Omurice (Japanse Omelet Met Rijst)
Omurice, een smaakvolle combinatie van Japanse omelet en gebakken rijst, is een culinaire favoriet in Japan. Dit gerecht, dat vaak wordt geserveerd met een royale scheut ketchup, heeft zijn oorsprong in de Japanse interpretatie van Westerse gerechten, ook wel bekend als yoshoku. Omurice is een prachtig voorbeeld van hoe culinaire tradities kunnen samensmelten tot iets unieks en geliefd.
Met zijn zachte, romige omelet en smaakvolle rijst is omurice niet alleen een alledaags gerecht in Japanse huishoudens, maar ook een symbool van comfort en creativiteit in de keuken. Hier leer je hoe je omurice zelf kunt maken, inclusief tips voor het bereiden van de perfecte gebakken rijst en omelet, en ideeën voor smakelijke variaties om je maaltijd nog specialer te maken.
Wat is Omurice?
Omurice is een dunne, zachte Japanse omelet gevuld met gebakken rijst en geserveerd met ketchup. Dit populaire gerecht is een vast onderdeel van Japanse huishoudens en staat bekend als een iconisch Japans gerecht.
Omurice valt onder de Japanse gerechten die zijn geïnspireerd door de Westerse keuken, ook wel yoshoku genoemd. Een ander voorbeeld van yoshoku is de Japanse aardappelkroket (korokke). Ook de naam is gebaseerd op de Westerse benaming. De naam “omurice” is een afkorting van het Engelse “omelette” en “rice”, en wordt in het Japans uitgesproken als “omuraisu”.
Tips voor de Beste Omurice
Voor een authentieke Japanse omurice is het belangrijk om elk element van het gerecht perfect te krijgen. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen:
Gebakken Rijst
- Gebruik rijst van de vorige dag – Deze rijst is iets harder geworden, wat het makkelijker maakt om te bakken en zorgt voor een betere structuur zonder dat deze papperig wordt. Als je de rijst van tevoren kookt, kook deze dan met iets minder water en laat de rijst 30 minuten in de koelkast uitdrogen.
- Laat het vocht van de saus verdampen – Wanneer je ketchup en worcestershire saus toevoegt, laat dan al het vocht verdampen voordat je de rijst toevoegt. Dit helpt de rijst om beter te bakken.
- Maak niet te veel klaar in een keer – Zorg ervoor dat je pan niet te vol is. Zo kan alles mooi bakken en is het niet aan het stomen.
Omelet
- Zeef de eieren – Na het loskloppen blijven er vaak strengen eiwit over. Door de eieren te zeven, krijgt de omelet een nog zachtere en gelijkmatigere structuur.
- Bak de omelet in boter – Het bakken van de omelet in boter geeft een extra smaak en maakt de omelet romiger dan wanneer deze in olie is gebakken.
- Roer de eieren tijdens het bakken – Giet de eieren in de pan en begin meteen met roeren met stokjes of een spatel. Dit creëert mooie, zachte stukjes ei in de omelet. Als er roerei ontstaat, stop dan met roeren en laat het ei weer door de pan stromen.
- Stop bakken als de omelet half gestold is – In de Japanse keuken wordt het ei vaak niet helemaal gaar gebakken, zodat het nog verder gaart door de gebakken rijst. Dit zorgt voor een zeer zachte en smeuïge omelet.
Lekkere Variaties op Omurice
Dit recept is voor een klassieke omurice, maar je kunt ook lekker variëren. In Japan zijn er verschillende manieren om deze Japanse omelet met rijst te bereiden:
- Eiwitten – Vervang de kip eens door ham, spek, tofu, garnalen of edamame voor een heerlijke variatie.
- Groente – Voeg paddenstoelen, lente-ui, erwten, paprika, kool of courgette toe voor een volledige maaltijd.
- Sauzen – Naast ketchup kun je omurice ook serveren met Japanse curry, demi-glace saus, tomatensaus of okonomiyaki saus. Of breng je gebakken rijst op smaak met sojasaus of andere sauzen.
- Vegetarisch – Wil je de omurice vegetarisch maken? Vervang dan de kip door tofu of edamame en vervang de worcestershire saus door sojasaus.
Omurice Maken
Omurice wordt in een paar stappen bereid: rijst koken, gebakken rijst maken, omelet bakken en serveren.
Rijst koken
Het beste is om de rijst een dag van tevoren te koken zodat deze ’s nachts iets kan indrogen en makkelijker te bakken is. Je kunt de rijst ook op dezelfde dag koken.
Begin met het wassen van 150g sushi rijst. Was deze 2 tot 3 keer totdat het water redelijk helder is. Giet de rijst af door een fijne zeef en schud het overtollige water eruit.
Doe de rijst in een pan met dikke bodem en goed sluitend deksel. Voeg 190ml koud water toe en laat de rijst 20-30 minuten weken, wat optioneel is maar zorgt voor een betere structuur.
Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen. Roer af en toe totdat het water begint te koken. Zet het vuur laag, dek de pan af en kook de rijst 10 minuten zonder de deksel op te tillen.
Zet het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen.
Als je de rijst een dag van tevoren maakt, laat deze afkoelen en zet in de koelkast. Kook je de rijst op dezelfde dag? Verspreid de rijst dan op een grote plaat of schaal en laat afkoelen tot hij koud en iets ingedroogd is.
Rijst bakken
Begin met alle ingrediënten voor te bereiden. Snipper hiervoor 100g ui en snijd 100g wortel in kleine blokjes. Snijd ook 100g kipfilet in dunne plakjes.
Verhit een wok op middel-hoog vuur en een klont boter. Voeg de ui en wortel toe en bak 3 minuten totdat deze zacht beginnen te worden.
Voeg ook de kip toe en bak tot deze net gaar is.
Voeg 5 el ketchup en 1 tl worcestershire saus toe aan de pan en roer goed door. Laat de saus even indikken totdat het meeste vocht verdampt is.
Breek de rijst in stukken en voeg toe aan de pan. Bak de rijst 2 minuten mee totdat deze warm is en een egale rode kleur heeft. Breng de rijst op smaak met peper en zout.
Omelet bereiden (per portie)
De omelet wordt per portie bereid zodat je een mooie hele omelet kunt serveren.
Klop hiervoor 2 eieren los met een garde tot een geheel en voeg een snufje zout toe. Zeef de losgeklopte eieren door een fijne zeef om de eiwitdraden te verwijderen voor een mooiere en egalere textuur.
Verhit een kleine koekenpan op laag vuur met een klontje boter. Giet hier het losgeklopte ei in en laat her door de hele pan lopen.
Roer nu met stokjes of een spatel door de eieren om mooie stukjes te creëren. Wanneer grote gaten ontstaan in het ei, stop met roeren en laat het ei weer door de pan lopen.
Als het ei bijna gestold is, draai het vuur uit.
Serveren
Neem een kommetje en schep deze vol met de gebakken rijst. Druk de rijst iets aan en keer het om op een bord. Zo ontstaan er een mooie bol van de gebakken rijst.
Leg de omelet op de gebakken rijst en garneer met extra ketchup.
Bewaartips
Deze Japanse omelet met rijst is het lekkerste wanneer deze vers is bereid. Heb je toch iets over? Bewaar deze dan maximaal 3 dagen in de koelkast. Opwarmen kan dan gewoon weer in de magnetron.
Meer Heerlijke Japanse Gerechten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!
Omurice (Japanse Omelet Met Rijst)
Ingrediënten
- 150 g sushi rijst
- 190 ml water
- 100 g ui
- 100 g wortel
- 100 g kipdijfilet (zie tip 1)
- 5 el ketchup
- 1 tl worcestershire saus (zie tip 1)
- 4 eieren (L)
- Boter
- Zout
- Zwarte peper
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Rijst koken (liefst dag van te voren)
- Was de rijst 2 tot 3 keer totdat het water redelijk helder is. Giet de rijst door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
- Neem een pan met dikke bodem en goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst optioneel 20-30 minuten staan om te weken.
- Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten.
- Draai het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten stomen.
- Dag van te voren: Laat de rijst afkoelen en zet in de koelkast.
- Dezelfde dag: Spreid de rijst uit op een grote plaat of schaal en laat afkoelen totdat de rijst koud is en iets droger aanvoelt.
Gebakken rijst maken
- Snipper de ui fijn en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de kipdijfilet in dunne plakjes.
- Verhit een wok op middel-hoog vuur met een klont boter. Voeg de wortel en ui toe en bak totdat deze zacht beginnen te worden.
- Als de ui en wortel zacht worden, voeg de kip toe en bak tot net gaar. Voeg de ketchup en worcestershire saus toe. Laat de saus indikken tot het meeste vocht verdampt is.
- Breek de rijst in stukken en voeg toe aan de pan. Bak de rijst mee totdat deze een egale rode kleur heeft en warm is. Maak de rijst op smaak met zout en peper.
Omelet bereiden (per portie)
- Klop 2 eieren los met een garde tot een egaal mengsel en maak op smaak met een snuf zout. Zeef de losgeklopte eieren door een fijne zeef om de draden van het eiwit te verwijderen. Dit zorgt voor een betere textuur.
- Verhit een kleine koekenpan om laag vuur met klontje boter. Giet het ei in de pan en laat dit door de hele pan heen lopen zodat de hele bodem bedekt is.
- Roer met stokjes of een spatel door de eieren zodat er mooie stukjes in het omelet ontstaan. Als er roerei ontstaat, stop dan met roeren. Laat het zachte ei weer door de pan stromen om weer een omelet te creeëren.
- Als het ei bijna gestold is, draai het vuur uit.
Serveren
- Schep een kommetje vol met de gebakken rijst. Druk de rijst een beetje aan en keer om op een bord zodat ene mooie bol ontstaat.
- Leg de omelet op de gebakken rijst en garneer met extra ketchup.
Tips
- Voor een vegetarische omurice, vervang de kipdijfilet door kleine blokjes tofu of edamame. Vervang ook de worcestershire saus door sojasaus.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
0 Reacties