Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer

Als je Indonesisch eet, is het lekker om een fris bijgerecht er bij te eten. Atjar tjampoer is daar perfect voor. Natuurlijk kan je dit snel even halen in een potje in de supermarkt, maar het is veel leuker en lekkerder om dit gewoon zelf te maken.

Het is helemaal niet moeilijk om te maken en het meeste werk is het snijden van de groenten. Aangezien je de atjar tjampoer voor langere tijd kan bewaren, hoef je dit ook maar af en toe te doen.

Wat is Atjar Tjampoer?

Een atjar is een zuur bijgerecht uit de Indonesische keuken en er bestaan verschillende varianten van dit gerecht. Atjar ketimoen is bijvoorbeeld met komkommer, maar als er verschillende groenten in zitten dan wordt het atjar tjampoer genoemd. Het betekent dus eigenlijk ‘gemengd zuur’. Atjar tjampoer is de oude spelling van het woord en vaak wordt het nu geschreven als acar campur. Je spreekt het nog steeds hetzelfde uit.

Atjar Tjampoer

De groenten worden kort in azijn gekookt waardoor deze een frisse en zure smaak krijgen. Vaak wordt er nog suiker en verschillende kruiden of specerijen aan de azijn toegevoegd om zoetere en kruidige smaak te krijgen. Een specerij dat vaak wordt toegevoegd is kurkuma. Hierdoor heeft de atjar tjampoer ook zijn gele kleur.

Verschillende groenten

Aangezien atjar tjampoer met mix is van verschillende groenten is, kun je lekker experimenteren met de groenten die je er in doet. In dit recept gebruik ik wortel, witte kool, komkommer en paprika, maar er zijn veel verschillende andere groenten die je kunt gebruiken.

Voeg bijvoorbeeld eens sperziebonen, bloemkool, ui, taugé of Chinese kool toe. Als je van wat pittigheid houdt, kun je ook verschillende pepers toevoegen zoals een Spaanse peper of een rawit peper.

Atjar tjampoer maken

Als eerste maken we de boemboe voor de atjar tjampoer. Deze bestaat uit 1 sjalot, 2 tenen knoflook, 1 stukje gember, 1 stukje kurkuma, 1 rode peper en 2 kemirienoten.

Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd deze fijn. Snijd alle andere ingrediënten, behalve kemirienoten, ook fijn. Doe al deze ingrediënten in een vijzel (of keukenmachine) en maal ze tot een fijne pasta.

Boemboe maken voor Atjar Tjampoer

De tweede stap is het snijden van de groenten. Snijd 100g wortel in dunne strips, 100g witte kool in dunne reepjes en een paprika in reepjes. Verwijder ook de zaadlijsten van een halve komkommer en snijd de komkommer in plakjes.

Groenten voor Atjar Tjampoer

Verhit nu een eetlepel olie in een pan op middelmatig vuur en bak de boemboe 2-3 minuten totdat deze lekker begint te ruiken. Voeg 150ml azijn, 100ml water en 1 eetlepel goela djawa (of bruine suiker) toe en roer dit goed door de boemboe heen. Laat dit 1 minuut meekoken.

Boemboe Bakken voor Atjar Tjampoer

Voeg alle groenten toe en laat dit 2-3 minuten meekoken totdat ze bijna gaar zijn. Zet het vuur uit en laat het iets afkoelen. Giet de atjar tjampoer met het azijnmengsel in een steriele pot.

Atjar Tjampoer afmaken

Laat de atjar tjampoer volledig afkoelen voordat je deze serveert. Het is erg lekker bij veel gerechten en past bij elke Indonesische maaltijd.

Atjar Tjampoer

Bewaartips

Als je de atjar tjampoer bewaard in goed afgesloten en steriele potten, blijft dit minstens 3 maanden goed. Na het openen, blijft de atjar tjampoer een week goed. Gebruik altijd schoon bestek om wat atjar tjampoer uit de pot te halen, zo zal deze het minst snel bederven.

Meer Indonesische Recepten

Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer

Atjar tjampoer is een mooie toevoeging aan elke Indonesische maaltijd. Dit gemengd zuur is lekker fris en makkelijk te maken.
5 van 1 stem
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesië
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

 • 100 g wortel
 • 100 g witte kool
 • ½ komkommer
 • 1 paprika
 • 1 sjalot
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 2 kemirienoten
 • 1 stukje gember (of 2 tl gemberpoeder)
 • 1 stukje kurkuma (of 2 tl gemalen kurkuma)
 • 150 ml azijn
 • 100 ml water
 • 1 el goela djawa (of bruine suiker)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

 • Maak de boemboe door de sjalot, knoflook, gember, kurkuma fijn te snijden. Verwijder ook de zaadlijsten van de peper en snijd het vruchtvlees fijn. Doe alles in een vijzel (of keukenmachine) samen met de kemirinoten en maal tot een fijne pasta.
 • Snijd de wortel in dunne strips, de witte kool in dunne reepjes en de paprika en reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd de komkommer in schijfjes.
 • Verhit een eetlepel olie in een pan op middelmatig vuur en bak de boemboe voor 2-3 minuten. Voeg dan de azijn, water en goela djawa toe en roer alles goed door. Laat dit 1 minuut door koken.
 • Doe de groenten in de pan en laat dit mee 2-3 minuten meekoken totdat de groente bijna gaar zijn.
 • Laat de atjar tjampoer iets afkoelen en doe het in een gesteriliseerde pot. Laat het volledig afkoelen voordat je het eet.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten