
Zachte Chinese Sponscake (Ma Lai Gao)
Ma Lai Gao is een heerlijke zachte Chinese sponscake die lekker is als toetje of als dessert. Doordat de cake gestoomd is, is deze zacht van structuur en niet droog. Door het stomen proef je de eieren in de cake naast de heerlijke zoete en lichte karamel smaak.
Wat is Ma lai Gao?
Ma lai gao is een gestoomde sponscake en is erg populair als dessert cake of als dim sum. “Ma Lai” verwijst naar Maleisië en “gao” betekent cake. De cake is ontstaan tijdens de Britse kolonisatie van Maleisië. De Britse cake werd populair in Maleisië, maar aangezien de meeste mensen geen oven hadden, werd de cake voortaan gestoomd. Ook werd er voortaan kokosmelk gebruikt in plaats van koemelk en er werden pandanbladeren toegevoegd.
Later is de cake terecht gekomen in China door de migratie van Chinezen. Hier werd het recept weer aangepast en werd er weer gewone melk gebruikt en de pandanbladeren werden achterwege gelaten. Deze cake is erg populair geworden bij dim sum of als dessert.

Wat maakt deze cake zo zacht?
In originele recepten van ma lai gao wordt een deegstarter (levain) gebruikt. Door het fermentatieproces van deze start, zal de cake rijzen waardoor een mooie luchtige cake ontstaat. Het maken van zo’n starter is een lang proces. Het zou dan ook veel te lang duren om deze te maken. Ook zonder levain is het mogelijk om een zachte fluffy cake te maken met deze 3 technieken.
- Het beslag laten rusten – Een belangrijke stap in het maken van de cake is om het beslag te laten rusten. Als het beslag aan het rusten is, wordt de bloem goed opgenomen in het beslag en zal het beslag dikker worden. Daarnaast zullen de gluten in het beslag ook rusten, waardoor een zachtere cake ontstaat.
- Cake stomen – Deze cake wordt gestoomd in plaats van gebakken. Hierdoor zal de cake zachter blijven, omdat deze minder vocht verliest tijdens het bakken. De cake kan wel sneller uitdrogen als deze afkoelt. Daarom moet je de cake gewoon snel opeten.
- Rijsmiddelen gebruiken – In het beslag gebruik ik bakpoeder. Tijdens het stomen zal deze de cake laten rijzen waardoor een mooie luchtige cake ontstaat.
Welke Ingrediënten Heb Ik Nodig?
In deze Chinese sponscake gebruik ik de volgende ingrediënten:
- Eieren – De eieren geven structuur en smaak aan de cake. Zorg ervoor dat je eieren om kamertemperatuur zijn.
- Bruine basterdsuiker – Ik gebruik bruine basterdsuiker in dit recept om een donkere kleur en een karamelsmaak te krijgen in de cake. Je kunt ook lichte basterdsuiker gebruiken om een lichtere kleur te krijgen.
- Patentbloem – Patentbloem heeft minder eiwitten dan tarwebloem. Hierdoor zullen er minder gluten ontstaan en zal de cake zachter zijn.
- Maizena – De maizena bevat minder eiwitten dan bloem en zal hierdoor ook helpen om een zachtere en luchtigere cake te maken.
- Custardpoeder – Net zoals de maizena wordt de custardpoeder gebruikt om een zachte cake te maken. Daarnaast zal het ook een extra smaak toevoegen. Als je geen custardpoeder hebt, kun je dit vervangen door extra maizena.
- Melk – De melk helpt om een de cake lichter en sterker te maken. Ik gebruik volle melk om een mooie ronde smaak te krijgen.
- Zonnebloemolie – De zonnebloemolie wordt toegevoegd om de cake extra zacht en smeuïg te maken. Daarnaast zal de cake mooi gelijkmatig rijzen.
- Bakpoeder – Aangezien er geen gist in het deeg zit, zal de bakpoeder helpen om de cake te laten rijzen.
- Vanille-extract – Een lichte vanille smaak in de cake is erg lekker.
- Zout – Het zout brengt de cake nog meer op smaak.

Hoe kun je deze cake het beste stomen?
Er zijn verschillende manieren om gerechten te stomen. Zo kun je bijvoorbeeld in een stoompan stomen of een stoommandje op een andere pan zetten. Deze cake kun je het beste in een stoompan stomen. Op deze manier wordt deze gelijkmatig gestoomd en zal de cake nooit tegen de deksel van het stoommandje aankomen.
Om de cake in een stoompan te stomen, heb ik een rekje in een grote pan gezet, omdat ik nog geen echte grote stoompan heb. Daarna heb ik een stoommandje met bakpapier bekleed en het beslag in gegoten. De pan vul je met genoeg water om te stomen en dan zet je het stoommandje op het rekje. Het is dan slim om een theedoek tussen de pan en de deksel in te klemmen. Zo zal er geen water van de deksel op de cake vallen. Zorg er wel voor dat de theedoek goed zit vast geknoopt, zodat deze geen vlam vat.

Als je geen grote pan of stoompan hebt, kun je de cake altijd in een stoommandje boven op een andere pan met water stomen. Dit zal nog steeds goed werken.
Als je geen stoommandje hebt, kun je ook een ronde cakevorm gebruiken om het beslag in te doen. Zorg er voor dat deze dan goed is ingevet en stoom deze in een stoompan. De stoomtijd zal dan 35 minuten zijn.
Ma Lai Gao maken
Beslag maken
De eerste stap is om het beslag te maken voor de ma lai gao. Hiervoor gaan we eerst de droge en natte ingrediënten los voorbereiden. Om de droge ingrediënten voor te bereiden, doe je 95g patentbloem, 10g maizena, 30g custardpoeder en ¼ theelepel zout in een kom en mix dit totdat het goed gemengd is.
Om de natte ingrediënten voor te bereiden, breek 3 eieren in een kom en voeg 120g bruine basterdsuiker toe. Mix de eieren met een mixer op hoge snelheid voor ongeveer 5 minuten totdat het volume 2-3 groter is geworden en de kleur lichtbruin is. Ook heb je nu de ribbon stage bereikt. Dit is het beslag als een lint van je mixer af loopt en even op het beslag blijft liggen voordat het er weer in zakt.
Voeg als laatste nog 60 ml zonnebloemolie en 1½ theelepel vanille-extract toe en mix dit er even kort doorheen.

Zeef de droge ingrediënten in 2 delen bij het eiermengsel en spatel het rustig door de bloem. Op deze manier blijft het beslag mooi luchtig. Het is niet erg als er nog wat klontjes in zitten.

Rusten
Om de cake nog zachter te maken, laten we het beslag rusten. Dek hiervoor het beslag af met een droge theedoek en laat het 1-2 uur staan.
Beslag afmaken
Na het rusten moet het beslag nog afgemaakt worden met de melk en bakpoeder. Meng hiervoor in een kommetje 60ml melk en 1 zakje bakpoeder. Voeg een klein deel van het beslag toe en mix dit totdat ongeveer dezelfde consistentie als het beslag ontstaat.
Voeg dit weer toe aan het beslag en spatel het weer voorzichtig door het beslag totdat het beslag egaal is.

Chinese Sponscake stomen
Als laatste moet de cake gestoomd worden. Bekleed hiervoor de bodem en zijkanten van een stoommandje met een stuk bakpapier. Zorg ervoor dat dit 1 stuk is, anders loopt het beslag eruit.
Giet nu het beslag in een 7-inch stoommandje en tik deze een aantal keren op het aanrecht om grote luchtbellen eruit te halen.

Zet een grote pan met een stoomrekje klaar waar het stoommandje in past. Breng hierin genoeg water aan de kook om de cake 30 minuten te kunnen stomen. Als het water kookt, zet het stoommandje in de pan en leg de deksel op de pan.
Laat de cake 30 minuten stomen. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt.

Haal het stoommandje voorzichtig uit de pan en laat deze even afkoelen op een koelrek. De cake is het lekkerste als deze nog warm is.

Bewaartips
De sponscake is het lekkerste als je deze vers eet, maar je kunt hem ook bewaren. Om de sponscake te bewaren, laat je deze eerst helemaal afkoelen. Je kunt hem dan 3-4 dagen bewaren in een afgesloten bakje op kamertemperatuur.
Om de sponscake te eten zoals hij vers gemaakt is, kun je deze op een paar manieren weer opwarmen.
- Het beste is om de cake 5 minuten te stomen in een stoommandje.
- Een andere optie is om hem op te warmen in de magnetron. Leg hiervoor de cake op een bord of schaal met vochtig keukenpapier eroverheen en verwarm deze dan totdat hij warm is.
Meer Zoete Recepten
Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Zachte Chinese Sponscake (Ma Lai Gao)
Ingrediënten
- 3 eieren (op kamertemperatuur)
- 120 g bruine basterdsuiker
- 95 g patentbloem
- 10 g maizena
- 30 g custardpoeder
- 60 ml melk
- 60 ml zonnebloemolie
- 1 zakje bakpoeder
- 1½ theelepels vanille-extract
- ¼ theelepel zout
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Benodigdheden
- Beslagkom
- Mixer
- 7 inch stoommandje
- Stoompan
- Zeef
Instructies
- Doe de bloem, maizena, custardpoeder en zout in een kom en mix dit goed door elkaar.
- Breek de eieren in een andere kom en voeg de suiker toe. Mix de eieren en suiker op hoge snelheid voor 5 minuten totdat het mengsel lichtbruin van kleur is en het volume 2-3 keer zo groot is geworden. Ook moet het beslag als een lint van je mixer aflopen en even op het beslag blijven liggen. Voeg dan ook de olie en vanille-extract toe en mix nog even kort door.
- Zeef het bloem-mengsel in 2 delen bij het eiermengsel en spatel de bloem rustig met de hand er doorheen zodat het beslag luchtig blijft. Het is niet erg als er nog wat klontjes in zitten.
- Dek het beslag af met een droge theedoek en laat het rusten voor 1-2 uur. Bereid ondertussen een stoommandje voor door de binnenkant met een stuk bakpapier te bekleden.
- Mix in een kom de bakpoeder en melk en voeg hier een klein deel van het beslag aan toe. Spatel dit door elkaar en voeg het weer toe aan het beslag. Spatel het beslag weer voorzichtig door elkaar totdat alles goed gemixt is.
- Giet het beslag in het stoommandje en tik het een paar keer op het aanrecht om grote luchtbellen eruit te halen.
- Zet een grote pan met een stoomrekje klaar om de cake te stomen. Breng hierin genoeg water aan de kook om 30 minuten te kunnen stomen. Als het water kookt, zet het stoommandje in de pan en leg de deksel er op. Laat de cake 30 minuten stomen. De cake is klaar als je een satéprikker er in prikt en deze er schoon uitkomt.
- Haal de deksel van de pan en haal voorzichtig het stoommandje uit de pan. Laat deze even afkoelen en haal dan de cake uit het stoommandje. De cake is het lekkerste als deze nog warm is.
Tips
- Als je geen custardpoeder hebt, kun je dit ook vervangen door maizena.
- Het bakpapier in het stoommandje moet uit 1 stuk bestaan, omdat anders het beslag eruit loopt.
- Het beste kun je deze cake in een stoompan stomen. Hierdoor zal de cake gelijkmatig stomen en bestaat niet de kans dat deze tegen de deksel van het stoommand aankomt.
Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.
Deel Dit Recept!
Maarten Klompmakers
Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.
Goedendag Maarten,
Deze heerlijke cake heb ik al vaak gegeten, maar nog niet zelf gemaakt. Daar moet maar eens verandering in komen. Met stomen heb ik wel ervaring, dus het moet te doen zijn. Ik wilde vragen of jij deze cake ook wel eens gemaakt hebt met gist (naast bakpoeder en evt. baksoda)? Ik overweeg dit te gebruiken gezien de mooie ‘koepel’ op de cake, die ik bij een paar recepten die gist gebruiken heb gezien. Ik weet alleen niet of gist in ons koude landje zo goed gedijt. Verder zat ik te dubben of ik nu basterdsuiker of ‘brown sugar’ moet gebruiken. Ik meen gelezen te hebben dat deze twee suikers niet hetzelfde zijn en dat i.i.g. basterdsuiker veel vocht bevat of aantrekt (of dat ook voor ‘brown sugar’ geldt, weet ik niet). Dat zou wellicht kunnen uitmaken voor het rijzen van de cake. Misschien weet jij daar iets van.
Je hebt een erg leuke site en ik ga de diverse recepten eens rustig bekijken. Ik krijg er trek van! Overweeg je in de toekomst ook nog Thaise gerechten te gaan maken? Dat is ook een heerlijke keuken.
Dank en groet,
Fred
Hoi Fred,
Ik heb deze cake nog niet gemaakt met gist. Ik wil deze nog wel een keer gaan proberen. Zo’n grote koepel ziet er ook wel heel tof uit. Ik verwacht dat gist ook goed werkt. Wellicht mag de cake langer rijzen als het koud is. En tijdens het stomen zal deze dan natuurlijk ook rijzen.
Daarnaast durf ik niet te zeggen of er echt verschil is tussen basterdsuiker en ‘brown sugar’. Ik verwacht dat beide goed zullen werken, maar je kunt het altijd een keer uitproberen. Ik ben dan ook wel benieuwd wat het resultaat is.
Thaise recepten staan inderdaad nog op de planning. Ik ga hier zeker nog een keer induiken.
Groeten,
Maarten