Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Sunomono (Japanse Komkommersalade)

Deze Japanse komkommersalade (Sunomono) is een heerlijk bijgerecht voor bij een Japanse maaltijd, maar hij is ook erg lekker als een rauwkost salade. Deze salade is makkelijk te maken met maar een paar ingrediënten.

Wat is Sunomono?

Sunomono gerechten zijn kleine gerechten van dungesneden groenten met een azijndressing. Letterlijk vertaald betekent het “azijn voedsel”, waar su azijn betekent. Deze lichte salades zijn een heerlijk voorgerecht of de perfecte toevoeging aan de maaltijd.

De meest voorkomende sunomono is deze komkommersalade. Deze wordt gemaakt met komkommer, wakame zeewier, rijstazijn, sojasaus en suiker. Het is erg makkelijk te maken en geeft een lekkere crunch en frisse smaak aan de maaltijd.

Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Wakame Zeewier

Wakame is een zeewier dat veel in de Japanse keuken gebruikt wordt. Het heeft een olijfgroene tot bruine kleur en de bladeren zijn rubberachtig, lang en glad. De smaak is ziltig en lichtzoet en wordt vaak vergeleken met de smaak van oesters.

Je kent het misschien al van de wakame zeewier salade, maar wakame kan je bij verschillende gerechten toevoegen om een lichte zeesmaak te creëren. Zo heb ik het onder andere al toegevoegd aan de miso soep. In dit gerecht geeft het ook een umami, ziltige en lichtzoete smaak.

Wakame is vaak gedroogd te vinden in de toko. Door het in warm water te leggen, wordt het weer soepel en kun je het verwerken. Vaak is het ook te vinden als wakame salade, maar deze bevat al een dressing en is dus niet geschikt voor dit gerecht.

Sunomono maken

Het maken van deze Japanse komkommersalade is niet moeilijk. Je hoeft alleen de komkommer te snijden en zouten en een dressing te maken.

Begin met 2 komkommers in flinterdunne plakjes te snijden met een mes, mandoline of kaasschaaf. Leg ze in een kom en strooi er ¼ theelepel zout overheen. Kneed dit er goed in en laat dit staan voor 10-15 minuten. Zo wordt het vocht uit de komkommer getrokken.

Komkommer snijden voor Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Doe 1 eetlepel gedroogd wakame in een kom en giet hier heet water overheen. Laat dit 5 minuten staan om de wakame weer te laten rehydrateren.

Maak ondertussen ook de dressing door 4 eetlepels rijstazijn, 1,5 eetlepel suiker, ¼ theelepel zout en ½ theelepel sojasaus te mengen in een kommetje. Roer goed door totdat de suiker en zout zijn volledig zijn opgenomen. Je kunt de dressing ook even kort verwarmen zodat de suiker en zout makkelijker wordt opgenomen.

Wakame en dressing voor Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Knijp nu het overtollige vocht uit de komkommer en wakame. Ze kunnen beide tegen een stootje, dus je kunt redelijk hard knijpen. Snijd daarna de wakame in dunne reepjes.

Doe de komkommer en wakame in een kom, meng goed door elkaar en giet de dressing er overheen.

Japanse komkommersalade afmaken

Strooi als laatste 1 theelepel geroosterd sesamzaad er overheen. Smakelijk!

Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Bewaartips

De sunomono kan 3 dagen bewaard worden in de koelkast in een afgesloten bakje. De dressing kan minder sterk worden doordat er meer vocht uit de komkommer komt. Het is beste is daarom om deze zo snel mogelijk op te eten.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Japanse Komkommersalade (Sunomono)

Sunomono (Japanse Komkommersalade)

Sunomono is een heerlijke Japanse komkommersalade. De frisse dressing maakt dit gerecht er eentje die bij elke maaltijd past.
5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 15 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Dressing

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Snijd de komkommers in flinterdunne plakjes met een mes, mandoline of kaasschaaf en leg ze in een kom. Strooi ¼ theelepel zout er overheen en kneed dit er goed in. Laat staan voor 10-15 minuten.
  • Doe de wakame in een kom en giet hier heet water overheen. Laat 5 minuten staan om te rehydrateren.
  • Maak de dressing door de rijstazijn, suiker, zout en sojasaus in een kommetje te mengen totdat de suiker en zout is opgenomen. Of verwarm deze even kort zodat de suiker en zout makkelijker wordt opgenomen.
  • Knijp het overtollige vocht uit de komkommer en wakame en snijd de wakame in dunne reepjes.
  • Doe de komkommer en wakame in een kom en giet de dressing er overheen. Strooi als laatste het sesamzaad er overheen.

Tips

  • Het zout onttrekt vocht aan de komkommer. Hierdoor wordt de dressing niet waterig als deze gemengd is met de komkommer en de textuur van de komkommer verandert.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten