Ga terug
+ servings
Mango Sticky Rice

Mango Sticky Rice

Ontdek de smaak van Thailand met mango sticky rice: zoete kleefrijst, romige kokos, sappige mango en knapperige mungbonen in één dessert!
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 1 uur 10 minuten
Totaal 1 uur 20 minuten
Gang Dessert
Keuken Thais
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Sticky rijst

  • 120 g kleefrijst (zie tip 1)
  • 120 ml kokosmelk
  • ¼ tl zout
  • 3 el suiker

Kokossaus

  • 80 ml kokosmelk
  • 1 el suiker
  • tl zout
  • ¼ tl rijstbloem (of maizena)

Toppings

  • 1 mango (Zo rijp mogelijk)
  • 2 el gedroogde mungbonen

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Sticky rijst bereiden

  • Doe de rijst in een kom en vul de kom met een laag water. Wrijf de rijstkorrels tegen elkaar om deze te wassen. Giet het water weg. Herhaal dit proces 3-4 keer totdat het water bijna helemaal helder is.
  • Voeg water toe aan de rijst zodat deze onder staat. Laat de rijst 4 uur tot een nacht weken.
  • Giet de rijst goed af met een zeef zodat er geen overtollig vocht meer in de rijst zit.
  • Leg een licht-vochtig kaasdoek of dunne theedoek in een stoommand en doe hier de rijst in. Vouw de uiteindes van de doek over de rijst en zorg dat er aan de rand van de stoommand ruimte over is voor de stoom om langs te gaan. Leg de deksel op de stoommand
  • Vul een pan met een laag water en zet de stoommand er op. Breng het water aan de kook en laat de rijst 40 minuten stomen.
  • Net voordat de rijst klaar is, maken we de rijstsiroop. Voeg de kokosmelk, zout en suiker toe aan een pan en breng aan de kook. Als de siroop kookt, draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Zorg ervoor dat deze heet is als de rijst klaar is.
  • Als de rijst klaar is, haal deze uit de stomer en doe in een grote kom. Giet de siroop over de rijst, roer goed door en breek grote stukken rijst los. Leg een deksel op de kom en laat 20 minuten staan.

Krokante mungbonen maken (optioneel, zie tip 2)

  • Doe de gedroogde mungbonen in een zeef en spoel deze goed af. Doe daarna in een pan en vul deze met ruim water.
  • Breng het water op middelhoog vuur aan de kook. Wanneer het water kookt, zet het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de mungbonen 10 minuten weken. De bonen moeten stevig maar wel zacht zijn.
  • Giet de mungbonen af, spoel met koud water af en laat goed uitlekken. Leg daarna op wat keukenpapier om deze iets te drogen. De mungbonen kunnen erg plakken aan het keukenpapier.
  • Verhit een koekenpan met een heel klein scheutje olie op middelmatig vuur. Voeg de mungbonen toe en bak deze totdat ze droog, krokant en lichtbruin zijn. Maak op smaak met een snufje zout, haal uit de pan en laat afkoelen.

Kokossaus maken

  • Voeg de kokosmelk, suiker, zout en rijstbloem toe aan een pan. Verwarm de saus al roerend totdat deze dik maar nog wel schenkbaar is.
  • Maak eventueel verder op smaak met grof zout. De saus mag iets zout zijn. Giet de saus in een kom en laat deze volledig afkoelen.

Serveren

  • Schil de mango en snijd langs de pit af om twee helften te krijgen. Snijd deze helften in plakken.
  • Plaats wat rijst op een bord en leg de mango er naast. Schep wat kokossaus over de rijst en garneer met de krokante mungbonen.

Tips

1. Als je geen kleefrijst kunt vinden, kun je ook sushi rijst gebruiken. De textuur en smaak zullen dan wel anders zijn.
2. Het is erg lekker om deze krokante mungbonen toe te voegen. Als je hier geen zin in hebt of geen gedroogde mungbonen kunt vinden, vervang dit dan door geroosterd sesamzaad.