Udon Noedelsoep

Udon Noedelsoep met Ei en Paksoi

Deze Japanse noedelsoep met udon noedels is een heerlijk avondmaal, maar is ook erg lekker om van te genieten als lunch. Deze vegetarische noedelsoep is echte comfortfood door de verwarmende bouillon en met de udon noedels heb je ook lekkere chewy noedels.

Deze maaltijd bestaat uit 3 belangrijke onderdelen: bouillon, noedels en toppings. Om een goede noedelsoep te maken, is het voornamelijk belangrijk om een smaakvolle bouillon te maken en goede noedels uit te zoeken. Met de toppings kun je eindeloos variëren. Je kunt dus de toppings gebruiken jij lekker vindt of gebruiken wat je nog in de koelkast hebt liggen.

Udon Noedelsoep

3 Manieren om de Bouillon te Maken

Er zijn meerdere manieren om de bouillon te maken voor deze noedelsoep. Je kunt zelf een dashi bouillon maken, instant dashi gebruiken en een noedelsoepbasis gebruiken.

Zelf Dashi Maken

De lekkerste optie om dashi zelf te maken. Dashi is een bouillon die in veel Japanse gerechten wordt gebruikt om gerechten op smaak te maken en extra umami smaak toe te voegen. Deze bouillon wordt meestal gemaakt van gedroogde kelp (kombu) en een van de volgende ingrediënten:

Met deze ingrediënten kun je een dashi bouillon maken in ongeveer 20 minuten. Deze optie is het lekkerste, omdat je de verse smaken hebt en er zitten geen extra ingrediënten aan toegevoegd. In dit recept gebruikt ik de combinatie van kombu en gedroogde shiitake om een vegetarische dashi te maken.

Kombu en Gedroogde Shiitake

Instant Dashi

Als je een instant dashi gebruikt, kun je de bouillon voor de noedelsoep snel maken. Een instant dashi is net als een bouillonblokje voor bijvoorbeeld kippenbouillon. Het is een poeder waar je water aan toevoegt om je dashi te maken. Hier kun je dan de andere ingrediënten voor de bouillon aan toe voegen zoals sojasaus, mirin en sake. Zo heb je binnen een paar minuten een bouillon voor een noedelsoep gemaakt.

Noedelsoepbasis (Mentsuyu)

Mentsuyu is een basis voor de bouillon voor een noedelsoep. Dit is de makkelijkste optie, omdat je er alleen maar water aan toe hoeft te voegen. In deze mentsuyu zit al de dashi, sake, mirin en sojasaus en kun je dus meteen gebruiken voor de bouillon. Zo heb je vrijwel zonder werk de bouillon voor een noedelsoep gemaakt.

Udon Noedelsoep

Welke Udon Noedels Gebruiken?

Udon noedels zijn dikke ronde noedels die gemaakt zijn van tarwebloem en water. Door de manier waarop ze zijn gemaakt, hebben ze een lekkere chewy textuur. Dit maakt ze lekker om in een noedelsoep te serveren. Deze noedels zijn als gedroogde, bevroren en kant-en-klare noedels te vinden.

De beste optie zijn de bevroren udon noedels. Deze noedels zijn lekker dik en hebben de meeste chewy structuur. Daarnaast zijn ze snel te bereiden, omdat ze slechts 1-2 minuten hoeven te koken.

Bevroren Udon Noedels

Een andere goede optie is om kant-en-klare noedels te gebruiken. Deze kun je ook in 1-2 minuten bereiden en hebben een goede structuur.

Als laatste kun je ook gedroogde udon noedels gebruiken. Deze udon noedels zijn er in verschillende diktes en de kooktijd verschilt ook per noedel. Deze noedels hebben niet de chewiness die bevroren of kant-en-klare udon noedels hebben, maar zullen nog steeds goed smaken in de noedelsoep.

Toppings

Net zoals met een ramen noedelsoep en vele andere Japanse gerechten kun je flink variëren met de toppings. Er zijn aantal ingrediënten die zo vaak gebruikt worden dat het gerecht er naar vernoemd is zoals:

 • Kake udon (geserveerd met lente-ui)
 • Tanuki (geserveerd met gebakken tempera beslag)
 • Kitsune udon (geserveerd met gebakken tofu)
 • Niku udon (geserveerd met gewokte biefstuk)

Naast deze gerechten kun je zelf ook nog veel verschillende toppings toevoegen zoals:

 • Gepocheerd of gekookt ei
 • Spinazie
 • Nori
 • Wakame zeewier
 • Vis cake
 • Paddenstoelen
 • Paksoi
 • Andere groentes

Udon Noedelsoep maken

Deze udon noedelsoep bestaat uit 3 componenten die gemaakt moeten worden: bouillon, noedels en toppings. Om de bouillon te maken, maken we eerste een dashi als basis. Daarna worden de toppings voorbereid en als laatste wordt de bouillon afgemaakt, de toppings bereid en de noedels bereid.

Dashi maken

De eerste stap is het maken van de dashi. Vul hiervoor een pan met 500 ml water en voeg hier 5 g kombu en 2 gedroogde shiitake paddenstoelen aan toe. Laat dit 10 minuten staan om de kombu en de shiitake te laten rehydrateren en de smaak in het water te laten trekken. Hoe langer je dit laat staan, hoe smaakvoller de dashi wordt.

Na 10 minuten, zet de pan op een laag vuur en breng dit gedurende 10 minuten rustig aan de kook. Als er schuim ontstaat op het water, schep dit er af met een schuimspaan of lepel. Net voordat het water kookt, haal je de kombu uit het water. Als je dit er in laat zitten, zal de dashi bitter en slijmerig worden.

Hang ondertussen een zeef in een andere pan en leg hier keukenpapier of een kaasdoek in. Filtreer hier na 10 minuten de dashi doorheen en laat het uitlekken. Laat de shiitake even afkoelen en knijp ze dan uit.

Dashi maken

Ingrediënten voorbereiden

De toppings voor deze udon noedelsoep zijn paksoi, een zachtgekookt ei, wortel, wakame en lente-ui. Om deze voor te bereiden, leg je de wakame zeewier in warm water voor 5 minuten om te kunnen rehydrateren. Snijd daarnaast de lente-ui in dunne ringetjes en de wortel in dunne plakjes. Scheid het witte en groene deel van de paksoi en snijd beide delen in grove stukken. Kook als laatste de eieren zacht.

Ingrediënten voor Udon Noedelsoep

Udon Noedelsoep bereiden

Nu alle ingrediënten zijn voorbereid kunnen we de udon noedelsoep gaan maken. Kook hiervoor als eerste de noedels. Als je verse of bevroren noedels hebt, kook deze 1 minuut totdat ze los van elkaar komen. Als je gedroogde noedels hebt, kook deze volgens de verpakking. Spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze even uitlekken. Kook de noedels niet in de bouillon, want dan wordt deze troebel door het zetmeel van de noedels.

Udon Noedels Koken

Giet de dashi in een soeppan en voeg hier 2 eetlepels sojasaus, 2 theelepels mirin, ½ theelepel suiker en 1/8 theelepel zout aan toe. Breng de bouillon nu aan de kook en proef de soep even. Voeg zo nodig nog iets toe om de soep op smaak te brengen.

Doe de wortel en witte delen van de paksoi in de pan en laat dit 4 minuten meekoken. Voeg dan ook de shiitake van de dashi en het groene deel van de paksoi toe en kook dit nog 2 minuten mee.

Groente koken voor Udon Noedelsoep

Zorg er voor dat de bouillon goed heet is. Verdeel dan de noedels over 2 kommen en giet hier de soep met toppings overheen. Leg het ei, wakame en lente-ui overheen en strooi nog wat geroosterd sesamzaad en shichimi togarashi overheen.

Udon Noedelsoep
Udon Noedelsoep

Bewaartips

De udon noedelsoep kun je het beste bewaren door de toppings, noedels en bouillon apart te bewaren. De bouillon kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast en de noedels en toppings kunnen 2-3 dagen bewaard worden. Als je de toppings en noedels in de bouillon bewaard kan de noedelsoep 2 dagen bewaard worden. De soep kan weer opgewarmd worden in een pan of in de magnetron.

Meer Noedels Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Udon Noedelsoep

Udon Noedelsoep met Ei en Paksoi

Heerlijke Japanse vegetarische noedelsoep met chewy udon noedels. Deze noedelsoep is perfecte comfort food als avondmaal of lunch.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 25 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Dashi maken

 • Doe het water in een soeppan en leg hier de kombu en de shiitake in. Laat dit 10 minuten staan.
 • Zet het water met de kombu en shiitake op een laag vuur. Breng dit dan in 10 minuten rustig aan de kook. Schep ondertussen het schuim dat ontstaat van het water af. Net voordat het kookt, haal je de kombu uit het water.
 • Leg een zeef met keukenpapier in een andere pan en giet hier de dashi doorheen om deze te filteren. Laat de shiitake even afkoelen en knijp al het vocht er uit.

Ingrediënten voorbereiden

 • Leg de wakame zeewier in warm water voor 5 minuten om te rehydrateren.
 • Snij de lente-ui in dunne ringetjes en de wortel in dunne plakjes. Scheid het witte en groene deel van de paksoi en snijd beide delen in grove stukken.
 • Kook de eieren zacht.

Udon Noedelsoep bereiden

 • Kook de verse noedels 1 minuut totdat ze los van elkaar komen. Als je gedroogde noedels hebt, kook ze volgens de verpakking. Spoel ze af totdat ze koud zijn en laat ze even uitlekken.
 • Doe de dashi in een soeppan en voeg hier de sojasaus, mirin, suiker en zout aan toe en breng dit aan de kook. Proef de soep en maak eventueel verder op smaak.
 • Voeg de wortel en de witte delen van de paksoi toe aan de pan en laat dit 4 minuten meekoken. Voeg dan ook de shiitake van de dashi en het groene deel van de paksoi toe en kook dit nog 2 minuten mee.
 • Zorg er voor dat de soep goed heet is. Verdeel dan de noedels over twee kommen en giet hier de soep met de wortel, shiitake en paksoi overheen. Leg het ei, de wakame en lente-ui hier bovenop en strooi nog wat geroosterd sesamzaad en shichimi togarashi overheen.

Tips

 • Als je geen shichimi togarashi hebt, kun je ook wat chili vlokken en extra sesamzaad toevoegen.
 • Om de noedelsoep sneller te maken, gebruik ook eens instant dashi of een noedelsoepbasis (mentsuyu) zoals omschreven in de tekst.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten