Gyoza

Japanse Gyoza met Gehakt (Japanse Dumplings)

21 februari 2025

Japanse gyoza met gehakt maken is niet alleen lekker, maar ook ontzettend leuk om te doen! Deze Japanse dumplings hebben een dunne, krokante onderkant en een zachte, sappige binnenkant, wat zorgt voor een perfecte balans in iedere hap. Of je ze nu eet als snack, bijgerecht of onderdeel van een maaltijd, gyoza is altijd een goed idee. Wat ze extra bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van de vulling. Traditioneel wordt gyoza gevuld met varkensvlees en groenten, maar je kunt ze ook met kipgehakt maken voor een lichter, subtieler resultaat.

Wat is Gyoza?

Gyoza zijn Japanse dumplings met een dun deegvelletje en een hartige vulling. Deze vulling bestaat vaak uit varkensvlees, kool, knoflook, gember en lente-ui. Het lekkere is dat deze dumplings eerste krokant worden gebakken en daarna gestoomd worden, waardoor ze een perfecte balans krijgen tussen een knapperige bite en een zachte, sappige binnenkant.

Gyoza

Deze dumplings komen oorspronkelijk uit China, waar ze jiaozi genoemd worden. Na de Tweede Wereldoorlog hebben Japanners die in China zaten deze dumplings meegenomen naar Japan. Daar zijn ze aangepast aan de lokale smaken en ingrediënten. Ze zijn snel door het land verspreid en geïntegreerd in de Japanse keuken.

Het maakt niet uit of je ze eet als bijgerecht, snack of onderdeel van een uitgebreide maaltijd. En of je ze nu eet in een restaurant of thuis zelf maakt — gyoza zijn altijd een goed idee!

Wat is Het Verschil Tussen Gyoza en Dumplings?

Ook al lijken gyoza en dumplings op elkaar, er zijn toch verschillen. Als eerste dumplings komen uit China en gyoza uit Japan. Zoals ik hierboven zeg, zijn de dumplings meegenomen naar Japan, waar het gyoza zijn geworden. Maar aangezien de Japanners altijd een gerecht aanpassen naar hun eigen smaak, zijn er nog meer verschillen.

Als eerste zijn de vellen die gebruikt worden voor de gyoza dunner dan bij dumplings. Hierdoor kan het deeg krokanter worden. Ook wordt de vulling veel fijner gemalen dan bij dumplings, waardoor deze fluweelzacht wordt. Ook wordt er in de vulling meer knoflook en gember gebruikt, waardoor de smaak sterker wordt.

Gyoza

Gyoza met Kip Maken

Dit recept is voor authentieke Japanse gyoza. Traditioneel worden ze gevuld met varkensgehakt en witte kool, maar een heerlijk alternatief is kipgehakt. Een reden om kipgehakt te gebruiken kan zijn, omdat het lastig te vinden is in de supermarkt. Of je wilt natuurlijk liever geen varken eten.

Het voordeel van het gebruik van kipgehakt is ook dat de smaak iets lichter en subtieler is. De dumplings zullen nog steeds de zachte textuur krijgen die heerlijk is met de lente-ui, knoflook, gember en witte kool. Samen met de dipsaus zijn ook dit heerlijke gyoza.

Gyoza Maken

Het maken van de gyoza gebeurt in 3 stappen, namelijk vulling maken, gyoza vouwen en gyoza bereiden. Eventueel kun je tussendoor ook de gyoza ook invriezen.

Vulling maken

Voor het maken van de vulling, neem 300g witte kool en verwijder de harde kern. Snijd de bladeren zo fijn mogelijk en leg dit in een kom. Strooi er nu 0.5 tl zout overheen en kneed het goed in de kool. Dit zorgt er voor dat het vocht uit de kool wordt getrokken. Laat de kool 15 minuten staan.

Kool snijden voor Gyoza
kool zouten voor Gyoza

Snijd ondertussen 2 lente-ui in hele dunne ringen en snijd ook 2 tenen knoflook en 1cm gember heel fijn.

In een kom mix 200g varkensgehakt, de fijngesneden lente-ui, knoflook en gember. Voeg ook 2 tl sojasaus, 2 tl sake en 1 tl sesamolie toe. Meng alles goed door elkaar en roer door totdat het gehakt een egale structuur krijgt. Maak op smaak met een snuf zwarte peper.

Giet het water van de witte kool af en knijp ook het overtollige vocht eruit. Voeg de kool toe en mix dit goed door het vlees heen.

Om de smaak van de vulling te controleren, kun je een eetlepel van de vulling verwarmen in de magnetron voor 10-20 seconden totdat het gaar is. Maak de vulling eventueel verder op smaak.

Snijwerk voor Gyoza
Vulling voor Gyoza

Gyoza vouwen

De tweede stap is het vouwen van de gyoza. Met dit recept maken we ongeveer 25 gyoza. Neem dit aantal gyoza of wonton vellen uit de vriezer en leg ze onder een vochtige theedoek. Dit zorgt er voor dat ze niet uitdrogen.

Pak ook een grote plaat, zoals een bakplaat, en leg er een stuk bakpapier op en een vochtige theedoek overheen. Zet als laatste een kommetje met water klaar.

Neem een vel, leg deze op je vingers en schep een kleine eetlepel vulling in het midden van het vel. Dip een vinger in het kommetje met water en bevochtig de rand van het vel.

vulling op vel voor Gyoza
Gyoza rand nat maken

Vouw het vel dubbel en druk in het midden de twee delen van het vel tegen elkaar. Druk deze aan zodat deze hier al dicht zit.

Begin in het midden en werk naar een zijkant toe. Maak in een van de twee vellen een plooi en druk deze tegen het andere deel van het vel aan.

Werk naar de zijkant door nog 2 of 3 plooien te maken en dicht te drukken. Begin dan weer in het midden en maak ook 3 of 4 plooien naar de andere zijkant toe.

Druk alle vouwen nog een keer goed aan zodat de gyoza mooi dicht zit. Verdeel de vulling even goed en maak eventueel een paar kleine aanpassingen zodat de gyoza er mooi uit ziet.

Gyoza vouwen
Gyoza vouwen
Gyoza vouwen
Gyoza vouwen
Gyoza vouwen
Gevouwen Gyoza

Leg de dichtgevouwen gyoza op het bakpapier en druk deze even een beetje aan op de bakplaat zodat er een mooie platte onderkant ontstaat. Leg de vochtige theedoek er weer overheen zodat hij niet uitdroogt.

Herhaal de bovenstaande stappen totdat de vulling op is.

Gyoza invriezen (optioneel)

Om de gyoza langer te bewaren en er later van te kunnen genieten, kunnen ze erg makkelijk ingevroren worden. Haal de theedoek van de gyoza af en zorg er voor dat ze niet tegen elkaar aan liggen.

Plaats keukenfolie over de plaat heen en leg de gyoza in de vriezer voor 30 minuten totdat ze iets hard zijn geworden. Als de hele plaat niet in de vriezer past, kun je ze ook in aparte bakjes invriezen.

Plaats ze nu in diepvrieszakken en bewaar ze tot 2 maanden in de vriezer. Het is niet erg als ze nu elkaar aanraken.

De bereiding is hetzelfde als vers, maar het stomen duurt nu 2 minuten langer.

Gyoza bakken en stomen

Neem voor het bereiden van de gyoza een grote koekenpan waar een deksel op past. Verhit 1 el olie op middelmatig vuur. Leg de gyoza in de pan zonder dat ze elkaar aanraken.

Bak de gyoza totdat de onderkant mooi bruin en krokant is, ongeveer 3 minuten.

Gyoza bakken
krokant gebakken Gyoza

Zet het vuur iets lager, voeg 50ml water toe aan de pan en leg meteen een deksel op de pan. Let op, want het kan spatten. Laat de gyoza gaar stomen in 3 minuten. Verleng dit met 2 minuten als ze bevroren waren.

Maak ondertussen de dipsaus door 1 el sojasaus, 1 el rijstazijn en 1/8 tl chili olie te mixen in een kommetje.

Haal de deksel van de pan, zet het vuur weer iets hoger en bak de gyoza nog 1-2 minuten totdat de onderkant weer iets krokanter is geworden.

Gyoza stomen
Gyoza bereid

Serveer direct met de dipsaus.

Gyoza

Bewaartips

Deze Japanse gyoza met gehakt zijn goed te bewaren in de vriezer. Het beste kun je ze dan na het vouwen en voor het bereiden invriezen zoals ik uitleg in het recept. Ze zijn in de vriezer een aantal maanden houdbaar. Het bereiden van de bevroren gyoza kan op dezelfde manier als normaal. Laat ze alleen 1-2 minuten langer stomen.

Als je de gyoza al bereid hebt, kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er voor dat ze niet tegen elkaar aan komen, dan zullen ze aan elkaar plakken. Bak en stoom ze weer even kort totdat ze warm zijn.

Meer Japanse Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

 

Gyoza

Japanse Gyoza met Gehakt (Japanse Dumplings)

Maak zelf Japanse gyoza met gehakt! Krokant gebakken en sappig gevuld met kruiden en groenten. Perfect als snack, bijgerecht of borrelhapje.
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Vouwen 1 uur
Totaal 1 uur 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Japans
Porties 25 gyoza

Ingrediënten
  

  • 25 gyoza vellen (of wonton vellen)
  • Zonnebloemolie

Vulling

  • 300 g witte kool
  • 0.5 tl zout
  • 200 g varkensgehakt (zie tip 1 en 2)
  • 2 lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 tl sojasaus
  • 2 tl sake (optioneel)
  • 1 tl sesamolie
  • Zwarte peper

Dipsaus

  • 1 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • tl chili olie (optioneel)

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Vulling maken

  • Verwijder de harde kern van de witte kool en snijd de bladeren zo fijn mogelijk. Leg in een kom en strooi er 0.5 tl zout er overheen. Kneed het goed in de kool en laat dit 15 minuten staan.
  • Snijd ondertussen de lente-ui, knoflook en gember fijn. De gember kan je ook raspen en de knoflook persen om deze nog fijner te krijgen.
  • Voeg het varkensgehakt, lente-ui, knoflook, gember, sojasaus, sake en sesamolie toe aan een kom. Mix alles erg goed totdat het gehakt een egale structuur krijgt. Maak op smaak met een snuf zwarte peper.
  • Giet het water af van de witte kool en knijp ook al het overtollige vocht eruit. Voeg de kool toe aan het varkensgehakt en mix het er goed doorheen.
  • Neem een eetlepel van de vulling en leg deze op een bordje. Verwarm in de magnetron voor 10-20 seconden totdat het gaar is. Proef en maak eventueel verder op smaak.

Gyoza vouwen

  • Haal de gyoza vellen uit de vriezer en leg er een vochtige theedoek overheen. Dit zorgt er voor dat ze niet uitdrogen. Neem ook een grote plaat zoals een bakplaat, leg er een stuk bakpapier op en leg hier ook een vochtige theedoek overheen. Zet als laatste ook een kommetje met water klaar.
  • Neem een gyoza vel en leg deze op je vingers. Schep er een kleine eetlepel vulling op. Dip een vinger in het water en maak de rand van het gyoza vel vochtig.
  • Vouw het gyoza vel dubbel en druk het midden dicht. Begin aan een kant in het midden. Maak een vouw in een vel en druk deze tegen het andere vel aan. Bekijk de foto’s in de post voor een visuele referentie. Werk zo naar de zijkant door nog 2 of 3 plooien te maken.
  • Begin dan weer in het midden en maak zo ook 3 of 4 plooien aan de andere kant.
  • Druk alle vouwen nog een keer goed aan om de gyoza goed dicht te vouwen. Verdeel de vulling even goed en maak eventueel andere kleine aanpassingen zodat de gyoza er mooi uitziet.
  • Leg de gyoza op het bakpapier onder de vochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt. Druk de gyoza even goed op de plaat zodat er een mooie platte onderkant ontstaat.
  • Herhaal stap 2 tot 5 totdat de vulling op is.

Gyoza invriezen – om ze langer te bewaren (optioneel)

  • Zorg er voor dat de gyoza elkaar niet aanraken en bedek ze met keukenfolie. Als de grote plaat niet in de vriezer past. Gebruik een andere plaat of een aantal bakjes.
  • Leg de gyoza in de vriezer voor 30 minuten totdat ze iets hard zijn. Haal ze daarna uit de vriezer en doe ze in een diepvrieszak. Het is nu niet erg als ze elkaar aanraken.
  • Bewaar ze in de vriezer tot 2 maanden. Het bereiden is hetzelfde als normaal, maar het stomen duurt nu 2 minuten langer. Je kunt ze ook direct uit de vriezer bakken.

Gyoza bakken en stomen

  • Verwarm een koekenpan op middelmatig vuur met 1 el olie. Leg de gyoza in de pan zonder dat ze elkaar aanraken. Wellicht moet je de gyoza in meerdere porties bereiden.
  • Bak de gyoza totdat de onderkant mooi bruin en krokant is, ongeveer 3 minuten. Zet het vuur iets lager, voeg 50 ml water toe aan de pan en leg meteen een deksel op de pan. Let op, want het kan spatten. Laat de gyoza stomen voor 3 minuten of 5 minuten als ze bevoren waren.
  • Maak ondertussen de dipsaus door de ingrediënten voor de saus te mixen in een kommetje.
  • Haal de deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en bak de gyoza nog 1-2 minuten totdat ze weer iets krokanter zijn geworden.
  • Haal uit de pan en serveer direct met de dipsaus.

Tips

  1. Varkensgehakt is niet altijd goed te vinden in de supermarkt. Je kunt altijd even langs een slager gaan of maak je eigen varkensgehakt. Je kunt dit doen door zelf het vlees klein te snijden/hakken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld buikspek, speklap of schouderkarbonade.
  2. Het varkensgehakt kan je ook erg goed vervangen door kipgehakt.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten


Volg Ons Ook Hier

Mijn Kookboek Smaakvol China is nu beschikbaar!

X