Tteokbokki (Pittige Rijstcake Sticks)
Tteokbokki is een gerecht voor degene die van pittig houden. Deze rijststicks in een smaakvolle bouillon zijn een lekkere Koreaanse snack!
Voorbereiding 20 minuten min
Bereiding 10 minuten min
Totaal 30 minuten min
Gang Snack
Keuken Koreaans
- 450 g Koreaanse rijstcake (tteok, zie tip 1)
- 1 stuk Koreaanse viscake (optioneel, zie tip 2)
- 1 lente-ui
- 1 tl geroosterd sesamzaad
- 1 tl sesamolie
Bouillon (zie tip 2 & 3)
- 1 L water
- 5 g kombu
- 15 g gedroogde ansjovis
Saus
- 3 el gochujang
- 2 el suiker
- 1 el sojasaus
- 1 el gochugaru (zie tip 4)
- 2 tenen knoflook
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Als je rijstcakes bevroren zijn, leg ze in warm water voor 10 minuten totdat deze zacht zijn.
Breek de kop van de gedroogde ansjovis af en verwijder ook de zwarte ingewanden. Voeg de ansjovis toe aan de pan met kombu en breng het water aan de kook op middelmatig vuur.
Breng de bouillon gedurende 10 minuten aan de kook. Haal na 10 minuten de kombu uit de bouillon en laat nog eens 10 minuten doorkoken. Leg een zeef met keukenpapier of kaasdoek in een grote kom of pan en giet hier de bouillon doorheen om deze te filteren.
Snijd de knoflook fijn en meng met de andere ingrediƫnten voor de saus in een kom tot een dikke pasta. Snijd ook de viscake in mooie driehoeken.
Doe de bouillon in grote pan en breng aan de kook. Voeg de saus toe en meng deze er goed doorheen.
Wanneer de bouillon kookt, giet de rijstcakes af en voeg deze toe. Voeg ook de viscake toe. Laat het geheel rustig koken voor 5-15 minuten afhankelijk van hoe ver je de saus wilt inkoken.
Snijd de lente-ui in ringetjes en voeg deze toe aan de pan. Voeg ook het geroosterd sesamzaad en de sesamolie toe en serveer meteen.
- Deze rijstcakes zijn vaak in de vorm van sticks en zijn te vinden in de toko. Er zijn verse, gekoelde en bevroren cakes. Dit is ook in volgorde van voorkeur.
- Als je dit gerecht vegan/vegetarisch wilt maken, laat de viscake weg en vervang de Koreaanse bouillon door een vegan dashi, ongezouten groentebouillon of water.
- Je kunt deze ook vervangen door dashi, ongezouten kippenbouillon, ongezouten groentebouillon of water.
- Als je gochugaru erg grof is, probeer deze nog wat fijner te malen.