Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Chinese Gewokte Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Deze Chinese gewokte rijstnoedels is een Kantonees recept dat vaak met rundvlees wordt gemaakt, maar deze versie met kip is ook erg lekker. De combinatie van de malse kip, noedels, groente en de hartige en licht zoetige saus maken dit gerecht een heerlijk avondmaal.

Deze rijstnoedels met kip worden normaal gemaakt met he fen noedels. Dit zijn brede, platte en ondoorzichtige rijstnoedels. Deze noedels zijn lastig te vinden in Nederland, maar gelukkig kunnen voor dit gerecht ook de platte rijstnoedels van een pad thai gebruikt worden.

Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Wok Hei

Een belangrijk element in het maken van goede wokgerechten is wok hei. Wok hei betekent ‘adem van de wok’ en verwijst naar de rokerige smaak die ontstaat door het eten te bakken in een ingebrande wok die gloeiend heet is.

Een stalen wok moet voor gebruik ingebrand worden door dunne laagjes olie in te laten branden. Hierdoor ontstaat er een zwarte laag die zorgt voor een bepaalde smaak en ook werkt als natuurlijke antiaanbaklaag.

Om tijdens het koken wok hei te creëren, moet de wok zo heet mogelijk gestookt worden totdat deze begint te roken. Doe dit niet met een pan met een teflon antiaanbaklaag, want bij hoge temperaturen kan deze beschadigd raken en kunnen er giftige dampen ontstaan. De combinatie van het roken van de wok, de hoge temperaturen en de karamellisatie van het eten zorgt voor een rokerige smaak in het eten die typerend is in Aziatische gerechten.

Wok hei is thuis wel lastig voor elkaar te krijgen. Dit komt omdat het fornuis in een restaurant veel krachtiger is dan het fornuis dat je thuis hebt en hierdoor kan de pan minder warm worden. Het is wel mogelijk om deze smaak te maken door de pan goed warm te laten worden en niet te veel eten tegelijkertijd in de wok te doen. Daarnaast hoef je het eten minder in beweging te houden, omdat het fornuis niet zo sterk is.

Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Chow Fun Noedels maken

Deze Chinese gewokte rijstnoedels met kip maken we door eerst alle ingrediënten voor te bereiden. Aangezien het wokken op hoog vuur gebeurt, wil je alles klaar hebben staan en bij de hand hebben.

Kip marineren

De eerste stap voor het maken van de noedels is het marineren van de kip. Snijd hiervoor de kipfilet in dunne plakjes van ongeveer 5 mm dik. Als dit lastig is, kun je de kip even in de vriezer gooien totdat deze gedeeltelijk is bevroren. Het snijden is dan een stuk makkelijker.

Kip snijden

Mix daarnaast de maizena, water en sojasaus in een kommetje totdat dit mooi egaal is. Laat hier de kip 10-15 minuten in marineren. De maizena is het geheim om zeer malse kip te krijgen. Deze helpt de kip te beschermen tegen de hitte in de pan, waardoor de kip minder snel droog wordt. Voeg als de kip is gemarineerd een theelepel zonnebloemolie toe om het vocht in de kip te houden.

Chow Fun Kip marineren

Noedels voorbereiden

De rijstnoedels in dit gerecht zullen voornamelijk gegaard worden in de wok. Aangezien we gedroogde noedels gebruiken in dit recept, zullen deze eerst kort geweld moeten worden zodat ze zacht zijn geworden. Wel de noedels hiervoor 1-2 minuten in heet water totdat ze net uit elkaar getrokken kunnen worden. Giet ze dan af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.

Noedels wellen

Groente en saus voorbereiden

De volgende stap is de groente en saus voorbereiden. De saus kan gemaakt worden door de sojasaus, oestersaus en donkere sojasaus te combineren in een kommetje. Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd het witte deel over de lengte door midden. Je scheidt het groene en witte deel, omdat het groene deel sneller zal verbranden. Snijd dan beide delen in stukken van 3 cm en snijd de paprika in dunne reepjes. Als je wilt, kun je meer groente toevoegen die makkelijk te wokken zijn zoals kool of paksoi.

Chow Fun Noedels ingredienten

Wokken

Verwarm een wok op hoog vuur met 1 eetlepel olie en bak de kip kort even aan. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn, want deze wordt later weer toegevoegd aan het gerecht en gaart dus nog door. Haal de kip dan uit de pan.

Kip wokken

Verwarm de wok weer op hoog vuur met 1 eetlepel olie en wok het witte gedeelte van de lente-ui voor 30 seconden. Voeg dan ook de paprika toe en bak deze 30 seconden mee.

Trek de noedels uit elkaar, voeg ze toe bak deze 1 minuut terwijl je ze blijft omgooien totdat ze een beetje beginnen te kleuren.  Giet de saus in de pan en gooi alles om zodat alles gecoat is met de saus.

Voeg de taugé, groene deel van de lente-ui en de kip weer toe en bak alles nog 1 minuut mee. Maak op smaak met sesamolie en witte peper.

Chow Fun Noedels wokken

Bewaartips

De rijstnoedels met kip kunnen 4 dagen bewaard worden in de koelkast. Je kunt deze daarna gewoon weer opwarmen in de magnetron of even opbakken in een pan.

Andere Chinese Recepten

Zin gekregen in Chinees eten? Hier zijn nog een aantal andere lekkere recepten:

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Chinese Rijstnoedels met Kip (Chow Fun)

Heerlijke gewokte Chinese rijstnoedels met zeer malse en sappige kip. Door de saus is het gerecht lekker hartig en een beetje zoet.
4,50 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totaal 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

 • 225 g platte rijstnoedels
 • 1 theelepel sesamolie
 • 3 lente-ui
 • 1 paprika
 • 125 g taugé
 • Witte peper
 • Zonnebloemolie

Kip:

 • 1 kipfilet
 • 1 theelepel maizena
 • 1 eetlepel water
 • 1 theelepel sojasaus
 • 1 theelepel zonnebloemolie

Saus:

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

 • Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Mix de maizena, water en sojasaus in een kommetje. Leg hier de kip in en roer alles door elkaar zodat de kip goed gecoat is. Laat dit 10-15 minuten marineren. Mix na het marineren 1 theelepel olie door de kip.
 • Wel de rijstnoedels 1-2 minuten in heet water totdat deze net zacht worden en uit elkaar getrokken kunnen worden met 2 vorken. Giet ze af, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
 • Scheid het witte en groene deel van de lente-ui en snijd het witte deel van de lente-ui over de lengte door midden. Snijd het witte en groene deel in grove stukken van ongeveer 3 cm. Snijd de paprika in dunne strips. Mix in een kom de 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel oestersaus en 1 theelepel donkere sojasaus.
 • Verwarm een wok op hoog vuur met 1 eetlepel olie. Bak hier de kip kort in aan en haal deze uit de pan. De kip hoeft niet helemaal gaar te zijn, want deze wordt later nog meegebakken.
 • Verwarm de wok op hoog vuur met 1 eetlepel olie. Bak hierin het witte gedeelte van de lente-ui voor 30 seconden. Voeg de paprika toe en bak deze 30 seconden mee. Trek de noedels even uit elkaar en voeg ze toe en bak deze 1 minuut terwijl je ze blijft omgooien.
 • Voeg nu de saus toe en roer alles door zodat alles is gecoat met de saus. Voeg nu ook de taugé, groene deel van de lente-ui en de kip weer toe en bak alles nog 1 minuut. Maak op smaak met de sesamolie en witte peper.

Tips

 • Je kunt veel verschillende groente toevoegen aan dit gerecht zoals paddenstoelen, baby-mais, paksoi. Gebruik dan wel groente die makkelijk gewokt kunnen worden.
 • Als je geen donkere sojasaus hebt, voeg dan 1 theelepel oestersaus extra toe.
 • Als je twee keer zo veel wilt maken, wok de ingrediënten dan ook in 2 batches. Anders zul je niet de gewenste smaak krijgen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten