
Khao Pad – Thaise Gebakken Rijst
Khao Pad is de verrukkelijke Thaise gebakken rijst die je snel en gemakkelijk op tafel kunt zetten. Met zijn levendige smaken en eenvoudige bereiding is dit gerecht een favoriet voor drukke doordeweekse avonden. Maar ook op andere momenten is het een heerlijk gerecht om klaar te maken zoals ontbijt, lunch of brunch. Het maakt dus niet uit wanneer je zin hebt in deze khao pad, het kan altijd.
Wat is Khao Pad?
Khao pad (of khao phat of kho pad) is de Thaise versie van gebakken rijst, wat het ook letterlijk vertaald betekend. Khao betekent rijst en pad betekent bakken. Het gerecht wordt gemaakt door gekookte jasmijnrijst te bakken samen met eieren, knoflook en sjalot. Het wordt op smaak gebracht met een saus op basis van vissaus en sojasaus en gegarneerd met rawit pepers, limoen en koriander, waardoor een zeer smaakvolle en heerlijke gebakken rijst ontstaat.
Voor khao pad bestaat er niet één recept, omdat er veel regionale verschillen zijn en zelfs elke chef zijn eigen recept heeft. Toch worden in de basis vooral knoflook, sjalot of ui, lente-ui en koriander toegevoegd. De sauzen die gebruikt worden zijn vaak vissaus, oestersaus, sojasaus of een combinatie daarvan. Het is belangrijk om wat limoen toe te voegen om de zoute smaak te balanceren. En natuurlijk mogen koriander en rawit pepers niet ontbreken in een Thais gerecht.

Voeg Eens Wat Proteïne toe
Zoals ik al zei zijn er talloze varianten van dit gerecht. Dit is niet alleen op basis van de sauzen en andere smaakmakers, maar ook door extra proteïne toe te voegen. Twee populaire varianten zijn khao pad kai (met kip) en khao pad kung (met garnalen).
- Voor een khao pad kai kun je bijvoorbeeld 250g kipfilet in dunne plakjes of blokjes snijden en deze vooraf bakken tot ze bijna gaar zijn. Voeg ze dan samen met de saus toe aan de gebakken rijst.
- Voor een khao pad kung kun je 250g garnalen of gamba’s toevoegen. Bak ze ook vooraf tot ze bijna gaar zijn en voeg ze dan weer samen met de saus toe.
Ook is het erg lekker om wat tofu krokant te bakken en toe te voegen aan het gerecht.
Tips voor de Beste Khao Pad
Als je een gebakken rijst gaat maken, wil je natuurlijk wel een geweldig gerecht op tafel kunnen zetten. Smaakloze rijst of juist een papperige of vette rijst wordt ik niet heel vrolijk van. Daarom hier een aantal tips zodat het bij jou ook altijd een succes is.
- Dag oude rijst: Rijst die een dag oud is, is veel harder geworden in de koelkast. Hierdoor kun je deze mooi bakken en zal je khao pad dus niet papperig worden.
- Hoog vuur: Je wilt je rijst op een hoog vuur bakken. Hierdoor krijgt de rijst een lichte rokerige smaak wat echt super lekker is. Ideaal gebruik je hiervoor een stalen wok die deze temperaturen aankan. Pas op met anti-aanbakpannen. De coating is vaak niet geschikt voor hele hoge temperaturen.
- Geen overvolle pan: Je wilt dat je rijst in een hete pan wordt gebakken. Als je dus in een keer heel veel eten toevoegt aan je pan, zal deze snel afkoelen. Hierdoor kun je niet zo mooi bakken.
- Genoeg olie: Gebruik tijdens het bakken genoeg olie. Het idee is dat elke korrel afzonderlijk wordt gecoat met de olie en daardoor heerlijk in de mond aanvoelt. Voeg natuurlijk niet te veel olie toe, want dan wordt het erg vettig.

Vegetarische of Vegan Khao Pad
Dit gerecht is niet vegetarisch vanwege de vissaus en niet vegan vanwege de eieren, maar je kunt dit makkelijk voor elkaar krijgen met een paar kleine aanpassingen.
- Laat de vissaus weg en vervang deze door een vegetarische variant, meer sojasaus of een champingnon-sojasaus.
- Vervang de eieren door tofu, gesneden in blokjes en vooraf gebakken met een snufje zout tot ze krokant zijn. Voeg de tofu dan samen toe met de saus.
Khao Pad maken
Khao pad is snel en makkelijk te maken. Omdat het bakken op hoog vuur gebeurt, is het aan te raden alles voorbereid te hebben.
Rijst koken
Rijst die wat droger en harder is werkt, geeft het beste resultaat tijdens het bakken. Dit kan op twee manieren:
Dag van tevoren (beste optie): De beste optie is om de rijst de avond van te voren te koken volgens de verpakking. Kook hiervoor 175g jasmijn (of pandanrijst), laat deze helemaal afkoelen en bewaar daarna in de koelkast. Haal voor het klaarmaken van de khao pad de rijst uit de koeling, laat op kamertemperatuur komen en breek de rijst los met je handen.
Dezelfde dag: De tweede optie is om de rijst net van te voren te koken. Kook 175g rijst volgens de verpakking, laat dan zonder deksel op de pan 5 minuten uit stomen. Spreid de rijst uit op een groot bord of bakplaat en laat een aantal minuten uitdrogen.
Khao Pad maken
Het tweede deel is het voorbereiden van de ingrediënten en het maken van de khao pad.
Maak als eerste de saus door 1 el vissaus, 1 el sojasaus en 1 tl palmsuiker in een kommetje te mixen totdat de suiker is opgelost. Verwarm deze eventueel in een pan of magnetron zodat de suiker makkelijker oplost.
Bereid ook de ingrediënten voor door
- Snipper 1 sjalot
- Snijd 2 tenen knoflook fijn
- Snijd 1 rawit peper fijn
- Snijd 1 lente-ui in dunne ringetjes
- Klop ook 2 eieren los met een snufje zout
- Snijd ¼ komkommer in plakjes
- Snijd 1 limoen in partjes
- Hak een klein bosje koriander grof

Verhit een wok op hoog vuur met 1 el zonnebloemolie. Voeg de sjalot, peper en knoflook toe en bak het geheel voor 30 seconden totdat de knoflook een beetje begint te kleuren en te ruiken.
Giet dan het geklutste ei in de pan en bak als roerei. Als het ei slechts een aantal keer omschept, krijg je mooie grote stukken. Bak totdat het ei gestold is, maar nog wel zacht.

Voeg de rijst toe aan de wok en schenk nog een eetlepel olie toe langs de rand van de pan. Bak rijst 1-2 minuten terwijl je blijft roeren.
Voeg de voorbereide saus toe langs de rand van de pan en schep de rijst direct om zodat de saus goed verspreid wordt.
Voeg ook de lente-ui en witte peper toe en bak het geheel nog 1 minuut.

Proef de khao pad en maak eventueel op smaak met extra zout, witte peper, vissaus of sojsaus.
Serveer meteen met de plakjes komkommer, een partje limoen, de koriander en wat fijngesneden rawit peper.

Bewaartips
De khao pad is goed te bewaren in de koelkast voor 3 dagen in een afgesloten bakje. Je kunt het daarna weer opwarmen in de magnetron of bak het weer op in een wok met een klein scheutje olie totdat het goed heet is.
Meer Rijstgerechten
- Gebakken Rijst met Ei
- Indonesische Nasi Goreng
- Gebakken Rijst met Groenten
- Oyakodon (Kip en Ei Rijstbowl)
- Onigiri (Japanse rijstballen)
- Hartige Chinese Rijstepap (Congee)
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Khao Pad – Thaise Gebakken Rijst
Ingrediënten
- 175 g jasmijn rijst (ongeveer 400g gekookte rijst, zie tip 1)
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 1 lente-ui
- 1 rawit peper (zie tip 2)
- 2 eieren
- 2 el zonnebloemolie
- ¼ tl witte peper
Saus
- 1 el vissaus (zie tip 3)
- 1 el sojasaus
- 1 tl palmsuiker (of andere bruine suiker of gewone suiker)
Garnering
- ¼ komkommer
- 1 limoen
- Klein bosje koriander
- Rawit pepers
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Rijst koken
- Dag van tevoren (beste optie): Kook de rijst volgens de verpakking de avond van tevoren. Laat deze helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast. Haal de rijst uit de koeling voor het klaarmaken van de gebakken rijst, laat deze op kamertemperatuur komen en breek de rijst los met je handen.
- Dezelfde dag: Kook de rijst volgens de verpakking, laat deze zonder deksel op de pan 5 minuten uitstomen. Verspreid de rijst op een groot bord of bakplaat en laat deze een aantal minuten uitdrogen.
Khao Pad maken
- Maak de saus door de vissaus, sojasaus en suiker in een kommetje te mixen totdat de suiker is opgelost. Eventueel kun je de saus kort in de magnetron opwarmen zodat de suiker makkelijk oplost.
- Snipper de sjalot, snijd de knoflook en peper fijn en de lente-ui in ringetjes. Breek de eieren in een kommetje en klop los met een snufje zout. Snijd ook de komkommer in plakjes, de limoen in partjes en hak de koriander grof.
- Verhit een wok op hoog vuur met 1 el olie. Voeg de sjalot, peper en knoflook toe en bak dit voor 30 seconden totdat de knoflook lichtelijk bruin wordt.
- Giet het geklutste ei in de pan en bak als roerei. Roer niet te veel, dan krijg je mooie grote stukken. Bak totdat het ei gestold is, maar nog wel zacht.
- Breek de koude rijst in kleine stukken en voeg dit toe aan de wok. Voeg nog een eetlepel olie toe langs de rand van de pan. Bak de rijst onder constant roeren voor 1-2 minuten.
- Voeg de saus toe langs de rand van de pan en schep de rijst meteen om. Voeg ook de lente-ui en witte peper toe en bak het geheel nog 1 minuut. Maak eventueel op smaak met extra zout, witte peper, vissaus of sojasaus.
- Serveer met de komkommer, limoen, koriander en fijngesneden rawit pepers.
Tips
- Jasmijn rijst wordt voor bijna alle Thaise gerechten gebruikt. In Nederland wordt deze ook vaak onder de naam ‘pandan rijst’ verkocht.
- Als je niet van pittige gerechten houdt, kun je ook minder pepers toevoegen of laat ze geheel weg.
- Als je het gerecht vegetarisch wilt maken, vervang de vissaus dan door een vegetarische variant, meer sojasaus of een paddenstoelen-sojasaus.
- Het is erg makkelijk om extra kip, garnalen of tofu toe te voegen aan dit gerecht. Snijd ze in eetbare stukjes en bak van te voren even kort totdat ze bijna gaar zijn. Voeg ze later weer toe samen met de saus.
- Zorg dat de pan niet te vol zit. Hierdoor koelt de pan af en is er te weinig hitte om alles goed te bakken.
- De hoge temperaturen zorgen voor een lichte rokerige smaak. Zorg er voor dat je een pan hebt die tegen hoge temperaturen kan. Een pan met anti-aanbaklaag kan beschadigen bij zeer hoge temperaturen.
- Door koude rijst te gebruiken, zal de gebakken rijst minder papperig worden.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
De gebakken rijst vonden wij en onze gasten heerlijk bij de Indische rijsttafel. Gaan we zeker vaker maken.
Dankjewel! Mooi dat de gebakken rijst zo lekker was.
Hoi Maarten, gisteren je Thaise gebakken rijst gemaakt. Dit is voor ons zeker een blijvertje hoor, het was heerlijk.
Dankjewel!
Een eenvoudig en toch smakeijk gerecht, waarbij je ook nog wat kunt fantaseren
fijn om te horen!