebbers van pittig eten is tteokbokki een geweldig recept. Deze rijstcakes in een saus op basis van gochujang en gochugaru is lekker pittig met een volle en intense smaak. Het is echte comfort food en erg lekker als voorgerecht of snack!

Wat is Tteokbokki?

Het zijn rijstcake sticks in een pittige saus. Letterlijk betekent het geroerbakte (bokki) rijstcake (tteok).  Tteokbokki is een van de meeste populaire Koreaanse streetfood gerechten en misschien wel de populairste. Daarnaast wordt het ook erg veel thuis gegeten als comfort food. Door de dikke en pittige saus met zachte en chewy rijstcakes is dit gerecht onweerstaanbaar en lekker verwarmend.

Tteokbokki

In dit recept maak ik de klassieke versie met rijstcakes, viscakes, lente-ui en knoflook, maar je kunt ook nog andere ingrediënten toevoegen om lekker te variëren en experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld ramen, dumplings, kool, gekookte eieren, hot dogs en kaas toevoegen.

Ingrediënten voor Tteokbokki

Voor het maken van tteokbokki zijn niet veel ingrediënten nodig, maar een tripje naar de toko is misschien wel handig. Al deze ingrediënten geven erg veel smaak aan het gerecht.

Hier is een lijstje van de ingrediënten die je nodig hebt:

  • Koreaanse rijstcakes (tteok) – Dit is natuurlijk het hoofdingrediënt van dit recept. Het beste is om verse of zelfgemaakte rijstcakes te gebruiken, maar je kunt ze ook verpakt vinden in de toko. Deze cylindervormige rijstcakes zijn in de toko in de koeling of in de diepvries te vinden. Bevroren rijstcakes moeten eerst 10 minuten in warm water weken om zacht te worden.
  • Viscake (eomuk) – Viscakes worden vaak bevroren verkocht in vellen, blokken, balletjes of pijpjes. De vellen of blokken worden vaak in driehoeken gesneden en zijn een onderdeel van de klassieke versie van tteokbokki.
  • Gochujang, gochugaru, suiker, sojasaus en knoflook – Deze ingrediënten maken saus. De saus is pittig, een beetje zoet en vooral hartig. Gochujang is een gefermenteerde pasta van rode peper, rijst sojabonen, gerst en zout. Gochugaru zijn gemalen Koreaanse pepers. Voor dit gerecht is de poedervorm aan te raden.
  • Ansjovis bouillon – Voor de beste smaak wordt een bouillon van gedroogde ansjovis en kombu gebruikt als basis. Je kunt dit ook vervangen door dashi, ongezouten kippenbouillon, ongezouten groentebouillon of water.
  • Lente-ui – Wat fijn gesneden lente-ui is erg lekker als topping.
  • Sesamzaad en Sesamolie – Voor een lichte notige smaak is de toevoeging van sesamzaad en sesamolie erg lekker.

Tteokbokki

Ansjovis Bouillon voor Tteokbokki

Voor de beste smaak wordt tteokbokki bereid met een bouillon gemaakt van gedroogde ansjovis en kombu (gedroogde kelp). Dit is een bouillon die veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken als basis voor verschillende gerechten. Het geeft een rijke umami smaak aan je gerechten waardoor andere smaken nog meer naar voren komen en het dus nog lekkerder wordt. De bouillon is vergelijkbaar met een Japanse dashi die ook van kombu en gedroogde ansjovis gemaakt kan worden.

Om deze bouillon te maken, laat je kombu weken in water. Hoe langer deze weekt, hoe smaakvoller de bouillon. Dan voeg je gedroogde ansjovis toe waarvan de kop en de ingewanden verwijderd zijn. Breng dit aan de kook gedurende 10 minuten. Verwijder de kombu en laat de ansjovis nog 10 minuten doorkoken. Zeef het geheel door keukenpapier of kaasdoek en je bouillon is klaar.

Tteokbokki maken

Vul een pan met 1L water en leg hier een stuk kombu van 5g in. Laat dit minstens 10 minuten tot een nacht weken.

Neem 450g rijstcake sticks en leg ze in warm water voor 10 minuten als ze uit de vriezer of koeling komen. Zo kunnen ze alvast wat zacht worden.

Kombu en rijstcakes weken voor Tteokbokki

Breek de kop van 15g gedroogde ansjovis en verwijder ook de zwarte ingewanden. Voeg de ansjovis toe aan de pan met kombu.

Verhit het geheel op middelmatig vuur en breng gedurende 10 minuten aan de kook.

Ansjovis schoonmaken en bouillon maken voor Tteokbokki

Haal na 10 minuten de kombu uit de pan en laat de ansjovis nog 10 minuten doorkoken.

Zet alvast een grote pan of kom klaar met een zeef met keukenpapier of kaasdoek hierin. Als de bouillon 10 minuten heeft doorgekookt, giet deze door de zeef om te filteren.

Ansjovis bouillon maken voor Tteokbokki

Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en meng deze in een kom met 3 el gochujang, 2 el suiker, 1 el sojasaus en 1 el gochugaru tot een dikke pasta.

Snijd ook de viscake is mooie driehoeken. Ik had een blok en heb deze in 16 stukken gesneden die ongeveer even groot waren als de rijststicks.

Saus maken en viscake snijden voor Tteokbokki

Doe bouillon in een grote pan en breng deze aan de kook. Als de bouillon kookt, voeg de saus toe en roer deze er goed doorheen.

Saus klaarmaken voor Tteokbokki

Giet de rijstcakes af en voeg deze toe aan de bouillon. Voeg ook de viscake toe.

Laat alles koken voor 5-15 minuten. De rijstcakes zijn na 3-5 minuten al gaar, maar daarna wordt de saus verder ingekookt. Kook deze zo ver in als jij lekker vindt. Als je van een dikke saus houdt, kun je deze langer laten inkoken.

Tteokbokki klaarmaken

Snijd 1 lente-ui in ringetjes en voeg deze toe aan de pan. Giet er ook 1 tl sesamolie overheen en strooi er 1 tl geroosterd sesamzaad overheen.

Serveer meteen warm!

Tteokbokki

Bewaartips

Tteokbokki kun je een 3 dagen bewaren in de koelkast. De rijstcakes warmen niet lekker op in de magnetron. Verwarm het gerecht daarom rustig op in een pannetje. Voeg zo nodig wat extra water toe.

Vegan Variant

Dit gerecht is niet vegan, want er zitten viscakes en een bouillon op basis van ansjovis in. Om dit gerecht vegan te maken, kun je de viscakes weglaten of vervangen door bijvoorbeeld wat tofu, gebakken tofu pockets of paddenstoelen. Ook kun je de bouillon vervangen door bijvoorbeeld een vegan dashi, ongezouten groentebouillon of water.

Meer Koreaanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Tteokbokki

Tteokbokki (Pittige Rijstcake Sticks)

Tteokbokki is een gerecht voor degene die van pittig houden. Deze rijststicks in een smaakvolle bouillon zijn een lekkere Koreaanse snack!
Nog geen stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Snack
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Bouillon (zie tip 2 & 3)

  • 1 L water
  • 5 g kombu
  • 15 g gedroogde ansjovis

Saus

  • 3 el gochujang
  • 2 el suiker
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gochugaru (zie tip 4)
  • 2 tenen knoflook

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Wokpan
  • Kookpan
  • Zeef

Instructies
 

  • Als je rijstcakes bevroren zijn, leg ze in warm water voor 10 minuten totdat deze zacht zijn.
  • Breek de kop van de gedroogde ansjovis af en verwijder ook de zwarte ingewanden. Voeg de ansjovis toe aan de pan met kombu en breng het water aan de kook op middelmatig vuur.
  • Breng de bouillon gedurende 10 minuten aan de kook. Haal na 10 minuten de kombu uit de bouillon en laat nog eens 10 minuten doorkoken. Leg een zeef met keukenpapier of kaasdoek in een grote kom of pan en giet hier de bouillon doorheen om deze te filteren.
  • Snijd de knoflook fijn en meng met de andere ingrediënten voor de saus in een kom tot een dikke pasta. Snijd ook de viscake in mooie driehoeken.
  • Doe de bouillon in grote pan en breng aan de kook. Voeg de saus toe en meng deze er goed doorheen.
  • Wanneer de bouillon kookt, giet de rijstcakes af en voeg deze toe. Voeg ook de viscake toe. Laat het geheel rustig koken voor 5-15 minuten afhankelijk van hoe ver je de saus wilt inkoken.
  • Snijd de lente-ui in ringetjes en voeg deze toe aan de pan. Voeg ook het geroosterd sesamzaad en de sesamolie toe en serveer meteen.

Tips

  1. Deze rijstcakes zijn vaak in de vorm van sticks en zijn te vinden in de toko. Er zijn verse, gekoelde en bevroren cakes. Dit is ook in volgorde van voorkeur.
  2. Als je dit gerecht vegan/vegetarisch wilt maken, laat de viscake weg en vervang de Koreaanse bouillon door een vegan dashi, ongezouten groentebouillon of water.
  3. Je kunt deze ook vervangen door dashi, ongezouten kippenbouillon, ongezouten groentebouillon of water.
  4. Als je gochugaru erg grof is, probeer deze nog wat fijner te malen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten