Kimchi Stoofpot

Kimchi Stoofpot met Tofu (Kimchi Jjigae)

Als je van kimchi houdt, dan vind je deze stoofpot ook onweerstaanbaar. Het is pittig, hartig en vol met smaak. Het is bij ons thuis een favoriet en maken we als we zin hebben in kimchi. Daarnaast is het een mooi gerecht om oude kimchi op te maken.

Wat is Kimchi Jjigae?

Kimchi Jjigae is een Koreaanse stoofpot gemaakt met kimchi en is hartig, pittig en verwarmend. Het is een klassiek gerecht in Korea en het ultieme comfort food. Dit gerecht wordt vaak 1-2 per week gegeten in Korea. Deze stoofpot is erg lekker om met wat rijst er bij te eten, maar vaak worden verschillende bijgerechten (banchan) er bij geserveerd.

Kimchi is het hoofdingrediënt van dit gerecht. Als kimchi voor langere tijd wordt gefermenteerd, zal deze steeds zuurder worden, maar ontstaan er ook veel diepe smaken. Vaak wordt deze oudere kimchi niet zo gegeten, maar gebruikt om mee te koken. Deze diepe smaken komen vrij bij het koken en geeft je gerecht heel veel smaak.

Kimchi Stoofpot

Welke Ingrediënten Heb Ik Nodig?

De meeste ingrediënten die je nodig hebt om deze kimchi stoofpot te maken, kunnen tegenwoordig in een grote supermarkt gevonden worden. Vooral de gochugaru kan nog wat lastiger zijn, maar deze is sowieso te vinden in een toko.

  • Kimchi – Het is belangrijk om kimchi te gebruiken die minstens 3 weken heeft gefermenteerd in plaats van verse kimchi. Deze oudere kimchi heeft meer smaak ontwikkeld en is daarom ook lekkerder om te gebruiken bij het bakken en stoven. Vergeet niet ook het vocht van de kimchi toe te voegen, omdat hier ook veel smaak in zit.
  • Buikspek – Varkensvlees is erg lekker in deze stoofpot. Gebruik een stuk waar genoeg vet in zit zoals buikspek. Je kunt het ook weglaten voor een vegetarische versie of vervang het eens door wat tonijn uit blik.
  • Tofu – De tofu geeft een lekkere zachte structuur in de stoofpot die alle smaken opneemt. Vaak wordt zachte tofu gebruikt, maar je kunt elk type gebruiken.
  • Ui, knoflook en lente-ui – Deze smaakmakers
  • Gochugaru – Gochugaru zijn gemalen Koreaanse pepers en het wordt daarom ook wel eens Koreaanse rode peper poeder genoemd. Het is een van de meeste belangrijke ingrediënten in de Koreaanse keuken. Het heeft een diep rode kleur, een beetje pittig en heeft zelfs een licht zoete smaak.
    • Je kunt gochugaru vervangen door chili flakes. Gebruik dan een kwart tot de helft van de hoeveelheid, omdat chili flakes pittiger zijn.
  • Gochujang – Gochujang is nog een ingrediënt wat veel gebruikt wordt in de Koreaanse keuken. Het is een pittige pasta gemaakt van pepers, kleefrijst, sojabonen en rijst. Het is ook mooi rood en heeft door de fermentatie een diepe rijke umami smaak.
  • Bouillon – Je kunt water gebruiken om deze stoofpot te maken, maar een bouillon geeft nog een rijkere smaak. Gebruik hiervoor een ansjovis bouillon, dashi, kippenbouillon, runderbouillon of groentebouillon.
  • Sesamolie – Voor een extra notige smaak wordt aan het einde wat sesamolie toegevoegd.

Kimchi Stoofpot

Kimchi Stoofpot maken

Begin met de ingrediënten voor te bereiden. Giet hiervoor de kimchi af en bewaar het vocht. Snijd 300g kimchi in grove stukken, 150g speklappen in reepjes, 200g tofu in plakken van 1cm en de lente-ui in ringetjes. Snijd ook de ui in dunne reepjes en de knoflook fijn.

Ingrediënten voor Kimchi Stoofpot

Verwarm een pan op middelmatig tot hoog vuur met een eetlepel olie. Doe het spek en ui in de pan en bak dit mooi aan totdat het spek mooi bruin is en de ui zacht. Dit duurt ongeveer 5 minuten

Voeg dan ook de kimchi en knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee.

Spek en kimchi bakken voor Kimchi Jjigae

Voeg 400ml kippenbouillon, 60ml kimchi vocht, 2 theelepels gochugaru en 2 theelepels gochujang toe en roer alles goed door. Je kunt de kippenbouillon ook vervangen door runderbouillon, groentebouillon of water. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten met een deksel op de pan rustig doorkoken.

Kimchi Jjigae stoven

Leg de plakken tofu op de stoofpot en leg de deksel terug op de pan. Laat dit nog 10 minuten rustig doorkoken zodat de smaken goed in de tofu kunnen trekken.

Kimchi Jjigae stoven

Giet als laatste 1 theelepel sesamolie over de stoofpot en strooi de lente-ui er overheen. Proef de stoofpot even en maak deze eventueel nog op smaak met meer gochujang en gochugaru en eventueel wat zout en peper. Als de stoofpot te zuur is, kun je wat suiker toevoegen.

Serveer meteen met wat rijst.

Kimchi Jjigae

Bewaartips

Deze kimchi stoofpot kun je in de koelkast bewaren voor 3 dagen. Je kunt hem daarna weer op warmen in de magnetron of in een pan.

Meer Koreaanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Kimchi Stoofpot

Kimchi Stoofpot (Kimchi Jjigae)

Heerlijke kimchi stoofpot. Deze pittige stoofpot met kimchi, buikspek en tofu is lekker pittig en vol met smaak. Makkelijk om zelf te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Koreaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 300 g kimchi
  • 60 ml kimchi vocht
  • 150 g speklappen
  • 200 g tofu
  • 2 lente-ui
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels gochugaru
  • 2 theelepels gochujang
  • 400 ml bouillon (kip, rund of groente)
  • 1 theelepel sesamolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Snijd de kimchi in grove stukken, de speklappen in reepjes, de tofu in plakken en de lente-ui in ringetjes. Snijd de ui in dunne reepjes en de knoflook fijn.
  • Verwarm een pan op middelmatig tot hoog vuur met wat olie. Doe het spek en ui in de pan en bak alles totdat het spek een beetje bruin is geworden en de ui zacht. Voeg dan de kimchi en knoflook toe en bak dit nog 2 minuten mee.
  • Voeg de bouillon, kimchi vocht, gochugaru en gochujang toe en roer alles goed door. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten met een deksel op de pan rustig doorkoken.
  • Leg de plakken tofu op de stoofpot, leg de deksel terug op de pan en laat nog 10 minuten rustig doorkoken.
  • Giet als laatste de sesamolie over de stoofpot en strooi de lente-ui er overheen. Proef de kimchi stoofpot en maak op smaak met meer gochujang en gochugaru en eventueel wat zout en peper. Als de stoofpot te zuur is, kun je wat suiker toevoegen. Serveer meteen met wat rijst.

Tips

  • De smaak van de kimchi is bepalend voor het gerecht. Pas hier dus ook de kruiden op aan.
  • In plaats van bouillon kun je ook water toevoegen. De stoofpot zal dan iets lichter worden.
  • Vervang het buikspek ook eens door ingeblikte tonijn. Voeg deze dan aan het einde toe.
  • De gochugaru kun je vervangen door chili flakes. Gebruik dan 0,5-1 theelepel.
  • Als je de kimchi stoofpot iets minder pittig wilt maken, gebruik dan 1 theelepel gochugaru en 1 theelepel gochujang.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Koken Met Maarten

Volg Ons Ook Hier

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis geen enkele update meer!

Even wachten...

Je hebt een e-mail ontvangen om je inschrijving te bevestigen!