Teriyaki saus

Teriyaki Saus – Authentiek Japans Recept

Teriyaki saus is een heerlijke zoete en hartige saus. Deze veelzijdige saus kun je bij veel gerechten gebruiken zoals tofu teriyaki en zalm teriyaki, maar het is ook lekker door een gebakken rijst of ander wokgerecht. Je hebt voor deze saus slechts 4 ingrediënten nodig. In dit recept leer ik je hoe je deze saus op de authentieke Japanse manier maakt.

Wat is Teriyaki?

Bij teriyaki denken veel mensen meteen aan de heerlijke donkerbruine saus die over een gerecht is gegoten. Maar eigenlijk is een kookmethode en geen saus. ‘Teri’ betekent in het Japans namelijk glans en ‘yaki’ gegrild. Het is dus elk gerecht dat is gebakken of gegrild en een mooie glans heeft.

De gerechten die op een teriyaki-stijl zijn klaargemaakt worden op smaak gemaakt met sojasaus, sake en mirin. Mirin geeft naast een lichtzoete en umami smaak ook een mooie glans aan het gerecht en is dus essentieel voor een teriyaki gerecht. Daarnaast geeft de sojasaus een zoute smaak en de sake ook een umami en zoetige smaak aan het gerecht.

Teriyaki saus

Westerse Varianten

In veel teriyaki saus recepten, wordt onder andere knoflook, gember, rijstazijn en appelazijn gebruikt. Vaak wordt deze ook ingedikt met maizena zodat er een dikke stroperige saus ontstaat. Maar dit is niet de authentieke Japanse saus.

Met deze ingrediënten krijgt de saus natuurlijk een hele andere smaak en sommige ingrediënten kunnen erg overheersend worden. De Japanse keuken staat bekend om de balans tussen de verschillende ingrediënten. Het is daarom belangrijk dat de saus niet te overheersend wordt.

Teriyaki Saus Ingrediënten

In een teriyaki saus worden slechts 4 ingrediënten gebruikt. Het is dus een hele simpele saus om te maken. De ingrediënten die je nodig hebt zijn:

 • Sojasaus – Sojasaus geeft de zoute smaak aan de saus. Voor een authentieke Japanse smaak kun je het beste ook een Japanse sojasaus gebruiken. Kikkoman is een goede keuze hiervoor.
 • Sake – Sake geeft een umami en een natuurlijke zoete smaak aan de saus. De alcohol zal tijdens het koken verdampen, dus je hoeft niet bang te zijn dat er alcohol in de saus zit. Een goede sake om mee te koken is Gekkeikan sake.
 • Mirin – Mirin geeft de glans aan het gerecht en geeft ook een umami en zoete smaak. Ook hierbij zal de alcohol verdampen.
 • Suiker – Om de saus wat zoeter te maken en iets stroperiger na het inkoken, wordt suiker toegevoegd. Je kunt zelf bepalen hoeveel suiker je toe wilt voegen. In dit recept zou ik minimaal 30g en maximaal 50g toevoegen, maar soms voeg ik ook geen suiker toe en vind ik de saus al zoet genoeg.

Aangezien teriyaki saus maar 4 ingrediënten heeft, is de verhouding erg belangrijk. De verhouding tussen sojasaus, sake en mirin is makkelijk en is altijd 1:1:1. De hoeveelheid suiker die ik toe zou voegen is 1/3 tot ½ in grammen.

Teriyaki Saus maken

Een teriyaki saus is erg makkelijk te maken met maar 4 ingrediënten en 15 minuten tijd.

Om deze te maken, doe je 35g suiker, 100ml sojasaus, 100ml sake en 100ml mirin in een sauspan. Breng de saus op middelmatig vuur aan de kook. Roer de saus goed door terwijl deze opwarmt totdat alle suiker is opgelost.

Teriyaki saus maken

Laat nu de saus nog 10 minuten inkoken terwijl je af en toe doorroert. Nu zal de alcohol van de sake en mirin verdampen en de saus wat indikken.

Teriyaki saus in pot

Zet het vuur uit en laat de saus wat afkoelen. Giet deze daarna in een steriele fles of pot. De saus zal nog wat verder indikken als deze afkoelt. De saus is nu klaar om te gebruiken in een gerecht.

Teriyaki saus

Bewaartips

Deze zelfgemaakte teriyaki saus is in een goed gesteriliseerde pot of fles maanden houdbaar in de koelkast. Je kunt dus heel goed een grotere hoeveelheid maken en lang bewaren.

Gebruik Deze Saus Bij

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Teriyaki saus

Teriyaki Saus – Authentiek Japans Recept

Heerlijke zoete en hartige teriyaki saus. Leer in dit recept hoe je deze saus makkelijk zelf maakt met slechts 4 ingrediënten.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 5 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 15 minuten
Gang Saus
Keuken Japans
Porties 200 ml

Ingrediënten
  

 • 100 ml sojasaus
 • 100 ml sake (zie tip 1)
 • 100 ml mirin (zie tip 2)
 • 35 g suiker (verhoog tot 50g voor een zoetere saus)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

 • 200ml pot
 • Sauspan
 • Weegschaal
 • Maatbeker

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten in een sauspan.
 • Breng de saus op middelmatig vuur aan de kook. Blijf roeren totdat alle suiker is opgelost.
 • Laat de saus nog 10 minuten wat inkoken terwijl je deze af en toe doorroert.
 • Zet het vuur uit en laat de saus wat afkoelen. Giet daarna in een steriele fles of pot. De saus zal nog wat verder indikken als deze afkoelt.

Tips

 1. Als je geen sake hebt, vervang deze door:
  • 100ml droge sherry,
  • 100ml Chinese rijstwijn, of
  • 100ml water
 2. Als je geen mirin hebt, kun je deze vervangen door:
  • 50ml sake + 50ml water + 3 eetlepels suiker, of
  • 100ml water + 3 eetlepels suiker

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten