Japchae

Japchae (Koreaanse Zoete Aardappel Noedels)

Japchae is een heerlijk noedel gerecht met perfect bereid rundvlees en knapperige groenten. De chewy noedels nemen de saus op waardoor deze zeer smaakvol worden. Dit hartige en zoete gerecht is erg lekker als bijgerecht, maar ook als hoofdgerecht met wat rijst.

Wat is Japchae?

Japchae is een hartige en lichtzoet gerecht van verschillende groente en chewy noedels en heet letterlijk vertaald gemixte groenten. De noedels die in dit gerecht worden gebruikt, zijn gemaakt van zoete aardappel. Deze noedels worden gemixt met de groenten en op smaak gemaakt met sojasaus en sesamolie.

Dit gerecht is een van de meest populaire gerechten voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften en feestdagen, maar wordt ook op gewone dagen gegeten. Het wordt vaak als voorgerecht of bijgerecht geserveerd, maar je kunt het ook als hoofdgerecht serveren. De japchae wordt dan gegeten op een bedje van rijst.

Japchae

Zoete Aardappel Noedels – Dangmyeon

De noedels in die in dit gerecht worden gebruikt zijn dangmyeon. Dit zijn glasnoedels die gemaakt zijn van zoete aardappel zetmeel. Hierdoor zijn ze erg elastisch en breken ze niet snel. Ook hebben ze een lekkere chewy textuur wat perfect werkt de japchae.

De smaak van de noedels is niet uitgesproken, maar ze nemen wel veel smaak op. Daarom voeg je na het koken van de noedels de saus toe. Deze saus trekt helemaal in de noedels en deze gaan daar dan ook naar smaken.

Ingrediënten Apart Bereiden

De traditionele methode om japchae te bereiden, is om elk ingrediënt apart klaar te maken. Dit wordt gedaan om elk ingrediënt perfect te bereiden zodat deze de beste textuur heeft en zijn eigen unieke smaak behoudt. Als je alles tegelijkertijd bereid, kan alles hetzelfde gaan smaken. Of sommige ingrediënten zijn te ver doorgegaard, terwijl andere nog te rauw zijn.

Het lijkt veel werk om alles apart te bereiden, maar elk ingrediënt hoeft maar een paar minuten gewokt of geblancheerd te worden. Daarnaast heb ik al een paar ingrediënten samen gevoegd zodat het kookproces is sneller verloopt zonder dat het invloed heeft op de smaak.

Japchae maken

Het maken van de japchae bestaat uit een aantal stappen. Eerst wordt de biefstuk gemarineerd, dan worden de groenten en saus voorbereid. Daarna ga je alle ingrediënten apart wokken en als laatste worden de noedels, groente en vlees gemixt. Dan kun je het meteen serveren.

Biefstuk marineren

Als eerste gaan we de biefstuk marineren om deze extra smaakvol te maken. Snijd hiervoor 120g biefstuk (van bijvoorbeeld entrecote, ribeye of ossenhaas) in dunne strips en snijd of pers 1 teen knoflook.

Doe de biefstuk samen met de knoflook, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel suiker, 1 theelepel sesamolie en ¼ theelepel zwarte peper in een kom. Roer dit goed door en laat marineren in de koelkast totdat het gebakken wordt.

Biefstuk marineren voor Japchae

Groenten en saus voorbereiden

De volgende stap is het voorbereiden van de groenten en de saus. Snijd hiervoor ½ ui, 100g wortel en ½ rode paprika in reepjes. Snijd ook 100g shiitake in plakjes en 2 lente-ui in stukken van 5cm.

Maak ook de saus door 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel sesamolie en 1/8 theelepel zwarte peper te mixen in een kommetje totdat al de suiker is opgelost.

Voeg 1 eetlepel van de saus toe aan de shiitake en roer goed door. Laat dit marineren totdat het gebakken wordt.

Ingrediënten voor Japchae

Snijd of pers nog 1 teen knoflook en breng ondertussen een pan met water aan de kook. Blancheer (kort koken) hier in 100g spinazie voor 30 seconden tot 1 minuut totdat het geslonken is.

Haal de spinazie uit de pan met een schuimspaan, maar laat het water koken. Dit wordt opnieuw voor de noedels gebruikt. Leg de spinazie in een vergiet en spoel af onder de koude kraan totdat deze koud is. Knijp het overtollige vocht eruit en snijd in grove stukken.

Doe in een grote mix-kom en maak op smaak met de knoflook, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel sesamolie.

Spinazie blancheren voor Japchae

Doe nu 250g zoete aardappel noedels in de pan met kokend water en kook ze voor 7 minuten. Roer ondertussen een paar keer zodat ze niet aan de pan vastplakken. Giet de noedels af, spoel ze af onder de koude kraan totdat ze koud zijn en laat ze goed uitlekken.

Knip of snijd de noedels in grote stukken en doe ze in een andere kom. Giet de rest van de saus er bij en roer dit goed door.

Noedels koken voor Japchae

Ingrediënten wokken

Nu gaan we alle ingrediënten wokken. Ze worden veel apart bereid zodat de smaak van elk ingrediënt goed bewaard blijft. En ze worden van licht naar donker bereid om de pan zo min mogelijk te hoeven schoonmaken.

Als eerste wordt een ei gebakken. Breek hiervoor 1 ei en scheid het eiwit en eigeel in 2 kommetjes en klop het eigeel los. Verwarm een wok op laag vuur met een klein scheutje olie. Giet het eigeel in de pan en bak deze kort aan beide kanten. Probeer deze niet bruin te bakken, zodat deze zijn mooie gele kleur behoudt. Haal uit de pan en laat afkoelen. Doe hetzelfde met het eiwit.

Ei bakken voor Japchae

Verhit de wok nu op hoog vuur met een halve eetlepel olie. Voeg de ui en lente-ui toe en strooi een snufje zout er overheen. Wok deze voor 1-2 minuten totdat de ui wat zachter is, maar nog steeds knapperig. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom bij de spinazie.

Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de wortel toe en wok deze voor 1 minuut. Voeg dan ook de paprika en een snufje zout toe en wok dit voor nog eens 1 minuut. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.

Groenten wokken voor Japchae

Verhit de wok weer en voeg zonodig een scheutje olie toe. Voeg nu de gemarineerde shiitake en biefstuk toe en wok deze een paar minuten. Het is klaar als de shiitake zacht is en de biefstuk niet meer roze. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.

Verhit de wok en voeg zonodig wat olie toe. Wok als laatste de noedels met saus voor 3-4 minuten totdat ze doorzichtig zijn en lichtelijk plakken. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.

Biefstuk, shiitake en noedels wokken voor Japchae

Serveren

De japchae is bijna klaar en kan bijna geserveerd worden. Rol als laatste het gebakken eigeel en eiwit op en snijd beide in dunne reepjes. Voeg deze ook toe aan de mix-kom.

Mix nu alle ingrediënten goed door elkaar en strooi er 1 eetlepel geroosterd sesamzaad overheen. Proef de japchae en maak zo nodig verder op smaak met sojasaus, suiker, sesamolie, zout en zwarte peper.

Japchae Mixen

Serveer meteen als bijgerecht of als hoofdgerecht op een bedje van rijst. Smakelijk!

Japchae

Bewaartips

In een afgesloten bakje kan de japchae 3 dagen bewaard worden, maar vers is deze wel het lekkerste. Opwarmen kun je gewoon in de magnetron doen, maar je kunt het ook koud eten. Het is niet aangeraden om de japchae in te vriezen, want dan is de textuur van de noedels niet meer lekker.

Meer Koreaanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japchae

Japchae

Japchae bereidt volgens authentieke Koreaanse wijze geeft een heerlijke hartig en zoet gerecht met mals rundvlees en knapperige groenten.
4,50 van 2 stemmen
Voorbereiding 35 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 250 g zoete aardappel noedels (dangmyeon)
  • 120 g biefstuk (of bijvoorbeeld entrecote, ribeye of ossenhaas, zie tip 1)
  • ½ ui
  • 100 g wortel
  • ½ rode paprika
  • 100 g shiitake (zie tip 2)
  • 2 lente-ui
  • 100 g spinazie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei (zie tip 1)
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad

Marinade biefstuk

  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sesamolie
  • ¼ theelepel zwarte peper

Saus

  • 4 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • theelepel zwarte peper

Dressing Spinazie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Wokpan
  • Kookpan
  • Vergiet

Instructies
 

Biefstuk marineren

  • Snijd de biefstuk in dunne strips en snijd of pers 1 teen knoflook. Doe de biefstuk samen met de knoflook, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel suiker, 1 theelepel sesamolie en ¼ theelepel zwarte peper in een kom. Roer goed door en laat dit marineren in de koelkast totdat het gebakken wordt.

Groenten en saus voorbereiden

  • Snijd de ui, wortel en paprika in reepjes. Snijd de shiitake in plakjes en de lente-ui in stukken van 5cm. Maak de saus door de saus ingrediënten te mixen in een kommetje totdat al de suiker is opgelost.
  • Voeg 1 eetlepel saus toe aan de shiitake en roer goed door. Laat dit marineren totdat het gebakken wordt.
  • Snijd of pers 1 teen knoflook. Breng ondertussen een pan met water aan de kook en blancheer de spinazie voor 30 seconden tot 1 minuut totdat het geslonken is. Haal de spinazie er uit met een schuimspaan en spoel af onder de koude kraan totdat de spinazie koud is. Knijp het overtollige vocht uit de spinazie en snijd in grove stukken. Doe in een grote mix-kom en maak op smaak met de knoflook, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel sesamolie.
  • Doe de noedels in het kokende water en kook voor 7 minuten. Roer ondertussen een paar keer zodat ze niet aan de pan plakken. Giet de noedels af, spoel ze af onder de koude kraan totdat ze koud zijn en laat uitlekken. Knip of snijd de noedels in grote stukken. Doe ze in een andere kom en maak op smaak met de rest van de saus.

Ingrediënten wokken

  • Breek het ei en scheid het eiwit en eigeel in 2 kommetjes en klop het eigeel los. Verwarm een wok op laag vuur met een klein scheutje olie. Giet het eigeel in de pan en bak kort aan beide kanten (probeer deze niet te bruinen). Haal uit de pan en laat afkoelen. Doe hetzelfde met het eiwit.
  • Verhit de wok op hoog vuur met een halve eetlepel olie. Voeg de ui en lente-ui toe en strooi een snufje zout er overheen. Wok deze voor 1-2 minuten totdat de ui wat zachter is geworden. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom bij de spinazie.
  • Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de wortel toe en wok deze voor 1 minuut. Voeg de paprika en een snufje zout toe en wok voor nog eens 1 minuut. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.
  • Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de shiitake en biefstuk toe en wok deze een paar minuten totdat shiitake zacht zijn en de biefstuk niet meer roze. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.
  • Verhit de wok weer en voeg zo nodig een scheutje olie toe. Voeg de noedels toe en wok deze al roerend 3-4 minuten totdat ze doorzichtig en lichtelijk plakken. Haal uit de pan en voeg toe aan de mix-kom.

Serveren

  • Rol het gebakken eigeel op en snijd in dunne reepjes. Doe hetzelfde met het eiwit. Voeg toe aan de mix-kom.
  • Mix alle ingrediënten goed door elkaar en strooi het geroosterd sesamzaad er overheen. Proef de japchae en maak zo nodig verder op smaak met sojasaus, suiker, sesamolie, zout en peper.
  • Serveer als bijgerecht of als hoofdgerecht op een bedje van rijst.

Tips

  1. Als je een vegetarische variant wilt maken, laat de biefstuk weg en voeg meer shiitake toe. Om de japchae vegan te maken, laat ook het ei weg.
  2. Je kunt ook gedroogde shiitake gebruiken. Leg dan 2 grote shiitake in warm water voor 2 tot 3 uur zodat deze weer kunnen rehydrateren.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten