
Mango Sticky Rice
Mango sticky rice is een iconisch Thais dessert dat zowel locals als toeristen in hun hart sluiten. De kleefrijst, gedrenkt in romige kokossiroop, wordt geserveerd met sappige mango en een subtiel zoute kokossaus. De harmonie van zoet en hartig, samen met de knapperige mungbonen, maakt dit gerecht tot een eenvoudige maar verfijnde traktatie.
Wat is Mango Sticky Rice?
Mango sticky rice is een klassiek Thais dessert dat geliefd is door locals en toeristen. Dit dessert staat in het Thais bekend als kao niew mamuang. Kao niew betekent kleefrijst en mamuang betekent mango. Je kunt dit gerecht overal in Thailand vinden, omdat het zo’n populair gerecht is.

In dit gerecht wordt kleefrijst gestoomd en op smaak gemaakt met zoete kokossiroop. Deze rijst wordt overgoten met een een zoet en zoute kokossaus en geserveerd met krokante mungbonen en heerlijke mango. De zoete mango en de subtiel zoute kokosrijst vullen elkaar prachtig aan, en het gerecht is populair vanwege zijn eenvoudige ingrediënten en harmonieuze balans van zoet en hartig.
Welke Rijst is Sticky Rijst?
Om een authentieke mango sticky rice te maken, is het natuurlijk belangrijk om de goede rijst te gebruiken. De rijst die je gebruikt is kleefrijst die een lange korrel heeft. Het wordt ook wel verkocht als ‘sweet rice’, ‘glutinous rice’ of ketanrijst.
Deze rijst heeft als eigenschap dat er veel amylopectine in zit en weinig amylose. Als amylopectine gekookt wordt, zal de rijst plakkerig worden. Daarom wordt deze rijst ook gestoomd en niet gekookt. Anders wordt het een grote pap.
Let er op dat deze rijst anders is dan bijvoorbeeld sushi rijst die ook plakkerig is. Als je echt geen kleefrijst kunt vinden, kan sushi rijst ook werken, maar je zult niet de authentieke structuur krijgen.

Tips voor de Beste Mango Sticky Rice
Mango sticky rice is een dessert met maar een paar ingrediënten. Daarom is het belangrijk alles goed te krijgen, zodat het gerecht smaakt zoals het hoort. Hier een paar tips om daar bij te helpen:
- Gebruik rijpe mango’s – Aangezien mango een groot deel van het gerecht is, zijn rijpe mango’s erg belangrijk. Het gerecht zal niet zo lekker zijn als de mango onrijp en wrang is. Het beste is om de mango te laten liggen totdat deze iets zacht en al 1 of 2 zwarte plekjes heeft.
- Gebruik kleefrijst – Dit type rijst wordt gebruikt voor een authentieke smaak en textuur. Het wordt ook wel ‘sweet rice’, ‘glutinous rice’ of ketanrijst genoemd.
- Stoom de rijst – Het belangrijk dat de rijst gestoomd wordt en niet gekookt. Dit is de beste techniek voor deze type rijst. Als deze rijst gekookt wordt, zal het niet dezelfde structuur hebben en papperig kunnen worden.
- Gebruik goede kokosmelk – Net zoals met de mango is ook de kokosmelk een groot deel van het gerecht. Gebruik dus kokosmelk met een hoog vet percentage en zo min mogelijk ingrediënten. Bijvoorbeeld alleen maar kokosextract en water. Kies ook voor kokosmelk in een kartonnen verpakking in plaats een blik. Deze zijn minder verwarmd en zullen dus smaakvoller zijn.
Mango Sticky Rice Maken
Om mango sticky rice te maken, wordt de rijst gestoomd en op smaak gemaakt met een kokossiroop. Daarnaast wordt ook een kokossaus gemaakt en de mango gesneden.
Sticky rijst bereiden
Als eerste wordt de rijst gewassen en geweekt. Doe hiervoor 120g kleefrijst in een kom en vul deze met een laag water. Was de rijstkorrels door deze goed tegen elkaar te wrijven. Het water zal troebel worden.
Giet dit water weg en herhaal dit proces 3-4 keer totdat het water zo goed als helder is.
Voeg nu zoveel water toe totdat de rijst goed onder staat. Laat de rijst minstens 4 uur tot een nacht weken.


Giet de rijst goed af met een zeef zodat al het overtollige vocht uit de rijst is. Dit zal er voor zorgen dat de rijst mooi stoomt en niet te nat wordt op sommige plekken.
Leg een licht-vochtige kaasdoek of theedoek in je stoommandje. Leg de rijst op de doek en vouw de uiteindes over de rijst heen. Zorg er voor dat er nog ruimte is aan de rand van de stoommand zodat hier de stoom langs kan.
Vul een pan met een laag water en zet de stoommand met de deksel op de pan.
Breng het water aan de kook en laat de rijst 40 minuten ongestoord stomen.


Wanneer de rijst bijna gaar is, kan de rijstsiroop gemaakt worden. Voeg hiervoor 120ml kokosmelk, ¼ tl zout en 3 el suiker toe aan een sauspan en breng het geheel aan de kook. Als de siroop bubbelt, draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Zorg ervoor dat de siroop heet is als de rijst klaar is.
Als de rijst gaar is, haal deze uit de stoommand en doe in een grote kom. Giet de kokossiroop over de rijst en roer het heel goed door. Breek hierbij ook grote stukken rijst los. Dek de kom af met een deksel en laat het geheel 20 minuten staan om de siroop in de rijst te laten trekken.


Krokante Mungbonen maken
Om de sticky rijst nog lekkerder te maken, voegen we krokante mungbonen toe. Als je hier geen zin in hebt of je kunt geen gedroogde mungbonen vinden, kun je dit vervangen door geroosterd sesamzaad.
Begin met 2 el gedroogde mungbonen af te spoelen in een zeef. Doe de bonen daarna in een pan en vul deze ruim met water.
Breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Als het water kookt, zet het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de mungbonen 10 minuten weken. Laat ze niet langer weken, want dan worden ze te zacht. Ze zijn goed als ze stevig zijn, maar wel zacht.
Giet de mungbonen af en spoel ze af met koud water. Laat ze goed uitlekken en leg ze daarna op keukenpapier om ze verder te laten drogen. De mungbonen kunnen erg plakken aan het keuken papier.


Verhit een kokenpan met een heel klein scheutje olie op middelmatig vuur. Voeg de mungbonen toe en bak totdat ze mooi droog, krokant en lichtbruin zijn.
Maak op smaak met een snufje zout, haal uit de pan en laat ze volledig afkoelen.
Kokossaus maken
De tweede stap is om de kokossaus te maken. Voeg hiervoor 80ml kokosmelk, 1 el suiker, 1/8 tl zout en ¼ tl rijstbloem (of maizena) toe aan een sauspan. Verwarm de saus al roerend totdat deze dikker wordt. De saus moet nog wel schenkbaar zijn.
Maak de saus verder op smaak met grof zout. De saus mag iets zout zijn. Giet de saus in een kom en laat deze volledig afkoelen.


Serveren
De laatste stap is om de mango in plakken te snijden. Schil hiervoor de mango en snijd langs de pit om zodat er twee mooie helften ontstaan. Snijd deze helften in plakken.
Plaats wat rijst om een bord en leg de mango er naast. Schep wat kokossaus over de rijst en garneer met de krokante mungbonen (of geroosterd sesamzaad).

Bewaartips
Mango sticky rice is het lekkerste als je het dezelfde dag eet. Als je het toch wilt bewaren, kun je het beste de rijst, saus en mango los bewaren in de koelkast. De rijst zal harder worden in de koelkast. Om deze weer zacht te krijgen, stoom deze dan 5-10 minuten totdat deze weer heet is.
Een andere optie om de rijst op te warmen, is om deze op een bord te leggen met een vel vochtig keukenpapier er overheen. Zet de rijst in de magnetron voor 1-2 minuten totdat de rijst volledig warm is.
Meer Heerlijke Zoete Recepten
- Mango Pudding
- Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)
- Zachte Chinese Sponscake (Ma Lai Gao)
- Krokante Gebakken Banaan (Pisang Goreng)
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Mango Sticky Rice
Ingrediënten
Sticky rijst
- 120 g kleefrijst (zie tip 1)
- 120 ml kokosmelk
- ¼ tl zout
- 3 el suiker
Kokossaus
- 80 ml kokosmelk
- 1 el suiker
- ⅛ tl zout
- ¼ tl rijstbloem (of maizena)
Toppings
- 1 mango (Zo rijp mogelijk)
- 2 el gedroogde mungbonen
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Instructies
Sticky rijst bereiden
- Doe de rijst in een kom en vul de kom met een laag water. Wrijf de rijstkorrels tegen elkaar om deze te wassen. Giet het water weg. Herhaal dit proces 3-4 keer totdat het water bijna helemaal helder is.
- Voeg water toe aan de rijst zodat deze onder staat. Laat de rijst 4 uur tot een nacht weken.
- Giet de rijst goed af met een zeef zodat er geen overtollig vocht meer in de rijst zit.
- Leg een licht-vochtig kaasdoek of dunne theedoek in een stoommand en doe hier de rijst in. Vouw de uiteindes van de doek over de rijst en zorg dat er aan de rand van de stoommand ruimte over is voor de stoom om langs te gaan. Leg de deksel op de stoommand
- Vul een pan met een laag water en zet de stoommand er op. Breng het water aan de kook en laat de rijst 40 minuten stomen.
- Net voordat de rijst klaar is, maken we de rijstsiroop. Voeg de kokosmelk, zout en suiker toe aan een pan en breng aan de kook. Als de siroop kookt, draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Zorg ervoor dat deze heet is als de rijst klaar is.
- Als de rijst klaar is, haal deze uit de stomer en doe in een grote kom. Giet de siroop over de rijst, roer goed door en breek grote stukken rijst los. Leg een deksel op de kom en laat 20 minuten staan.
Krokante mungbonen maken (optioneel, zie tip 2)
- Doe de gedroogde mungbonen in een zeef en spoel deze goed af. Doe daarna in een pan en vul deze met ruim water.
- Breng het water op middelhoog vuur aan de kook. Wanneer het water kookt, zet het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de mungbonen 10 minuten weken. De bonen moeten stevig maar wel zacht zijn.
- Giet de mungbonen af, spoel met koud water af en laat goed uitlekken. Leg daarna op wat keukenpapier om deze iets te drogen. De mungbonen kunnen erg plakken aan het keukenpapier.
- Verhit een koekenpan met een heel klein scheutje olie op middelmatig vuur. Voeg de mungbonen toe en bak deze totdat ze droog, krokant en lichtbruin zijn. Maak op smaak met een snufje zout, haal uit de pan en laat afkoelen.
Kokossaus maken
- Voeg de kokosmelk, suiker, zout en rijstbloem toe aan een pan. Verwarm de saus al roerend totdat deze dik maar nog wel schenkbaar is.
- Maak eventueel verder op smaak met grof zout. De saus mag iets zout zijn. Giet de saus in een kom en laat deze volledig afkoelen.
Serveren
- Schil de mango en snijd langs de pit af om twee helften te krijgen. Snijd deze helften in plakken.
- Plaats wat rijst op een bord en leg de mango er naast. Schep wat kokossaus over de rijst en garneer met de krokante mungbonen.
Tips
2. Het is erg lekker om deze krokante mungbonen toe te voegen. Als je hier geen zin in hebt of geen gedroogde mungbonen kunt vinden, vervang dit dan door geroosterd sesamzaad.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Heerlijk recept. De crispy mungbonen voegen een heerlijke crunch aan het gerecht toe dus zeker een aanrader om de extra tijd te nemen om die te maken!
Dankjewel!
Wat een super lekker dessert!!!!
Aanrader!!
Dank je wel Maarten.
Graag gedaan. Mooi om te horen dat je er zo van hebt genoten!