Oyakodon (Rijstbowl met kip en ei)

Oyakodon (Kip en Ei Rijstbowl)

Deze Japanse rijstbowl met gestoofde kip en ei is een heerlijk lunchgerecht met een lekkere zoete en hartige smaak. De kip en ei worden gestoofd in een bouillon op basis van dashi en sojasaus en worden geserveerd over gestoomde rijst. Oyakodon is echt Japanse comfortfood dat makkelijk thuis te maken is in maar 20 minuten.

Oyakodon is een donburi gerecht en betekent letterlijk ‘ouder en kind rijstbowl’. Dit is in het Japans een (beetje lugubere) woordspeling op de ingrediënten die worden gebruikt. Oya (ouder) is de kip en ko (kind) is het ei.

Oyakodon (Rijstbowl met kip en ei)

Donburi gerechten

Donburi betekent in het Japans ‘kom’ en verwijst naar de kom waar een gerecht in wordt opgediend. Vaak wordt donburi afgekort tot don en wordt achter het woord geplakt dat het gerecht beschrijft.

Een donburi gerecht is een gerecht waarbij een kom wordt gevuld met gestoomde rijst. Hieroverheen worden gestoofde ingrediënten geserveerd. De ingrediënten worden in een saus gestoofd en daarna met saus over de rijst gegoten. Hierdoor trekt de saus in de rijst en krijg je echte comfort food. Een aantal populaire donburi gerechten zijn gyudon (rund en ui), oyakodon (kip en ei), tendon (tempura), kaisendon (verschillende soorten vis) en katsudon (gepaneerde varkenskotelet).

Oyakodon (Rijstbowl met kip en ei)

De donburi gerechten zijn populair, omdat je eindeloos kunt variëren en ingrediënten kunt gebruiken die jij lekker vindt. Daarnaast heb je rijst, groentes, saus en proteïnes allemaal in een kom zitten waardoor het een complete maaltijd is. Het is ook een mooie manier om overgebleven ingrediënten op te maken.

Oyakodon maken

Het fijne aan dit gerecht is dat het in een pan wordt klaargemaakt. Daardoor is het gerecht lekker snel gemaakt en heb je ook minder afwas.

De oyakodon maken we met kippendijen, omdat deze een rijkere smaak hebben dan kipfilet. Je kunt ook een kipfilet gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat je deze niet te lang laat stoven. Deze kan dan namelijk droog worden wat je natuurlijk niet wilt.

Ingrediënten voorbereiden

De eerste stap is om alle ingrediënten voor te bereiden om de oyakodon makkelijk klaar te kunnen maken. Kook hiervoor de rijst volgens de verpakking. Snijd daarnaast de lente-ui in ringetjes en de kip in dunne plakjes. Om de ui in mooie dunne reepjes te snijden, snijd beide uiteindes van de ui, verwijder de schil en begin dan de ui vanaf de zijkant te snijden. Zo ontstaan er mooie gelijkmatige reepjes.

Oyakodon Ingrediënten snijden

Om de saus voor de oyakodon te maken, mix je de dashi, sojasaus, mirin en suiker in een kom totdat de suiker is opgelost. Voor de dashi kan je een instant dashi gebruiken of leer hoe je zelf een dashi bouillon maakt. Proef de saus even en pas deze aan naar jouw smaak.

Oyakodon Ingrediënten

Kip en ei klaarmaken

Nu alle ingrediënten zijn klaargemaakt, kunnen de kip en ei klaargemaakt worden. Dit bereid je in principe per portie, maar kan ook in een keer klaargemaakt worden. Breng hiervoor de helft van de dashi saus in een kleine koekenpan aan de kook op laag tot middelmatig vuur. Voeg dan de helft van de ui en de kip toe en laat dit 5-6 minuten koken. Draai de kip en ui halverwege om.

Oyakodon Kip stoven

Klop nu een ei een beetje los. Het hoeft niet helemaal egaal te zijn, want het verschil in structuren tussen het eiwit en eigeel is juist lekker. Draai het vuur hoog en strooi een handje lente-ui over de kip. Giet nu ook het losgeklopte ei over de kip en laat dit garen totdat het ei bijna gestold is. Je kunt het ei doorgaren totdat deze gestold is als je dit lekker vindt, maar in Japan wordt oyakodon geserveerd met een ei dat nog vrij zacht is.

Oyakodon Ei toevoegen

Serveren

Om de oyakodon te serveren, schep wat rijst in een kom en giet hier de kip, ei en saus overheen. Strooi er nog wat Japanse 7-spice (shichimi togarashi) overheen en serveer met nog wat extra lente-ui. Als je geen shichimi togarashi hebt, kun je ook wat chili vlokken en sesamzaad toevoegen.

Oyakodon (Rijstbowl met kip en ei)

Bewaartips

De restjes kunnen 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaard worden. Als je het gerecht weer wilt eten, kun je het gewoon weer opwarmen in de magnetron.

Andere Japanse Gerechten

Zin gekregen in Japans eten? Probeer ook eens deze gerechten!

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Oyakodon (Rijstbowl met kip en ei)

Oyakodon (Kip en Ei Rijstbowl)

Echte lekkere verwarmende Japanse Oyakodon. Deze rijstbowl met kip en ei is makkelijk te maken in 20 minuten met maar een paar ingrediënten.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Japans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kippendijen
  • 2 eieren (L)
  • ½ ui
  • 150 ml dashi
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 g rijst
  • 1 lente-ui
  • Shichimi togarashi (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Snijd de ui in dunne reepjes, de lente-ui in ringetjes en de kippendijen in dunne plakjes.
  • Mix de dashi, sojasaus, mirin en suiker in een kom totdat de suiker is opgelost. Proef de saus en pas naar je smaak aan.
  • Doe dashi saus in een koekenpan en verwarm dit totdat het begint te koken. Voeg dan de uien kip toe en laat dit op laag-medium vuur koken voor 5-6 minuten. Draai de kip en ui een keer om halverwege. Klop ondertussen de eieren los in een kommetje.
  • Draai het vuur hoog, voeg een handje lente-ui toe en giet het losgeklopte ei eroverheen. Je hoeft dit niet door te roeren. Gaar het ei door totdat het net niet gestold is. De saus zal nog vloeibaar blijven.
  • Verdeel de kip en ei met saus over twee kommen rijst. Serveer met nog wat extra lente-ui en strooi er de shichimi togarashi overheen.

Tips

  • Leer hier hoe je dashi zelf kunt maken.
  • Je kunt de kippendij vervangen door kipfilet, maar deze zullen minder mals zijn.
  • Als je geen mirin hebt, kun een eetlepel suiker toevoegen.
  • Het lekkerste is om dit gerecht per portie te maken. Zo kun je de kip, ei en saus in een keer over de rijst heen gieten.
  • Als je geen shichimi togarashi hebt, kun je ook wat chili vlokken en sesamzaad toevoegen.
  • Als je kleine eieren hebt, gebruik dan 3 eieren voor 2 porties.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten