Ga terug
Khao Pad

Khao Pad – Thaise Gebakken Rijst

Leer hoe je snel en eenvoudig Khao Pad, een smaakvol Thais gerecht, kunt bereiden. Ontdek stapsgewijze instructies voor een heerlijke gebakken rijstmaaltijd vol levendige smaken.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Thais
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 175 g jasmijn rijst (ongeveer 400g gekookte rijst, zie tip 1)
  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 1 lente-ui
  • 1 rawit peper (zie tip 2)
  • 2 eieren
  • 2 el zonnebloemolie
  • ¼ tl witte peper

Saus

  • 1 el vissaus (zie tip 3)
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl palmsuiker (of andere bruine suiker of gewone suiker)

Garnering

  • ¼ komkommer
  • 1 limoen
  • Klein bosje koriander
  • Rawit pepers

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Rijst koken

  • Dag van tevoren (beste optie): Kook de rijst volgens de verpakking de avond van tevoren. Laat deze helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast. Haal de rijst uit de koeling voor het klaarmaken van de gebakken rijst, laat deze op kamertemperatuur komen en breek de rijst los met je handen.
  • Dezelfde dag: Kook de rijst volgens de verpakking, laat deze zonder deksel op de pan 5 minuten uitstomen. Verspreid de rijst op een groot bord of bakplaat en laat deze een aantal minuten uitdrogen.

Khao Pad maken

  • Maak de saus door de vissaus, sojasaus en suiker in een kommetje te mixen totdat de suiker is opgelost. Eventueel kun je de saus kort in de magnetron opwarmen zodat de suiker makkelijk oplost.
  • Snipper de sjalot, snijd de knoflook en peper fijn en de lente-ui in ringetjes. Breek de eieren in een kommetje en klop los met een snufje zout. Snijd ook de komkommer in plakjes, de limoen in partjes en hak de koriander grof.
  • Verhit een wok op hoog vuur met 1 el olie. Voeg de sjalot, peper en knoflook toe en bak dit voor 30 seconden totdat de knoflook lichtelijk bruin wordt.
  • Giet het geklutste ei in de pan en bak als roerei. Roer niet te veel, dan krijg je mooie grote stukken. Bak totdat het ei gestold is, maar nog wel zacht.
  • Breek de koude rijst in kleine stukken en voeg dit toe aan de wok. Voeg nog een eetlepel olie toe langs de rand van de pan. Bak de rijst onder constant roeren voor 1-2 minuten.
  • Voeg de saus toe langs de rand van de pan en schep de rijst meteen om. Voeg ook de lente-ui en witte peper toe en bak het geheel nog 1 minuut. Maak eventueel op smaak met extra zout, witte peper, vissaus of sojasaus.
  • Serveer met de komkommer, limoen, koriander en fijngesneden rawit pepers.

Tips

  1. Jasmijn rijst wordt voor bijna alle Thaise gerechten gebruikt. In Nederland wordt deze ook vaak onder de naam ‘pandan rijst’ verkocht.
  2. Als je niet van pittige gerechten houdt, kun je ook minder pepers toevoegen of laat ze geheel weg.
  3. Als je het gerecht vegetarisch wilt maken, vervang de vissaus dan door een vegetarische variant, meer sojasaus of een paddenstoelen-sojasaus.
  4. Het is erg makkelijk om extra kip, garnalen of tofu toe te voegen aan dit gerecht. Snijd ze in eetbare stukjes en bak van te voren even kort totdat ze bijna gaar zijn. Voeg ze later weer toe samen met de saus.
  5. Zorg dat de pan niet te vol zit. Hierdoor koelt de pan af en is er te weinig hitte om alles goed te bakken.
  6. De hoge temperaturen zorgen voor een lichte rokerige smaak. Zorg er voor dat je een pan hebt die tegen hoge temperaturen kan. Een pan met anti-aanbaklaag kan beschadigen bij zeer hoge temperaturen.
  7. Door koude rijst te gebruiken, zal de gebakken rijst minder papperig worden.