Chinese Hamburger

Chinese Hamburger (Rou Jia Mo)

Deze Chinese hamburger is echte streetfood uit de bekende stad Xi’an. Buikspek wordt lange tijd gestoofd met verschillende kruiden en specerijen totdat deze helemaal uit elkaar valt. Een knapperig maar toch zacht broodje wordt dan gevuld met dit gestoofde buikspek.

Het is net een Chinees broodje pulled pork, maar eigenlijk veel beter. Zelfs mijn vriendin vindt het super lekker en zij is niet de grootste vleesliefhebber. Je moet het daarom gewoon uitproberen.

Chinese Hamburger

Echte Streetfood uit Xi’an

Deze Chinese hamburgers zijn een van de meest bekende streetfood in Xi’an, maar ze zijn door heel China te vinden. Deze hoofdstad van de provincie Shaanxi ken je wellicht van het terracottaleger dat daar is gevonden.

Rou Jia Mo betekent letterlijk vlees in een broodje. Het vlees dat gebruikt wordt is vaak varken, maar in sommige regio’s wordt ook lamsvlees of rund gebruikt. Een broodje met vlees lijkt al erg snel op een hamburger. Daarom worden ze vaak een Chinese hamburger genoemd.

Deze broodjes zijn maar liefst meer dan 2000 jaar oud! Het broodje komt uit de Qin dynastie rond 200 voor Christus en het vlees uit de Zhou dynastie (1000 – 200 BC). Ze worden daarom ook gezien als een van de oudste hamburgers ter wereld en nog steeds zijn ze erg populair als streetfood. Dit zul je vast niet gek vinden als je ze eenmaal hebt gegeten.

Heerlijke Kruidige Buikspek Vulling

De vulling van deze hamburgers maakt dit gerecht super lekker. Dat is ook niet zo gek, want het buikspek wordt lange tijd gestoofd in een kruidige saus totdat deze helemaal uit elkaar valt. Het is dus een soort Chinese pulled pork.

In de straten van Xi’an wordt deze vulling gemaakt met wel 20 verschillende kruiden en specerijen. In dit recept heb ik de basis specerijen gebruikt. Hierdoor is het iets minder intimiderend en nog steeds erg lekker. Om de echte ervaring te krijgen van deze streetfood is het beste om er toch een te gaan halen in Xi’an.

Chinese Hamburger

De meeste kruiden en specerijen zijn goed te vinden in de supermarkt of een toko. Maar als je niet alle kruiden en specerijen in huis hebt, is dat gelukkig helemaal niet erg. Als je er een of twee mist, kun je deze weg laten. De vulling zal nog steeds er smaakvol zijn. Je kunt ze natuurlijk ook altijd vervangen door gemalen variant. Dat heb ik ook vaker gedaan.

Het maken van deze vulling kost natuurlijk wat tijd. Daardoor kun je het ook in een grotere hoeveelheid maken. Het is namelijk ook erg lekker om op zichzelf te serveren of met wat rijst of noedels. Je kunt het natuurlijk ook altijd invriezen om later deze Chinese hamburgers te maken.

Chinese Hamburger maken

Voor deze Chinese hamburger maken we de vulling en de broodjes zelf. Omdat het buikspek lange tijd moet stoven, kunnen we in de tussentijd de broodjes maken.

Vulling maken

De eerste stap van het maken van de vulling is het blancheren van het buikspek om onzuiverheden uit het vlees te halen. Dit geeft schoner en lichter eindresultaat.

Leg hiervoor 400g buikspek in een pan en vul deze met water totdat het vlees onder staat. Breng het water aan de kook en blancheer het buikspek kort. Als het vlees er aan de buitenkant gekookt uit ziet, haal je het uit de pan en was je het onder stromend water.

Giet ook de pan leeg en maak deze schoon.

Buikspek blancheren voor Chinese Hamburger

Doe het buikspek weer in de schone pan en voeg 1 eetlepel Shaoxing wijn, 2 theelepels suiker, 1 eetlepel sojasaus, 2 theelepels donkere sojasaus, 1 steranijs, 1 kaneelstokje, ½ theelepel Szechuan peperkorrels, 1 laurierblad, 2 kruidnagels, ½ theelepel venkelzaad en ½ theelepel zout toe.

