Mantou

Gestoomde broodjes (Mantou)

Mantou is een Chinees gestoomd broodje dat erg populair is in Noord-China, maar hij kan ook in andere delen van China gevonden worden. De populariteit in dit deel van China is te danken aan het feit dat hier voornamelijk tarwe wordt verbouwd. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken wordt rijst alleen in het zuiden van China verbouwd.

De Chinese gestoomde broodjes bestaan in twee varianten: een zonder vulling (Mantou) en een met vulling (Baozi). Baozi lijkt erg op een Bapao die we in Nederland kennen, maar de Bapao is een Indonesische variant van deze gestoomde broodjes.

Vroeger waren Mantou een luxe product, omdat het nog erg duur was om tarwebloem te maken. Toen tarwebloem goedkoper werd tijdens de industriële revolutie, zijn meer mensen ze gaan eten en zijn ze sindsdien niet meer weg te denken uit de Chinese keuken. Door de tijd zijn er veel verschillende varianten ontstaan zoals gefrituurde en gekleurde maar ook zijn er verschillende vormen en formaten voor speciale gelegenheden. Voor Nieuwjaar worden ze bijvoorbeeld gemaakt in de vorm van bloemen, vlinders en andere dieren.

Mantou

Hoe wordt Mantou gegeten

Omdat Mantou zelf een vrij neutrale smaak hebben, worden ze op veel verschillende manieren gegeten. Ze kunnen natuurlijk op zichzelf gegeten worden, maar worden ook vaak gedipt in gecondenseerde melk of verschillende sauzen.

Daarnaast is het heerlijk om ze te eten als ontbijt of lunch. Hiervoor kun je ze beleggen met wat gebakken ham en ei en wat mayonaise. Of je kunt ze eten als bijgerecht bij bijvoorbeeld een Ei Soep met Tomaat (Fanqie Dan Tang).

Mantou maken

De Mantou kan gemaakt worden met slechts 5 ingrediënten:

  • Patentbloem
  • Gist
  • Suiker
  • Zonnebloemolie
  • Water

Mantou ingrediënten

Om de Mantou te maken, meng je de ingrediënten in een grote kom en kneed deze totdat er een mooi glad deeg ontstaat. Dit kan je met een mixer of met de hand doen en duurt ongeveer 10 minuten. Zorg ervoor dat het deeg goed gekneed is, zo ontstaat er een mooier eindresultaat.

Gekneed deeg mantou

Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat deze twee keer zo groot is geworden. Dit duurt ongeveer 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer. Laat het deeg niet te ver doorrijzen. De broodjes kunnen daardoor tijdens het stomen inzakken.

Gerezen deeg Mantou

Kneed het deeg totdat het weer de oorspronkelijke grootte heeft en alle luchtbellen er uit zijn. Dit kan je checken door het deeg een keer door te snijden. Rol het deeg uit tot een vel van ongeveer 35x25cm en druk aan een zijde het deeg uit. Hiermee kan je de rol goed dichtplakken.

Uitgerold deeg Mantou

Rol het deeg op zodat er een rol van 35 cm breed ontstaat en rol deze nog een aantal keer op en neer zodat deze mooi dicht geplakt zit.

Deegrol mantou

Snijd de rol in 8 broodjes, leg deze op bakpapier in het stoommandje en laat ze afgedekt voor 15 minuten rusten.

Gesneden Deeg mantou

Zet het stoommandje op een pan met een laagje koud water. Zet het vuur op hoog totdat het water kookt en draai dan het vuur wat lager. Als het water kookt, stoom de broodjes dan nog 12 minuten. De reden dat je met koud water begint, is dat de Mantou gelijkmatig gestoomd worden.

Bewaartips

Het is makkelijk om de Mantou te bewaren en ze kunnen daarom in grotere hoeveelheden gemaakt worden. Als de Mantou compleet zijn afgekoeld, doe ze dan in een luchtdichte bak of zak en bewaar ze tot 4 dagen in de koelkast of 2 maanden in de vriezer.

Als je de Mantou in de koelkast hebt bewaard, dan kunnen ze vaster qua structuur worden. Om ze weer luchtig te maken, kun je ze opnieuw stomen voor ongeveer 4 minuten. Of leg ze op een bord met vochtig keukenpapier er overheen en verwarm ze in de magnetron totdat ze warm zijn.

Als je de Mantou hebt ingevroren, kun je ze opnieuw stomen in een stoommandje voor 10 minuten. Je hoeft ze hier niet voor te ontdooien.

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Mantou

Gestoomde broodjes (Mantou)

Heerlijk zachte gestoomde broodjes die te eten zijn als ontbijt, lunch of als bijgerecht. Met dit authentieke recept zijn ze makkelijk te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 20 minuten
Rusten 1 uur 15 minuten
Totaal 1 uur 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 8 Mantou

Ingrediënten
  

  • 300 g patentbloem
  • 1 theelepel gist (gedroogd)
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 150 ml lauwwarm water

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

  • Mix de bloem, gist, suiker, olie en water in een grote kom.
  • Kneed de ingrediënten met de hand of met een mixer met deeghaken tot een mooi glad deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg een aantal druppels water toe en als het deeg te nat is voeg wat bloem toe.
  • Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen totdat het twee keer zo groot is geworden. Dit duurt 40 minuten tot anderhalf uur afhankelijk van de temperatuur in de kamer.
  • Als het deeg twee keer zo groot is geworden, leg deze op een met bloem bestuift aanrecht. Kneed het deeg 3-4 minuten totdat deze weer helemaal glad is geworden en er geen grote luchtbellen meer in zitten.
  • Rol het deeg uit met een deegroller tot een vel van ongeveer 35x25cm en druk aan een zijde het deeg een beetje uit. Rol het deeg strak op zodat er een rol ontstaat van 35cm lang. Rol hem nog een aantal keer op en neer zodat de buitenkant er glad uit ziet. Verdeel de rol in 8 broodjes met een mes.
  • Bedek de bodem van het stoommandje met bakpapier en prik hier een aantal gaten in. Leg de broodjes zo in het stoommandje dat er nog wat ruimte over is. Ze zullen nog groeien tijdens het rijzen en stomen. Als je stoommandje al vol is, kun je ze ook op een los stuk bakpapier leggen en afdekken met bijvoorbeeld een kom. Zorg er dan voor dat niks de bovenkant van het deeg raakt, want dit zal er aan vast plakken. Laat de broodjes ongeveer 15 minuten rusten.
  • Vul een pan met een laagje koud water en zet hier het stoommandje op. Zet het vuur op hoog en breng het water aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur wat lager en stoom de Mantou nog voor 12 minuten. Serveer warm.

Tips

  • De suiker wordt gebruikt om het deeg beter te laten rijzen.
  • Lauwwarm water zorgt ervoor dat de Mantou luchtiger en zachter worden.
  • Laat het deeg niet te lang rijzen, hierdoor zullen de Mantou inzakken tijdens het stomen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten