Kwee Klepon

Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)

Heb je zin in een heerlijk zoete snack of heb je een Indonesisch dessert nodig? Deze kwee klepon is het perfecte gerecht daar voor. Deze chewy balletjes hebben een verrassing van binnen. De vloeibare suiker komt er uit lopen als je ze doorbijt.

De koffie en karamel smaken van de goela djawa (palmsuiker) en de kokos zijn een heerlijke combinatie. Met dit recept leer je hoe je deze Indonesische snack zelf maakt zoals ze ook daar gemaakt worden.

Wat is Kwee Klepon?

Kwee Klepon is een traditioneel Indonesische rijstcake die gemaakt is van rijstbloem, gevuld met suiker en gecoat met kokos. Als je een balletje doorbijt, komt de vloeibare suiker er uit druipen. Het is een van de meest populaire snacks in Indonesië, Maleisië en Singapore. Klepon is de Javaanse naam voor deze snacks. In andere regio’s zoals Sumatra, Sulawesi en Maleisië worden ze onde-onde genoemd.

Kwee Klepon

Mooie Groene Kleur

Deze Kwee Klepon is traditioneel groen. Deze kleur komt doordat het extract van pandanbladeren wordt toegevoegd aan het deeg. Dit extract kan gemaakt worden door de pandanbladeren te pureren met een klein beetje water. Dan druk je al het vocht uit de gepureerde bladeren en voeg je het toe aan het deeg. Dit geeft de pandansmaak en een mooie groene kleur.

Gelukkig is er ook een pandan pasta. Dit is een pasta met de groene kleur en pandansmaak die je zo aan je gerecht kunt toevoegen. Dit is een stuk makkelijker dan je eigen pandanextract te maken.

Als je geen pandan pasta kan vinden, kun je deze altijd weglaten of een kleurstof gebruiken. Als je de pandan pasta weg laat, zul je witte balletjes krijgen in plaats van groene. Gelukkig smaken ze nog steeds even lekker.

Kwee Klepon

Ingrediënten

Voor dit recept heb je maar 4 ingrediënten nodig (op wat zout en water na). Hiermee kan je deze heerlijke balletjes maken.

 • Ketanmeel Ketanmeel is een rijstmeel gemaakt van kleefrijst. Deze ongekookte kleefrijst wordt fijngemalen totdat er meel ontstaat. Doordat je dit meel gebruikt ontstaat er een lekker chewy deeg. Als je de klepon minder chewy wilt, kun je tot de helft vervangen door gewone rijstmeel.
 • Pandan pasta – Dit is een geconcentreerde pasta gemaakt van de bladeren van de pandanplant. Het geeft een mooie groene kleur en een pandansmaak aan de klepon.
 • Goela djawa – Goela djawa is Javaanse bruine suiker die wordt gemaakt van een specifieke suikerpalm wordt gemaakt. Het wordt vaak in blok verkocht en je kunt er een stukje afsnijden of raspen. Je kunt het vervangen door palmsuiker of bruine basterdsuiker. Ik zou niet aanraden om kristalsuiker te gebruiken, omdat de meeste smaak door de suiker komt.
 • Geraspte kokosDe kokos geeft een extra smaak die erg lekker is. Als je verse geraspte kokos vindt, kun je deze gebruiken. Anders kun je de gedroogde kokos even stomen om hem weer lekker luchtig en sappig te maken.

Kwee Klepon maken

Deze klepon zijn erg leuk om te maken en het is helemaal niet moeilijk. Je mag lekker een beetje kleien en aan het einde heb je lekkere snacks met vloeibare suiker er in.

Deeg en Kokos voorbereiden

Als eerste ga je het deeg maken en de kokos voorbereiden. Leg hiervoor 50g geraspte kokos in een zeef en hang deze in een pan met kokend water. Leg de deksel op de pan en stoom de kokos voor 10 minuten.

Als de kokos klaar is met stomen, leg je deze op een bord of schaal en roer je ¼ theelepel zout er doorheen.

Kokos stomen voor Kwee Klepon

Snijd dunne plakjes van de goela djawa of rasp het fijn.

Om het deeg te maken, doe je 250 gram ketanmeel in een kom. Meng dan 6 druppels pandanextract met 200ml warm water en giet dit bij het ketanmeel. Kneed dit met de hand totdat een mooi droog deeg ontstaat. Het moet ongeveer de consistentie van play-doh hebben.

Deeg maken voor Kwee Klepon

Balletjes vormen

Nu de kokos en het deeg klaar staan, kunnen we de balletjes gaan vormen. De balletjes kun je vormen met de volgende 6 stappen:

 1. Neem ongeveer een eetlepel deeg.
 2. Rol het tussen je handen in een balletje.
 3. Druk met je duim een deuk in het midden en maak een klein kommetje.
 4. Vul het deeg met de palmsuiker.
 5. Vouw het deeg weer dicht.
 6. Rol het deeg tussen in een balletje tussen je handen.

Herhaal deze stappen voor elk balletje.

Kwee Klepon vormen

Klepon Cake stomen

Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de balletjes in het kokende water en kook totdat ze boven komen drijven (ongeveer 3-5 minuten). Je kunt ze daarna nog een minuutje doorkoken

om de suiker nog verder te laten smelten. Zorg er voor dat de pan niet te vol ligt en kook ze desnoods in batches.

Kwee Klepon koken

Haal ze uit de pan en leg ze in de kokos. Rol ze door de kokos en laat ze een klein beetje af koelen.

Kwee Klepon in kokos rollen

Geniet ervan! Ze zijn het lekkerste als ze nog net een beetje warm zijn.

Kwee Klepon

Bewaartips

De klepon kun je het beste op de dag dat je het maakt op eten. Als je ze in de koelkast bewaard, zullen ze uitdrogen en hard worden. Om ze langer te bewaren, kun je ze invriezen. Om de klepon weer op te warmen, kun je ze even kort stomen in een stoommandje. Ontdooien is niet nodig.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Kwee Klepon

Kwee Klepon (Indonesische Zoete Balletjes)

Lekkere chewy balletjes met kokos waar de suiker uit komt lopen als je ze doorbijt. Dat is de Indonesische snack Kwee Klepon.
4,63 van 8 stemmen
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 5 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Dessert
Keuken Indonesië
Porties 25 klepon

Ingrediënten
  

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Deeg en Kokos voorbereiden

 • Leg de geraspte kokos in zeef en hang deze in een pan met kokend water. Stoom de kokos 10 minuten met de deksel op de pan. Leg deze daarna op een bord of schaal en roer het zout er doorheen.
 • Als je een blok goela djawa hebt, snijd met een mes dunne schijfjes er van af of rasp de suiker.
 • Meng de pandan pasta met het warme water. Doe de ketanmeel in een kom en giet het warme water er overheen. Kneed het deeg met de hand totdat een mooie deeg ontstaat. Als het deeg nog net iets te droog is voeg wat druppels water toe.

Balletjes vormen

 • Neem ongeveer een eetlepel deeg en rol het tussen je handen in een balletje van 3cm.
 • Druk met je duim een deuk in het midden en maak een klein kommetje van het deeg.
 • Vul het deeg met ongeveer een theelepel palmsuiker en vouw het deeg weer dicht.
 • Rol het nog een keer tussen je handen zodat een mooi balletje ontstaat.
 • Herhaal de stappen totdat het deeg op is.

Klepon stomen

 • Breng een pan met ruim water aan de kook. Doe de balletjes in het kokende water en kook ze totdat ze boven komen drijven (ongeveer 3-5 minuten). Zorg er voor dat de pan niet te vol ligt en kook ze desnoods in batches.
 • Als de balletjes boven drijven, haal ze er uit en leg ze in de kokos. Rol ze door de kokos en laat ze een klein beetje af koelen. Ze zijn het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten