Ga terug
Kung Pao Kip

Kung Pao Kip

Heerlijke kung pao kip volgens authentiek Szechuan recept. Deze gewokte kip is hartig, zuur, zoet, pittig, notig, rokerig en vol met umami.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 25 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 6 lente-ui
  • 1 rode paprika
  • 50 g ongezouten pinda’s
  • 3 tenen knoflook
  • 2 cm gember
  • 6-8 gedroogde pepers
  • 1 theelepel Szechuan peperkorrels

Kip

  • 300 g kippendijen
  • 1 theelepel Shoaxing wijn (optioneel)
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel maizena
  • Snufje zout
  • 1 theelepel olie

Saus

  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel chinkiang azijn (zwarte rijstazijn)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel maizena

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Kip marineren

  • Snijd de kipdijfilet in blokjes van 2 cm.
  • Mix de Shoaxing wijn, water, maizena en zout in een kommetje. Leg hier de kipblokjes in en roer totdat het water is opgenomen. Laat dit 20 minuten staan.
  • Na 20 minuten voeg 1 theelepel olie toe en roer dit er doorheen.

Ingrediënten en saus voorbereiden

  • Snijd het witte en lichtgroene deel van de lente-ui in stukken van 2 cm. Het groene gedeelte kan je gebruiken voor garnering. Snijd ook de paprika in stukken van 2 cm.
  • Snijd de knoflook en gember fijn. Snijd de gedroogde pepers over de helft doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  • In een kommetje mix de sojasaus, donkere sojasaus, azijn, suiker, water en maizena totdat de suiker is opgelost en er geen klontjes van de maizena meer inzitten.

Wokken

  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 2 eetlepels olie toe. Bak de kip 1-2 minuten op elke kant totdat deze lichtbruin is geworden en bijna gaar. Haal de stukjes uit de pan om later weer toe te voegen.
  • Verhit de wok weer op hoog vuur en voeg 1 eetlepel olie toe. Voeg de gedroogde pepers en de Szechuan peperkorrels toe en bak deze 30 seconden totdat ze lekker beginnen te ruiken.
  • Voeg nu de knoflook, gember, lente-ui en paprika toe en bak deze 1-2 minuten mee.
  • Voeg de kip weer toe aan de pan, roer de saus nog een keer door en giet deze ook in de pan. Laat de saus in 1-2 minuten indikken.
  • Roer de pinda’s door de kung pao kip en serveer meteen.

Tips

  • De gedroogde pepers en Szechuan peperkorrels worden niet gegeten en zijn er voor om het gerecht op smaak te maken.
  • Als je geen Szechuan peperkorrels hebt, laat deze weg en gebruik slechts 2 gedroogde pepers.
  • Als je geen Szechuan peperkorrels en gedroogde pepers hebt, gebruik dan ¼ theelepel chilivlokken.
  • Chinkiang azijn kan je vervangen door rijstazijn of witte azijn. 
  • De Shoaxing wijn kan je vervangen door een droge sherry of weglaten.