Snijd ook 2 lente-ui in 3 delen en snijd 2 plakjes gember af. Doe ook de lente-ui en gember in de pan. Vul de pan met water totdat het buikspek onder staat.

Buikspek stoven voor Chinese Hamburger

Breng de saus aan de kook op hoog vuur en zet deze laag als deze kookt. Laat het vlees nu 1,5-2,5 uur rustig koken met de deksel op de pan totdat het helemaal gaar is. Het buikspek is gaar als je een vork er in kunt prikken en er uit kan halen zonder weerstand.

Broodjes maken

Wanneer het vlees op staat, kun je de broodjes maken. Deze krijgen door het rollen een mooie spiraal in het midden.

Om de broodjes te maken, gaan we eerst een deeg maken. Doe hiervoor 250g patentbloem, 1 theelepel gist, ¼ theelepel zout en 1 theelepel olie in een grote kom en meng dit goed. Voeg al knedend 120ml warm water toe totdat een samenhangend deeg ontstaat.

Kneed dan het deeg mooi glad met de hand of een met een mixer met deeghaken. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg een aantal druppels water toe en als het deeg te nat is voeg wat bloem toe.

Deeg maken voor Chinese Hamburger

Leg het deeg weer in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is geworden. Dit duurt 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer.

Deeg rijzen voor Chinese Hamburger

Als het deeg twee keer zo groot is geworden, leg je deze op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed het deeg 5 minuten zodat het weer helemaal glad is en er geen grote luchtbellen in zit. Dit zorgt er voor dat er geen grote gaten in de broodjes komen te zitten.

Snijd het deeg daarna is 6 stukken en leg deze op bakpapier onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.

Deeg kneden en snijden voor Chinese Hamburger

De volgende stap is het vormen van de broodjes. Elk stuk deeg vorm in een broodje met de onderstaande stappen.

  1. Neem een stuk deeg en rol het uit tot een langwerpige rol.
  2. Rol het deeg plat met een deegroller tot een lange strip van 5cm breed.
  3. Vouw deze strip over de lengte dubbel.
  4. Rol het deeg op van de ene naar de andere kant.
  5. Plak het uiteinde aan de onderkant van het opgerolde deeg.
  6. Druk het opgerolde deeg plat met je hand.
  7. Rol het deeg uit tot een cirkel van 10cm.
  8. Leg het deeg onder een droge theedoek.

Laat nu de broodjes 20 minuten rusten onder de theedoek.

Broodje vouwen voor Chinese Hamburger

Verwarm een droge koekenpan op middelmatig vuur. Als de pan warm is, leg de broodjes in de pan en bak deze 2 minuten op elke kant met de deksel op de pan. Bak hierna de broodjes nog 1 minuut op elke kant zonder deksel totdat ze mooi goudbruin zijn.

Broodjes bakken voor Chinese Hamburger

Broodjes vullen

Nu kunnen we eindelijk de broodjes gaan vullen. Haal hiervoor het vlees uit de pan en trek het met 2 vorken uit elkaar of snijd het in grove stukken. Ik vind het altijd lekker om het vlees met 2 vorken uit elkaar te trekken als pulled pork.

De vulling kun je extra lekker en sappig te maken door extra saus toe te voegen. Voeg naar wens ook wat gesneden koriander toe en maak op smaak met wat zout en peper.

Broodje klaarmaken voor Chinese Hamburger

Snijd een broodje open, vul deze met het vlees en zet je tanden er in.

Chinese Hamburger
Chinese Hamburger

Bewaartips

De vulling voor de Chinese hamburger kan goed bewaard worden. Je kunt een grotere hoeveelheid maken voor later, maar voeg de verse koriander nog niet toe. In de koelkast kun je de vulling 3 dagen bewaren en in de vriezer 2 maanden. Warm het daarna weer op in de magnetron en voeg weer wat verse koriander toe.

Overgebleven broodjes kun je ook goed bewaren in een afgesloten zak zodat ze niet uitdrogen. Ze zijn dan 2 dagen te bewaren. Of vries ze in voor maximaal 2 maanden. Om ze weer vers en krokant te krijgen, maak je broodjes even vochtig en bak ze in de oven 5 minuten op 150°C. Laat ingevroren broodjes eerst even ontdooien.

Meer Gerechten met Varkensvlees

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Chinese Hamburger

Chinese Hamburger (Rou Jia Mo)

Heerlijke kruide, malse en sappige Chinese Hamburger met zelfgemaakt broodje. Het is net een kruidig broodje pulled pork.
5 van 1 stem
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 2 uur
Totaal 2 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 6 broodjes

Ingrediënten
  

Vulling

  • 400 g buikspek
  • 2 lente-ui (in 3 delen gesneden)
  • 2 plakjes gember
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels donkere sojasaus
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • ½ theelepel Szechuan peperkorrels
  • 1 laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • ½ theelepel venkelzaad
  • ½ theelepel zout

Broodjes

  • 250 g patentbloem
  • 120 ml warm water
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel gist (gedroogd)
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Extra

  • Verse koriander (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Vulling maken

  • Leg het buikspek in een pan en vul deze met water totdat deze onder staat. Breng het water aan de kook en blancheer het buikspek kort totdat deze er gekookt uit ziet aan de buitenkant. Haal het buikspek uit de pan en was het in stromend water. Giet de pan leeg en maak deze schoon.
  • Doe het buikspek weer in de schone pan en voeg de lente-ui, gember, Shaoxing wijn, suiker, sojasaus, donkere sojasaus, steranijs, kaneelstokje, Szechuan peperkorrels, laurierblad, kruidnagel, venkelzaad en zout toe. Vul de pan met water totdat het buikspek onder staat.
  • Breng de saus aan de kook op hoog vuur. Als de saus kookt, zet het vuur laag en laat het buikspek rustig 1,5-2,5 uur koken met de deksel op de pan totdat het vlees helemaal gaar is. Je kunt testen of het buikspek gaar is als een vork zonder weerstand er in en uit gaat.

Broodjes maken

  • Doe de bloem, gist, zout en olie in een grote kom en meng dit goed. Voeg rustig het warme water toe terwijl je het totdat een samenhangend deeg kneed. Kneed het deeg met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg een aantal druppels water toe en als het deeg te nat is voeg wat bloem toe.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is geworden. Dit duurt 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer.
  • Als het deeg twee keer zo groot is geworden, leg deze op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed het deeg 5 minuten totdat deze weer helemaal glad is geworden en er geen grote luchtbellen meer in zitten.
  • Snijd het deeg in 6 stukken en leg deze stukken op bakpapier onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen.
  • Neem 1 stuk deeg en rol het uit tot een langwerpige rol. Gebruik nu de deegroller om een lange strip te maken van ongeveer 5 cm breed. Vouw deze over de lengte dubbel.
  • Rol het deeg op door aan een kant te beginnen en het deeg rustig een beetje uit te trekken en dan op te rollen. Plak het uiteinde aan de onderkant van het opgerolde deeg.
  • Leg het opgerolde deeg op de zijkant zodat spiraal naar boven staat en druk het plat met je hand. Rol het deeg uit tot een cirkel van 10 cm. Leg het weer terug onder de theedoek.
  • Herhaal stap 5-7 voor elk stuk deeg en laat ze 20 minuten rusten.
  • Verwarm een droge koekenpan op middelmatig vuur en bak de broodjes op 2 minuten op elke kant met de deksel op de pan. Bak hierna de broodjes nog 1 minuut op elke kant zonder deksel totdat ze mooi goudbruin zijn.

Broodjes vullen

  • Haal het gare vlees uit de pan en trek het uit elkaar in grove stukken of snijd het in grove stukken. Voeg nog extra saus en gesneden koriander toe naar wens en maak op smaak met wat zout en peper.
  • Snijd een broodje open en vul deze met het vlees. Serveer meteen.

Tips

  • In plaats van de broodjes zelf te maken, kun je ook een pita gebruiken.
  • Als je een of twee specerijen of kruiden mist, is dit niet erg. Je kunt ze dan gewoon weglaten of gebruik een gemalen variant.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten