
Koreaans Gestoofde Aardappelen (Gamja Jorim)
Ook in Korea worden aardappelen gegeten. De gestoofde aardappelen in dit recept hebben een heerlijk zoete en hartige smaak waardoor je er van blijft eten. Daarnaast zijn ze makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten.
Gamja Jorim is een gerecht dat in Korea erg populair is om thuis te maken als bijgerecht of om mee te nemen als lunch. Gamja betekent in het Koreaans aardappelen en jorim verwijst naar gerechten waarbij het ingrediënt gestoofd wordt in een saus totdat de saus helemaal is ingedikt.
Welke Aardappelen?
Het mooie van dit recept is dat je elke aardappel kan gebruiken. Mijn advies is wel om vastkokende aardappelen te gebruiken. Deze blijven mooi intact tijdens het stoven en zullen niet snel uit elkaar vallen.
Je kunt de aardappel schillen, maar dat is zeker niet nodig. De schil van de aardappel geeft een lekkere bite in het gerecht. Ik gebruik krieltjes, want deze hebben een mooie verhouding tussen de schil en de binnenkant. Daarnaast zijn ze al klein, waardoor je minder hoeft te snijden.

Gamja Jorim maken
Deze gestoofde aardappelen maken we met krieltjes met de schil er nog aan. Door het stoven wordt de schil lekker chewy. Om de gamja jorim te maken, begin je met de krieltjes te wassen zodat al het vuil er vanaf is. Als je grotere aardappels of krieltjes hebt, snijd deze dan kleiner zodat alle stukjes ongeveer 2 cm groot zijn.

Bak de aardappelen nu op middelmatig vuur voor 5 minuten totdat deze bruin zijn aangebakken.


Voeg nu het water, sojasaus en honing toe en breng dit aan de kook. Stoof de aardappelen hier 15-20 minuten in totdat deze gaar zijn en de saus bijna helemaal ingekookt is. Let er de laatste 5 minuten op dat je de saus niet te lang laat inkoken. De suiker in de honing kan dan verbranden en dan wordt de saus bitter. Je kunt testen of de aardappels gaar zijn als een satéprikker er zonder weerstand in en uit gaat.


Zet het vuur uit en voeg de sesamolie toe. Strooi ook het sesamzaad er overheen en serveer meteen.

Bewaartips
Je kunt deze gestoofde aardappelen 4 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. Je kunt de aardappelen in de magnetron weer opwarmen. Ze zullen echter het lekkerste zijn als ze net bereid zijn.
Andere Lekkere Koreaanse Recepten
Zin gekregen in Koreaans eten? Probeer dan ook eens deze recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Koreaans Gestoofde Aardappelen (Gamja Jorim)
Ingrediënten
- 500 g vastkokende krieltjes
- 5 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels honing (of suiker)
- 250 ml water
- 1 theelepel sesamolie
- Geroosterd sesamzaad
- Zonnebloemolie
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Was de aardappels grondig zodat al het zand en vuil er af is. Snij grotere aardappels in kleinere stukken zodat alle aardappels ongeveer 2 cm groot zijn.
- Verwarm een koekenpan met wat olie op middelmatig vuur. Bak hierin de aardappels voor ongeveer 5 minuten totdat ze mooi bruin zijn gebakken.
- Zet nu het vuur wat lager en voeg het water, sojasaus en honing toe. Breng dit aan de kook en laat dit 15-20 minuten doorkoken. Let de laatste 5 minuten op dat de saus niet te ver inkookt en verbrandt.
- Na 15-20 minuten zal de saus bijna helemaal ingekookt zijn en de aardappels gaar zijn. Je kunt testen of de aardappels gaar zijn als een satéprikker er zonder weerstand in en uit gaat.
- Zet het vuur uit en voeg de sesamolie toe. Strooi ook het sesamzaad er overheen en serveer meteen.
Tips
- Laat de saus niet te lang inkoken. De suiker in de honing kan dan verbranden en dan wordt de saus bitter.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties