
Bulgogi (Koreaans Gemarineerd Rundvlees)
Heerlijk mals vlees met een zoete en hartige smaak, dat is bulgogi. Dit Koreaans gerecht is geliefd in onze familie en het is makkelijk te maken. Je hoeft maar een paar ingrediënten te snijden en het bakken kost maar een paar minuten. Door het marineren met een Koreaanse peer wordt het vlees extra mals en heeft het een heerlijke diepe smaak. En als je het op de barbecue of grill gooit, krijgt het ook nog eens een lekkere rokerige smaak.
Wat is Bulgogi?
Bulgogi is een van de meest bekende en populaire gerechten van Korea. ‘Bul’ betekent vuur in het Koreaans en ‘gogi’ is een algemene term voor vlees. Het betekent dus letterlijk ‘vuur vlees’ en is afgeleid van de bereidingswijze. Het vlees wordt op hoog vuur dichtgeschroeid zodat er een onmiskenbare smaak ontstaat. Vaak wordt dit gedaan op een barbecue of een grill, maar je kunt dit ook doen in de pan.

Bulgogi kan worden gemaakt van kip, varken of rund. Maar als er niks bij staat, is het eigenlijk altijd gemaakt van rund. Dit vlees wordt heel dun gesneden en gemarineerd in saus op basis van sojasaus, mirin, suiker, sesamolie, knoflook en peer. Hierdoor heeft het gerechte een zoete en zoute smaak van de marinade en een rokerige smaak van het bereiden.
Peer in de Marinade
In de marinade zit ook een nashi peer. Deze Koreaanse peer lijkt op een combinatie tussen een peer en een appel. Hij ziet er geel en rond uit en heeft de bite van een appel, maar de smaak is zoet en sappig als een peer. Hij wordt daarom ook wel eens een appelpeer genoemd. Deze nashi peer kun je voornamelijk in een toko vinden, maar is af en toe ook in de supermarkt te verkrijgen.

In authentieke Koreaanse recepten wordt deze nashi peer gebruikt om een lichte zoete en aromatische smaak aan het gerecht te geven, maar ook om het vlees malser te maken. Deze peer bevat bepaalde enzymen die de eiwitten in het vlees afbreken, waardoor het vlees malser wordt. Een conference peer heeft deze enzymen niet en zal het vlees dus ook niet malser maken.
Als je deze peer niet kunt vinden, is dat niet erg. In plaats van deze peer kun je ook kiwi gebruiken. In deze vrucht zitten ook enzymen die vlees afbreken. Ze zijn wel een stuk sterker dan in de nashi peer. Je hoeft daarom slecht een halve kiwi te gebruiken per 1,5 kg vlees. Ook hoeft het vlees maar 30 minuten tot een uur te marineren, omdat anders het vlees te zacht wordt. Aangezien je heel weinig kiwi hoeft te gebruiken, proef je deze smaak niet.
Welk stuk vlees gebruiken?
Het beste stuk vlees wat je kunt gebruiken voor bulgogi is eentje dat erg mals is. De stukken die vaak gebruikt worden, komen van de rug van een rund af. Dit zijn onder andere ribeye, entrecote en de lende. Deze stukken hebben minder bindweefsel en zijn daarom malser. Daarnaast zijn deze stukken vaak doorregen met vet waardoor ze meer smaak hebben.

Bij bulgogi worden de stukken vlees in dunne plakjes gesneden. Om dit goed voor elkaar te krijgen, kun je het beste je stuk vlees invriezen voor 1-2 uur zodat deze deels bevriest. Hierdoor is vlees harder en kun je er mooiere plakjes van snijden.
Hoe Serveer je Bulgogi?
Bij Koreaanse maaltijden worden vaak een aantal gerechten geserveerd en dat is bij bulgogi niet anders. Een lekkere en makkelijke combinatie is om de bulgogi te serveren met wat rijst en kimchi. Maar je kunt ook andere gerechten er bij serveren zoals deze Koreaans gebakken courgette of deze gebakken aardappelen.
Een andere optie die ik ook erg lekker vindt, is om de bulgogi te serveren in sla wraps. Schep hiervoor de bulgogi in een sla blad en rol ze op. Je kunt er ook wat rijst bij in rollen. De sla geeft een lekkere frisse smaak wat een mooie tegenhanger van het vlees is.

Bulgogi maken
Bulgogi is erg makkelijk klaar te maken. Je hoeft maar een paar ingrediënten te snijden en het bakken duurt maar een paar minuten. Maar voor echt mals vlees en een goede smaak wil je het lang laten marineren. Om daarnaast een heerlijke rokerige smaak aan de bulgogi te geven, kun je het vlees het beste op de barbecue of de gril klaarmaken. Voor mij was dit geen optie, dus in dit recept maak ik het klaar in de pan.
Vlees marineren
Voor dit recept gebruik ik 450g ribeye voor 4 personen. Leg deze ribeye voor 1-2 uur in de vriezer zodat deze deels bevroren is. Hierdoor is het makkelijker in dunne plakken te snijden. De dunne plakjes maak je door de ribeye dwars op de draad te snijden in diktes van ongeveer 3 mm.

Wanneer de ribeye in de vriezer ligt, kun je de marinade maken. Schil hiervoor de halve nashi peer en verwijder het klokkenhuis. Rasp het vruchtvlees fijn en snijd ook twee tenen knoflook en 1cm gember fijn. Meng daarna 3 eetlepels sojasaus, 2 eetlepel bruine suiker, 1 eetlepel mirin, de geraspte peer, knoflook, gember en een snufje zwarte peper in een kommetje tot een egale marinade.
Daarnaast moeten nog een aantal groentes voorbereid worden. Snijd beide uiteindes van een halve ui en verwijder de schil. Snijd nu vanaf de zijkant de ui in dunne reepjes. De wortel kun je in dunne reepjes snijden door deze over de lengte in plakjes te snijden en deze plakjes in reepjes te snijden. Snijd ook nog de lente-ui over de lengte doormidden en beide helften in stukken van 5 cm.

Leg het vlees en de groentes in de marinade en masseer de marinade goed in het vlees en de groentes. Giet 1 eetlepel sesamolie er overheen en schep alles nog een keer goed om. Dit zorgt er voor dat alle sappen in het vlees blijven. Laat het minstens 1 uur en het liefst 4 uur tot een nacht marineren.

Bulgogi Bakken
Het klaarmaken kun je het beste doen op een barbecue, grill of gietijzeren pan, maar je kunt ook een gewone koekenpan of wok gebruiken. Verwarm de pan met 1 eetlepel olie totdat deze goed heet is. Doe het vlees en de groentes in de pan en zorg er voor dat de pan niet te vol ligt. Bak alles 1-2 minuten aan elke kant totdat het vlees net niet meer roze is.

Strooi het sesamzaad er overheen en serveer meteen.

Bewaartips
De bulgogi kun je maximaal 4 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de restjes weer opwarmen in de magnetron of in de pan. Geniet er dan weer van in een slawraps of gebruik het eens als topping voor een Bibimbap.
Je kunt de bulgogi ook invriezen. Het is dan houdbaar voor 3 maanden. Laat het rustig in de koelkast ontdooien voordat je het opwarmt.
Meer Koreaanse Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Bulgogi
Ingrediënten
- 450 g ribeye
- ½ ui
- 2 lente-ui
- ½ wortel
- 1 eetlepel sesamolie
- 2 theelepels geroosterd sesamzaad
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Leg de ribeye in de vriezer voor 1-2 uur zodat deze deels bevriest. Snijd daarna de ribeye dwars op de draad in dunne plakjes van ongeveer 3 mm dik.
- Als de ribeye in de vriezer ligt, maak je de marinade. Snijd hiervoor de schil en klokkenhuis van de peer en rasp het vruchtvlees fijn. Snijd ook de knoflook en gember fijn. Meng daarna de sojasaus, bruine suiker, mirin, peer, knoflook, gember en zwarte peper in een kommetje.
- Snijd de ui en wortel in dunne reepjes. Snijd de lente-ui over de lengte doormidden en snijd beide helften in stukken van 3 cm.
- Leg de ribeye en de groentes in de marinade en masseer de marinade goed in het vlees en groentes. Giet de sesamolie er overheen en schep het nog een keer om. Laat alles minstens 1 uur en het liefst 4 uur tot een nacht marineren.
- Verwarm een barbecue, grillpan of koekenpan (liefst gietijzer) op hoog vuur met 1 eetlepel olie. Doe het vlees en groentes in de pan en bak het 1-2 minuten aan elke kant.
- Strooi het sesamzaad er overheen en serveer meteen.
Tips
- Het beste kun je de bulgogi op de barbecue of grill klaarmaken. Dit geeft een heerlijke rokerige smaak aan de bulgogi. Een koekenpan of wok werkt ook, maar deze rokerige smaak zal minder aanwezig zijn.
- De nashi peer bevat een enzym die de eiwitten in het vlees afbreekt, waardoor het vlees malser wordt. Daarnaast geeft het ook nog een licht zoete smaak aan het gerecht.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties