Gebakken Rijst met Groenten
Gebakken rijst is een lekker gerecht waar je eindeloos mee kan variëren. Deze gebakken rijst zit bomvol met groente en is ook nog eens vegan. Het is een makkelijk en snel gerecht voor doordeweeks en is klaar in 20 minuten. Erg lekker om zo te eten of met een paar andere gerechten.
Als je zin hebt een meer traditionele versie, bekijk eens mijn gebakken rijst met ei. Deze heeft een heerlijke combinatie van ei, wortel, erwtjes en lente-ui. Deze combinatie is een klassieker en ook erg lekker.
Droge Rijst Gebruiken
Als je gebakken rijst gaat maken, wil je dat de gekookte rijst is uitgedroogd. Doordat de rijst droger is deze makkelijker te bakken. Als de rijst niet droog is, zullen de korrels aan elkaar kleven. Ook zal het vocht in de rijst vrijkomen tijdens het bakken. Hierdoor zal de temperatuur van de wok afnemen en kun je de rijst niet meer zo mooi bakken.
In veel recepten wordt daarom ook aangeraden om overgebleven rijst van de vorige dag te gebruiken. Dit raad ik ook aan, maar je kun de rijst ook net van tevoren koken. Laat dan na het koken de rijst 5 minuten in de pan uitstomen. Spreid de rijst daarna uit op een bakplaat en laat deze een aantal minuten uitdrogen. Nu kun je de rijst net zo goed bakken als rijst van de vorige dag.
Welke Groentes Kan Ik Toevoegen?
Als je wilt, kun je eindeloos variëren met de groentes die je toevoegt. Dat is het mooie van dit gerecht. Als je andere groentes gebruikt, raad ik aan om de groentes te pakken waar weinig vocht in zit. Anders komt er te veel vocht vrij bij het wokken en ben je de rijst aan het stomen en niet aan het bakken.
Naast de groentes in dit recept zijn er nog veel meer die je kunt toevoegen. Een aantal goede opties die je kunt toevoegen zijn witte kool, Chinese kool, champignons, broccoli, edamame, bloemkool, bleekselderij of asperges. Probeer het allemaal eens uit en kijk wat je lekker vindt.
Gebakken Rijst met Groenten maken
Deze gebakken rijst met groenten is niet moeilijk om te maken. Zorg er wel voor dat je alle ingrediënten hebt voorbereid voordat je gaat wokken. Alles gebeurt op hoog vuur, dus je moet snel je ingrediënten toe kunnen voegen.
Rijst koken
Om de rijst goed te kunnen bakken, wil je dat deze uitgedroogd is. Dit kun je op 2 manieren door:
Dag van tevoren: De eerste optie is om de rijst een dag van tevoren te koken. Kook 150g rijst volgens de verpakking en laat deze helemaal afkoelen. Bewaar deze dan in een bakje tot de volgende dag. Op de dag zelf, haal je de rijst uit de koeling en laat deze weer op kamertemperatuur komen. De rijst is gaan plakken, breek deze daarom met je handen uit elkaar.
Dezelfde dag: De rijst kun je ook net van tevoren koken. Kook 150g rijst ook volgens de verpakking en laat deze 5 minuten uitstomen. Verspreid daarna de rijst op een groot bord of bakplaat en laat deze een aantal minuten uitdrogen.
Gebakken Rijst klaarmaken
We beginnen met het snijden van de groenten. Snipper hiervoor een ui, snijd 80g wortel en een halve paprika in kleine blokjes en snijd 50g shiitake in plakjes.
Scheid het witte en groene gedeelte van 1 lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Snijd ook 2 tenen knoflook en 1 theelepel gember fijn.
Na het snijden kunnen we de gebakken rijst met groenten wokken. Verwarm hiervoor een wok of koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels olie. Als de olie warm is, doe de ui, wortel en witte deel van de lente-ui in de wok en bak dit 1 minuut.
Voeg dan ook de paprika, shiitake, knoflook en gember toe en bak dit nog 30 seconden tot 1 minuut mee.
Giet 1 eetlepel Shaoxing wijn in de wok en bak dit mee totdat het verdampt is. Dit geeft een typisch Chinese smaak aan het gerecht.
Voeg nu ook de afgekoelde rijst toe aan de wok en schep alles goed door elkaar. Bak dit 1 minuut mee.
Voeg 75g erwtjes en 100g taugé toe en bak dit mee totdat de taugé net een beetje zacht wordt. Voeg dan 1,5 eetlepel sojasaus langs de rand van de pan toe. Dit zorgt er voor dat de saus karamelliseert en geeft een beetje rokerige smaak. Schep de rijst meteen door.
Voeg als laatste nog het groene gedeelte van de lente-ui toe en maak de gebakken rijst op smaak met 1 theelepel sesamolie, ¼ theelepel witte peper en eventueel wat zout. Serveer meteen en geniet er van!
Het is ook erg lekker om een theelepel chili olie toe te voegen voor wat extra spice.
Bewaartips
De gebakken rijst met groenten kan je 4 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak. Om de gebakken rijst daarna weer op te warmen, kun je deze in de magnetron doen of weer opbakken in een hete wok met wat olie.
Meer Recepten met Rijst
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Gebakken Rijst met Groenten
Ingrediënten
- 150 g pandan rijst (350g gekookte rijst)
- 1 ui
- 80 g wortel
- ½ paprika
- 50 g shiitake
- 1 lente-ui
- 75 g erwtjes (diepvries)
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel gember
- 100 g taugé
- 1,5 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn (optioneel)
- ¼ theelepel witte peper
- 1 theelepel sesamolie
- Chili olie (optioneel)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Rijst koken
- Dag van tevoren: Kook de rijst volgens de verpakking de avond van tevoren. Laat deze helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast. Haal de rijst uit de koeling voor het klaarmaken van de gebakken rijst, laat deze op kamertemperatuur komen en breek de rijst los met je handen.
- Dezelfde dag: Kook de rijst volgens de verpakking, laat deze zonder deksel op de pan 5 minuten uitstomen. Verspreid de rijst op een groot bord of bakplaat en laat deze een aantal minuten uitdrogen.
Gebakken Rijst klaarmaken
- Snipper de ui, snijd de wortel en paprika in kleine blokjes en de shiitake in plakjes. Scheid het witte en groene gedeelte van de lente-ui en snijd beide helften in ringetjes. Snijd ook de knoflook en gember fijn.
- Verwarm een wok op hoog vuur met een 2 eetlepels olie. Als de olie warm is, doe de ui, wortel en witte deel van de lente-ui in de wok en bak dit 1 minuut. Voeg dan de paprika, shiitake, knoflook en gember toe en bak dit nog 30 seconden tot 1 minuut mee.
- Giet de Shaoxing wijn in de wok en laat het verdampen. Breek de rijst los en voeg toe aan de wok. Schep alles door elkaar en bak het 1 minuut mee.
- Voeg nu ook de erwtjes en taugé toe en bak totdat taugé net een beetje zacht wordt. Voeg de sojasaus langs de rand van de pan toe en schep het meteen om.
- Voeg als laatste nog het groene gedeelte van de lente-ui toe en maak de gebakken rijst op smaak met de sesamolie, witte peper en eventueel wat zout.
- Serveer meteen en geniet er van! Voeg eventueel nog een theelepel chili olie toe voor een extra kick.
Tips
- Door de sojasaus aan de rand van de pan toe te voegen, zal deze mooi karamelliseren. Dit geeft een lekkere rokerige smaak aan het gerecht.
- Gebruik hoog vuur. Dit geeft een extra smaak aan het gerecht en je kunt dan de groentes en rijst mooi bakken.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Wat een geweldig recept, deze nasi. Voor mij geen andere meer. Heerlijk met welke groente je maar wilt. Vooral de tip om “rijst van de vorige dag” te gebruiken is goed bevallen. Voortaan maak ik vanuit deze basis al mijn nasi met iedere keer weer een andere insteek qua groenten. Hartelijk dank voor dit heerlijke recept
Wat mooi om te horen dat het zo gesmaakt heeft! Altijd leuk om zo met een recept weer te kunnen gaan variëren.