Miso soep met tofu

Miso Soep met Tofu

Als er een gerecht is dat veel wordt gegeten in Japan dan is het deze miso soep wel. De miso soep is lekker verwarmend en heeft een hartige en zoute smaak. Met dit recept is het heel makkelijk om zelf authentieke miso soep te maken.

In Japan worden de meeste maaltijden geserveerd met gestoomde rijst en deze soep. Het is dus een heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd, maar je kunt er ook zo van genieten. In dit recept gebruik ik de klassieke combinatie met tofu en zeewier, maar je kunt er eindeloos mee variëren.

Miso soep met tofu

Wat is Miso

Miso is een gefermenteerde pasta van sojabonen, granen (rijst of gerst), zout en een fermentatiestarter. Door het fermentatieproces ontstaat een zoutige smaak, maar er zijn ook miso pasta’s die zoeter, hartiger of fruitiger zijn afhankelijk van de ingrediënten.

Vaak worden de verschillende miso pasta’s gesorteerd op basis van hun kleur, maar er zijn veel verschillen tussen merken. Dit hangt af van de ingrediënten die gebruikt zijn en hoe lang de pasta’s zijn gefermenteerd. Op basis van kleur worden de miso pasta’s als volgt onderverdeeld.

 • Witte miso (Shiro Miso) Deze miso is gemaakt met 40% sojabonen en 60% granen en heeft een fermentatieduur van ongeveer 3-6 maanden. Doordat er veel granen in de miso zitten, is deze minder zout en een stuk zoeter dan de rode miso.
 • Rode miso (Aka Miso) De rode miso is gemaakt met 70% sojabonen en 30% granen en heeft een fermentatieduur van 1-1,5 jaar. De kleur varieert van rood tot donkerbruin afhankelijk van de fermentatieduur. Omdat deze miso langer heeft gefermenteerd, is deze zouter en ook sterker. Het kan een hartige, notige en rokerige smaak hebben.
 • Gemixte miso (Awase Miso) De laatste is de gemixte miso. Hierbij worden de witte en rode miso gemixt om een complexe smaak te maken zonder dat deze te sterk wordt. Je kunt deze makkelijk zelf maken door meerdere witte en rode miso pasta’s te mixen.

Witte miso

Variëren met Toppings

De meest voorkomende miso soep wordt geserveerd met tofu en zeewier zoals ook in dit recept. Maar je kunt eindeloos variëren. Er zijn veel verschillende ingrediënten die je kunt gebruiken als toppings.

Het is bij de toppings belangrijk om de gaartijd van de ingrediënten in de gaten te houden. Zo zijn er ingrediënten die langere tijd moeten koken zoals:

 • Wortel
 • Mosselen
 • Pompoen
 • Ui
 • Aardappel
 • Pastinaak

Andere toppings garen sneller en kunnen dus aan het einde toegevoegd worden. Een aantal ideeën voor deze toppings zijn:

 • Taugé
 • Chinese kool
 • Ei
 • Aubergine
 • Lente-ui (kan ook rauw)
 • Paddenstoelen
 • Noedels
 • Spinazie
 • Tofu
 • Zeewier

Je kunt dus elke keer variëren met je miso soep. Gebruik dus zeker wat je nog in de koelkast hebt liggen.

Miso Soep maken

De miso soep is erg makkelijk te maken. De grootste stap is het maken van de dashi. Als je een instant dashi gebruikt, heb je deze soep in 10 minuten op tafel staan.

Dashi maken

De eerste stap is het maken van de dashi. Vul hiervoor een pan met 1 liter water en voeg hier 10g kombu en 4 gedroogde shiitake paddenstoelen aan toe. Laat dit 30 minuten staan om de kombu en de shiitake te laten rehydrateren en de smaak in het water te laten trekken. Hoe langer je dit laat staan, hoe smaakvoller de dashi wordt.

Na 30 minuten, zet de pan op een laag vuur en breng dit gedurende 10 minuten rustig aan de kook. Als er schuim ontstaat op het water, schep dit er af met een schuimspaan of lepel. Net voordat het water kookt, haal je de kombu uit het water. Als je dit er in laat zitten, zal de dashi bitter en slijmerig worden.

Hang ondertussen een zeef in een andere pan en leg hier keukenpapier of een kaasdoek in. Filtreer hier na 10 minuten de dashi doorheen en laat het uitlekken. Laat de shiitake even afkoelen en knijp ze dan uit.

Dashi maken

Ingrediënten voorbereiden

Terwijl je de dashi aan het trekken is of aan het filtreren is, kun je de ingrediënten voorbereiden. Leg hiervoor de wakame zeewier in warm water voor 5 minuten om te rehydrateren. Snij daarnaast de lente-ui in ringetjes en de tofu in blokjes.

Ingrediënten voor miso soep

Miso soep maken

Als laatste gaan we de miso soep afmaken. Breng hiervoor de dashi aan de kook en voeg de tofu en wakame toe. Laat dit 2 minuten doorkoken. Schep nu een deel van de dashi uit de pan en roer hier de miso doorheen. Op deze manier zullen er geen klonten miso in je soep zitten. Voeg dit weer toe aan de pan en roer alles door. Proef even en voeg zo nodig nog meer miso toe. Serveer de miso soep meteen met de lente-ui.

Miso soep maken
Miso soep met tofu

Bewaartips

Het is het beste om miso soep meteen te eten, maar je kan de soep ook goed bewaren. Je kunt de miso soep 2-3 dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast. Zorg er dan voor dat je alle tofu, zeewier en lente-ui er uit haalt en apart bewaard. Buiten de koelkast kan je de soep maximaal 2 uur bewaren. Het beste is om de dashi apart te bewaren en miso er bij te doen als je de soep wilt eten.

Het opwarmen van de miso soep kun je het beste in een pan doen. Warm deze dan rustig op en zorg ervoor dat de soep niet kookt. Als deze kookt, verliest de soep zijn smaak en kan zanderig worden.

Andere Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Miso soep met tofu

Miso Soep met Tofu

Echte authentieke Japanse miso soep is niet moeilijk om te maken. Met dit recept kun jij makkelijk zelf ook deze authentieke soep maken.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 55 minuten
Gang Soep
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Dashi maken

 • Doe het water in een soeppan en leg hier de kombu en de shiitake in. Laat dit 30 minuten staan.
 • Zet het water met de kombu en shiitake op een laag vuur. Breng dit dan in 10 minuten rustig aan de kook. Schep ondertussen het schuim dat ontstaat van het water af. Net voordat het kookt, haal je de kombu uit het water.
 • Leg een zeef met keukenpapier in een andere pan en giet hier de dashi doorheen om deze te filteren. Laat de shiitake even afkoelen en knijp al het vocht er uit.

Ingrediënten voorbereiden

 • Leg de wakame zeewier in warm water voor 5 minuten om te rehydrateren.
 • Snij de lente-ui in ringetjes en snij de tofu in blokjes.

Miso soep maken

 • Breng de dashi aan de kook en voeg de tofu en wakame toe. Laat dit 2 minuten doorkoken.
 • Schep een deel van de dashi in een kommetje en roer hier de miso doorheen. Giet dit weer terug in de pan en roer alles door.
 • Voeg de lente-ui toe en serveer de soep meteen.

Tips

 • Laat de soep niet doorkoken als je de miso hebt toegevoegd. Deze kan de smaak van de miso verliezen en zanderig worden. 

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten