Thaise Sweet Chili Saus (Nam Chim Kai)
Een van de meest geliefde smaken uit de Thaise keuken is zonder twijfel de zoetzure combinatie van sweet chili saus. Deze veelzijdige saus biedt een perfecte balans tussen pittig, zoet en zuur, en is een onmisbare toevoeging aan talloze gerechten. Het mooie aan deze saus is dat hij eenvoudig thuis te maken is met een handvol alledaagse ingrediënten die velen van ons al in de keuken hebben liggen.
Sweet chili saus staat in Thailand bekend als nam chim kai. Nam chim betekent saus en kai betekent kip. Het is dus eigenlijk saus voor kip, maar past natuurlijk ook bij veel andere gerechten zoals bij loempia’s of door noedelgerechten. Deze Thaise sweet chili saus zit bordevol met smaak en is erg makkelijk te maken. Binnen 15 minuten heb je deze saus klaar die ook nog eens erg lang te bewaren is.
Voor de smaak en kleur gebruik ik een puntpaprika en om nog wat extra pit toe te voegen, gebruik ik Thaise rawit pepers. Hierdoor is de saus licht pittig met een sterke peper smaak. Om de saus pittiger of minder pittig te maken, kun je makkelijk de hoeveelheid rawit pepers aanpassen.
Waar is Sweet Chili Saus van Gemaakt?
Een Thaise sweet chili saus is erg makkelijk en je hebt maar een paar ingrediënten nodig. De meeste hiervan zal je al in huis hebben. Deze ingrediënten zijn:
- Pepers – Zonder pepers is het natuurlijk geen chilisaus. Zoals hieronder beschreven kan je hier eindeloos mee variëren om jouw ideale saus te maken.
- Knoflook – Knoflook wordt veel in de Thaise keuken. Het geeft ook in deze saus een heerlijk aroma.
- Azijn en suiker – Sweet chili saus is eigenlijk een zoetzure saus. Daarom gebruik ik in dit recept azijn en suiker om die onweerstaanbare zoetzure saus smaak te maken.
- Zout – Om de saus nog lekkerder te maken voeg ik wat zout toe.
- Maizena – Maizena wordt toegevoegd aan het einde om de saus in te dikken en zo de mooie stroperige saus te creëren. Je kunt het ook vervangen door aardappelzetmeel of tapiocazetmeel. De saus zal dan nog iets helderder zijn.
Welke Pepers in Sweet Chili Saus?
Sweet chili saus kan je met veel verschillende pepers maken. In dit recept gebruik ik een puntpaprika voor kleur en smaak en een aantal rawit pepers om de echte pit toe te voegen. Hierdoor heeft de saus een lekkere smaak en toch een lekkere pittigheid.
In Thailand worden vaak Spur pepers gebruikt, deze worden ook wel ‘Prik Chi Faa’ pepers genoemd. Dit zijn grote, dikke pepers met een milde pittigheid. Daarnaast worden ook vaak Thaise Jinda pepers of rawit pepers gebruikt. Deze zijn een stuk pittiger en zullen dus ook een pittigere sweet chili saus geven.
Maar ook andere pepers worden gebruikt voor deze saus in Thailand. Zo heeft elke saus weer net een andere smaak en is de ene ook net wat pittiger dan de andere. Ook zelf kun je gaan experimenteren met verschillende pepers. Zo kun je bijvoorbeeld ook rode pepers, jalapeño pepers, paprika, habanero en madame jeanette gebruikt. Dat is het leuke van deze saus.
Hoe Lang is Sweet Chili Saus Houdbaar?
Deze Thaise sweet chili saus is lang houdbaar in de koelkast. Hij zal sowieso een aantal maanden goed blijven en misschien wel een jaar. Dit komt, omdat er veel suiker en azijn in de saus zit. Hierdoor wordt de saus eigenlijk al geconserveerd.
Het kan wel zijn dat er een laagje vocht op de saus komt te staan, maar dit is niet erg. Je kunt deze er gewoon weer doorheen roeren.
Sweet Chili Saus Maken
Begin met 1 puntpaprika en 1 tot 3 rawit pepers (afhankelijk van hoe pittig je de saus wilt) door midden te snijden en eventueel de zaadlijsten te verwijderen. Snijd deze daarna in stukken. Verwijder ook de schil van 6 tenen knoflook en snijd deze in stukken.
Voeg de puntpaprika, pepers en knoflook toe aan een blender samen met 75ml water. Blend tot een puree zonder grote stukken. Het hoeft geen sap te worden. Je kunt het ook fijnmalen met een staafmixer.
Doe de peper puree toe aan een sauspan en voeg ook 150ml witte azijn, 150g suiker en ½ tl zout toe. Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur laag. Laat het 5 minuten rustig doorkoken totdat de knoflook en pepers gaar zijn.
Proef de saus en maak deze op smaak met meer azijn, suiker of zout.
Meng in een kommetje 1 el maizena met 1 el water. Giet dit rustig al roerend in de saus en laat de saus 1 minuut doorkoken om in te dikken.
Zet het vuur uit en laat de saus helemaal afkoelen. De saus zal nog dikker worden wanneer deze afgekoeld is.
Giet de saus in een schone fles of pot en serveer als heerlijke dipsaus bij al je favoriete maaltijden en snacks.
Bewaartips
De saus is lange tijd te bewaren in een schone fles of pot. Het kan zijn dat er wat water bovenop komt te staan. Dit kan er gewoon weer doorheen geroerd worden.
Meer Heerlijke Sauzen
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Thaise Sweet Chili Saus (Nam Chim Kai)
Ingrediënten
Pepers (zie tip 1)
- 1 puntpaprika
- 2 rawit pepers (Varieer met 1-3 voor een mildere of pittigere saus)
Overige ingrediënten
- 6 tenen knoflook (optioneel)
- 150 ml azijn
- 150 g suiker
- 75 ml water
- ½ tl zout
- 1 el maizena (zie tip 2)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
- Snijd de pepers doormidden, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd daarna in stukken. Snijd ook de knoflook in stukken.
- Voeg de knoflook en pepers toe aan het water en blend met een staafmixer of blender tot een puree. Je wilt dat er geen grote stukken meer inzitten, maar ook niet dat het sap is geworden.
- Voeg de peper puree toe aan een pan samen met de azijn, suiker en zout. Breng aan de kook en laat daarna op een laag vuur rustig pruttelen. Kook voor 5 minuten totdat de pepers en knoflook mooi gaar zijn.
- Proef de saus en maak op smaak met meer azijn, suiker of zout.
- Meng de maizena met 1 el water in een kommtje en voeg al roerend toe aan de saus. Laat nog 1 minuut al roerend rustig doorkoken.
- Zet het vuur uit en laat de saus afkoelen. De saus zal nog verder indikken wanneer deze afkoelt.
- Giet de saus in schone fles of pot en serveer bij je favoriete maaltijd of snack.
Tips
- In dit recept gebruik ik de puntpaprika voor smaak en kleur en de rawit pepers voor pittigheid. Voor je eigen recept kun je experimenteren met verschillende verhoudingen en anders soorten pepers zoals rode pepers, jalapeño pepers, paprika, madam jeanette of habanero pepers. In Thailand worden vaak Spur pepers oftewel ‘Prik Chi Faa’ pepers en rawit pepers gebruikt.
- Je kunt maizena ook vervangen door aardappelzetmeel of tapiocazetmeel. Hierdoor zal je sweet chili saus nog helderder er uitzien.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties