Ga terug
+ servings
Dan Dan Noedels

Dan Dan Noedels

Ontdek de rijke smaken van Dan Dan noedels! Pittige saus, noedels en krokante toppings brengen Sichuan streetfood naar jouw keuken.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 9 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Lunch
Keuken Chinees
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Toppings

  • 120 g varkensgehakt
  • 2 tl Shaoxing rijstwijn
  • ½ tl donkere sojasaus
  • ¼ tl 5-spice
  • Neutrale olie

Saus

  • 1 el Chinese sesampasta (zie tip 1)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el sojasaus
  • ½ tl gemalen Sichuan peperkorrel (optioneel, zie tip 2)
  • 2 el chili olie (zie tip 3)
  • 1 tl suiker
  • ¼ tl 5-spice
  • 2 el water

Noedels en Garnering

  • 150 g tarwe noedels (of 250g verse tarwe noedels)
  • 120 g paksoi
  • 1 lente-ui
  • 30 g pinda’s

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Voeg de Shaoxing rijstwijn, donkere sojasaus en 5-spice toe aan het varkensgehakt en roer goed door. Laat het gehele 10 minuten marineren.
  • Snijd de knoflook fijn, de paksoi in repen en de lente-ui in ringetjes. Hak de pinda’s grof.
  • Maak de saus door de Chinese sesampasta, knoflook, sojasaus, gemalen Sichuan peperkorrel, chili olie, suiker, 5-spice en water te mengen in een kommetje tot een gladde saus. Als de saus nog erg dik is, voeg meer water toe.
  • Verhit 1 el olie in een wok op middelmatig vuur. Voeg het gemarineerde varkensgehakt toe en bak het mooi rul en een beetje krokant.
  • Breng een grote pan met water aan de kook en kook de noedels volgens de verpakking. Voeg de laatste minuut de paksoi toe. Giet af en spoel kort af met koud water. Als je noedels te koud zijn, spoel nog even met heet water.
  • Verdeel de saus over 2 kommen en leg de noedels met paksoi hierop. Schep het varkensgehakt op de noedels en garneer met de lente-ui en pinda’s. Voeg eventueel nog wat extra chili olie toe.

Tips

  1. Chinese sesampasta is gemaakt van geroosterd sesamzaad en heeft een bruine kleur. Als je deze niet kunt vinden, kun je het ook vervangen met donkere tahini, 1:1 tahini en pindakaas of volledig door pindakaas.
  2. De Sichuan peperkorrel zorgt samen met de chili olie voor de authentieke mala-smaak, wat pittig en verdovend betekent. Het lekkerste is om hele Sichuan peperkorrels even te toasten in een droge koekenpan en daarna fijn te malen in een vijzel. Eventueel kun je het dan ook nog zeven voor een fijner poeder.
  3. Het is erg lekker om een goede zelfgemaakte chili olie te gebruiken. Vind hier mijn recept voor een zelfgemaakte chili olie.