
Dan Dan Noedels
Dan dan noedels is een heerlijk gerecht dat je meeneemt naar de bruisende straten van Sichuan. Dit iconische gerecht combineert alles wat je zoekt in comfort food: een romige, pittige saus, noedels met een perfecte bite, en een topping vol textuur en smaak.
Met deze versie van dan dan noedels maak je thuis een bord vol authentieke smaken, perfect voor een lunch of snack wanneer je iets bijzonders op tafel wilt zetten – zonder dat je uren in de keuken staat. Dus pak je eetstokjes, zet je favoriete muzieklijst op, en geniet van deze klassieke Chinese streetfoodervaring in je eigen keuken!
Wat is Dan Dan Noedels?
Dan dan noedels, of dan dan mian, is een de meest populaire streetfoods in de provincie Sichuan in China. Oorspronkelijk werden deze noedels verkocht door straatverkopers die de ingrediënten voor dit gerecht in manden (dàn) op een stok over hun schouders droegen, wat het gerecht zijn naam gaf.
In het gerecht worden dunne tarwe noedels geserveerd in een pittige en hartige saus en met krokante stukjes varkensgehakt, pinda’s en lente-ui. Dan dan noedels staan bekend om hun complexe smaken: een perfecte balans tussen pittig, zout en licht zoet. Hoewel het gerecht oorspronkelijk een eenvoudige straatvoedselklassieker was, is het nu wereldwijd geliefd en in talloze varianten te vinden.

Ingrediënten voor Dan Dan Noedels
Saus
- Chinese sesampasta – Chinese sesampasta in een belangrijk ingrediënt in dit gerecht. Het geeft een mooie romige en notige smaak aan de saus. Deze sesampasta is gemaakt van geroosterd sesamzaad en heeft een bruine kleur. Het smaakt anders dan tahini en kan je ook niet een op een vervangen. Kun je deze Chinese sesampasta niet vinden? Vervang het dan met 1:1 tahini en pindakaas of volledig door pindakaas.
- Knoflook – Altijd lekker om wat knoflook toe te voegen.
- Sojasaus – Voor een hartige en zoute smaak voeg ik wat sojasaus toe.
- Sichuan peperkorrel – Sichuan peperkorrel is een ingrediënt die een verdovend gevoel in de mond geeft. Samen met de chili olie creëert het de typerende Sichuan ‘mala’-smaak wat pittig en verdovend betekent. Als je dit niet hebt, kun je het weglaten. Voeg dan ook minder chili olie toe.
- Chili olie – Chili olie is een must in dit gerecht. Dit gerecht mag pittig en kruidig zijn. Het lekkerste is om een zelfgemaakte chili olie te gebruiken. Deze kun je maken met dit recept. Als je niet van pittig houdt, raad ik aan om toch nog een klein beetje toe te voegen voor de smaak.
- Suiker – De saus mag een klein beetje zoet zijn, daarom voeg ik wat suiker toe.
- 5-spice – Deze kruidenmix wordt gemaakt van vijf verschillende kruiden en wordt vaak in Chinese gerechten gebruikt. Het voegt net een lekkere kruidige smaak toe aan het gerecht.
Varkensgehakt Topping
- Varkensgehakt – Varkensgehakt wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Het vlees heeft meer vet en is daarom ook erg smaakvol. Je kunt het ook vervangen door kipgehakt of rundergehakt. Wil je het gerecht vegetarisch/vegan maken, lees hieronder hoe je dit doet.
- Shaoxing rijstwijn – Deze Chinese rijstwijn wordt veel gebruikt als smaakmaker in Chinese gerechten. Het voegt een lekkere umami smaak en lekker aroma toe. Als je het niet kunt vinden, kun je het vervangen door een droge sherry of weglaten.
- Donkere sojasaus – Donkere sojasaus is dikker en zoeter dan normale sojasaus. Het geeft het varkensgehakt een mooie donkerbruine kleur en een lichte zoete en zoute smaak.
- 5-spice – Net zoals bij de saus, geeft deze kruidenmix een lekkere kruidige smaak aan het gehakt.

Noedels en Garneringen
- Noedels – Dit gerecht bestaat voornamelijk uit noedels en saus. Daarom is het kiezen van de juiste noedels belangrijk. Om een authentieke dan dan noedels te maken, kun je het beste voor dunne of middel-dikke tarwe noedels kiezen. Voor de beste textuur, kies dan verse noedels. Maar je kunt ook gedroogde noedels nemen, als je geen verse kunt vinden.
- Paksoi – Voor wat extra groenten en een extra smaak kun je een bladgroente toevoegen. Ik heb gekozen voor paksoi, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld spinazie of bijvoorbeeld Chinese kool.
- Lente-ui – Wat lente-ui als garnering is altijd lekker om het gerecht helemaal af te maken.
- Pinda’s – Authentieke recepten worden geserveerd met gehakte pinda’s. Kies geroosterde pinda’s of rooster ze zelf nog even in een pan net voor het serveren voor een extra intense smaak.
Vegetarische of Vegan Dan Dan Noedels
Om deze dan dan noedels vegetarisch/vegan te maken, hoeft alleen het varkensgehakt vervangen te worden. De makkelijkste manier is om dit te vervangen door een vegetarisch gehakt. Een andere optie is om het te vervangen door tofu, champignons of oesterzwammen. Of gebruik een combinatie van deze ingrediënten.
Dan Dan Noedels maken
Dan dan noedels maken is erg makkelijk. Het is vooral erg belangrijk om de verhoudingen van de ingrediënten goed te krijgen.
Begin met het 120g varkensgehakt in een kom te doen en hier 2 tl Shaoxing rijstwijn, 1/2 tl donkere sojasaus en 1/4 tl 5-spice kruiden aan toe te voegen. Roer alles goed door totdat het vocht is opgenomen en laat het 10 minuten marineren.
Snijd ondertussen 1 teen knoflook fijn en 1 lente-ui in ringetjes. Snijd ook 120g paksoi in repen en hak 30g pinda’s grof.
Maak ook de saus 1 el Chinese sesampasta, de fijngesneden knoflook, 1/2 tl gemalen Sichuan peperkorrel, 2 el chili olie, 1 tl suiker, 1/4 tl 5-spice en 2 el water te mengen in een kommetje. In het begin zal de sesampasta dikker worden, maar deze wordt vanzelf dun. Als de saus nog erg dik is, kun je meer water toevoegen.


Verhit een wok op middelmatig vuur met 1 el olie. Als de wok heet is, voeg het gemarineerde varkensgehakt toe en bak het een aantal minuten totdat het mooi rul en krokant begint te worden.
Breng een grote pan met water aan de kook en kook de noedels volgens de verpakking. Een minuut voor het einde voeg ook de gesneden paksoi toe en laat deze een minuut meekoken.
Giet de noedels en paksoi af en spoel even kort af met koud water om het overtollige zetmeel eraf te spoelen. Als de noedels koud zijn geworden, spoel nog even af met heet water. Schud het overtollige water eraf.


Verdeel de saus over 2 kommen en leg de noedels met paksoi hierop. Schep het varkensgehakt op de noedels en garneer met de lente-ui ringetjes en de pinda’s. Voeg naar smaak nog extra chili olie toe.

Bewaartips
Dan dan noedels kunnen 3 dagen bewaard worden in een bakje in de koelkast. De textuur van de noedels zullen niet zo lekker meer zijn als vers, maar de smaak is nog steeds erg goed.
Als je van tevoren weet je dat je restjes zult hebben, kun je ook de saus en toppings klaar maken en de noedels op de dag zelf klaarmaken. De saus en toppings zijn ook 3 dagen te bewaren in de koelkast.
Meer Noedels Recepten
- Japchae (Koreaanse Zoete Aardappel Noedels)
- Zha Jiang Mian (Peking Noedels)
- Chinese Gewokte Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)
- Pad See Ew
- Udon Noedelsoep met Ei en Paksoi
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Dan Dan Noedels
Ingrediënten
Toppings
- 120 g varkensgehakt
- 2 tl Shaoxing rijstwijn
- ½ tl donkere sojasaus
- ¼ tl 5-spice
- Neutrale olie
Saus
- 1 el Chinese sesampasta (zie tip 1)
- 1 teen knoflook
- 1 el sojasaus
- ½ tl gemalen Sichuan peperkorrel (optioneel, zie tip 2)
- 2 el chili olie (zie tip 3)
- 1 tl suiker
- ¼ tl 5-spice
- 2 el water
Noedels en Garnering
- 150 g tarwe noedels (of 250g verse tarwe noedels)
- 120 g paksoi
- 1 lente-ui
- 30 g pinda’s
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Voeg de Shaoxing rijstwijn, donkere sojasaus en 5-spice toe aan het varkensgehakt en roer goed door. Laat het gehele 10 minuten marineren.
- Snijd de knoflook fijn, de paksoi in repen en de lente-ui in ringetjes. Hak de pinda’s grof.
- Maak de saus door de Chinese sesampasta, knoflook, sojasaus, gemalen Sichuan peperkorrel, chili olie, suiker, 5-spice en water te mengen in een kommetje tot een gladde saus. Als de saus nog erg dik is, voeg meer water toe.
- Verhit 1 el olie in een wok op middelmatig vuur. Voeg het gemarineerde varkensgehakt toe en bak het mooi rul en een beetje krokant.
- Breng een grote pan met water aan de kook en kook de noedels volgens de verpakking. Voeg de laatste minuut de paksoi toe. Giet af en spoel kort af met koud water. Als je noedels te koud zijn, spoel nog even met heet water.
- Verdeel de saus over 2 kommen en leg de noedels met paksoi hierop. Schep het varkensgehakt op de noedels en garneer met de lente-ui en pinda’s. Voeg eventueel nog wat extra chili olie toe.
Tips
- Chinese sesampasta is gemaakt van geroosterd sesamzaad en heeft een bruine kleur. Als je deze niet kunt vinden, kun je het ook vervangen met donkere tahini, 1:1 tahini en pindakaas of volledig door pindakaas.
- De Sichuan peperkorrel zorgt samen met de chili olie voor de authentieke mala-smaak, wat pittig en verdovend betekent. Het lekkerste is om hele Sichuan peperkorrels even te toasten in een droge koekenpan en daarna fijn te malen in een vijzel. Eventueel kun je het dan ook nog zeven voor een fijner poeder.
- Het is erg lekker om een goede zelfgemaakte chili olie te gebruiken. Vind hier mijn recept voor een zelfgemaakte chili olie.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties