Sajoer Boontjes

Sajoer Boontjes

Sajoer boontjes zijn altijd een hit. Deze boontjes met een licht pittige en licht zoete smaak zijn een heerlijk bijgerecht. Het zal maken van de boemboe is helemaal niet moeilijk. Met dit recept hoef je geen boemboe meer uit de supermarkt te halen.

De Indonesische naam voor dit gerecht is sayur buncis. Buncis lijkt natuurlijk erg veel op boontjes. Misschien is dit gerecht ontstaan doordat vroeger een Nederlandse zei dat ze boontjes wilde eten. En de Indonesische vrouw vraagt zich af: “buncis?”. Geen idee of dit waar is, maar ik vond het wel grappig.

Wat zijn Sajoer Gerechten?

Een sajoer is een groentegerecht dat bestaat uit een of meerdere groenten en een ruime hoeveelheid water of bouillon. De groenten worden in deze bouillon geserveerd en het gerecht is daardoor een beetje soepachtig. Het wordt vaak op smaak gemaakt met verschillende kruiden. In dit recept gebruik ik onder andere gember, laos en daun salam.

Een sajoer kan gemaakt worden met veel verschillende groenten. Zo bestaan er bijvoorbeeld een sajoer asem (met tamarinde), sajoer menir (met spinazie en mais) en een sajoer lodeh (gemengde groente). Maar de sajoer boontjes zijn in Nederland nog wel het meest populair.

Sajoer Boontjes

Daun Salam – De Indonesische Laurier

Daun salam, of salamblad, is het blad van een struik uit de mirtefamilie. Het wordt vaak de Indonesische laurier genoemd, omdat het blad er hetzelfde uit ziet. Maar ze zijn niet hetzelfde en komen beide van een andere plant. Salamblad kun je dus niet vervangen met laurier.

De smaak van de daun salam is citrusachtig, fris en licht zuur, maar niet overheersend. Het blad wordt vaak in combinatie met laos en citroengras gebruikt voor een typische Indonesische smaak. De combinatie van laos en daun salam wordt veel gebruikt voor sajoer gerechten.

Vegetarische Sajoer Boontjes

Ook al zijn deze sajoer boontjes een groente gerecht, is het niet vegetarisch. Dit komt omdat ik trassi en kippenbouillon gebruik. Gelukkig kun je dit gerecht ook heel goed vegetarisch maken. Er bestaat tegenwoordig een vegetarische variant van trassi zonder garnalen, maar deze zal nog steeds een goede smaak toevoegen aan het gerecht. Het kan zijn dat je meer moet toevoegen van deze vegetarische trassi. Daarnaast kun je de kippenbouillon vervangen door een groentebouillon.

Sajoer Boontjes

Sajoer Boontjes maken

Snijd als eerste de kontjes van 500g sperziebonen en was ze mooi schoon. We koken ze niet voor, want de boontjes worden in de saus gaar gekookt. Snijd daarnaast 4 sjalotten en 4 tenen knoflook fijn. Verwijder ook de zaadlijsten van 2 rode pepers en snijd de peper in ringetjes.

Maak de boemboe door de sjalotten, knoflook, rode peper en 1 tl trassi fijn te malen in een vijzel (of keukenmachine).

Boemboe maken voor Sajoer Boontjes

Verhit nu een pan met een eetlepel olie op middelmatig vuur. bak hier de boemboe in voor 2-3 minuten totdat deze lekker begint te ruiken. Voeg vervolgens 200ml kokosmelk, 200ml kippenbouillon, 4 plakjes gember, 4 plakjes laos, 2 daun salam, 2 el goela djawa en 2 el ketjap toe en roer alles goed door elkaar.

Boemboe bakken voor Sajoer Boontjes

Voeg de boontjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat de boontjes voor 8-12 minuten rustig koken zonder deksel op de pan totdat de boontjes gaar zijn. De saus zal ondertussen wat inkoken, maar deze mag nat blijven.

Boontjes stoven voor Sajoer Boontjes

Maak het gerecht verder op smaak met wat zout. Als je van pittig houdt, kan je nog wat sambal toevoegen. Haal de gember, laos, daun salam weer uit de saus en serveer de sajoer boontjes meteen als onderdeel van een rijsttafel.

Sajoer Boontjes

Bewaartips

Deze sajoer boontjes kun je 3 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt ze ook goed invriezen voor 2 maanden. Opwarmen kun je doen in de magnetron of in een pan.

Meer Indonesische Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sajoer Boontjes

Sajoer Boontjes

Sajoer boontjes is een echte klassieker door de licht pittige en licht zoete smaak. Leer in dit recept hoe je deze boontjes maakt zonder zakje.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indonesië
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 500 g sperziebonen
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml kippenbouillon
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 1 tl trassi
  • 4 schijfjes gember (of 2 tl gemalen gember)
  • 4 schijfjes laos (of 2 tl gemalen laos)
  • 2 daun salam (Indonesische laurier, optioneel)
  • 2 el goela djawa (of bruine suiker)
  • 2 el ketjap manis

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

Instructies
 

  • Snijd de kontjes van de sperziebonen en was ze schoon. Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de peper en snijd deze in ringetjes.
  • Maak de boemboe door de sjalotten, knoflook, peper en trassi fijn te malen in een vijzel (of keukenmachine).
  • Verhit een pan met een eetlepel olie op middelmatig vuur en bak hier de boemboe in voor 2-3 minuten. Voeg vervolgens de kokosmelk, bouillon, plakjes gember en laos, daun salam, de goela djawa en ketjap toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de boontjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat dit 8-12 minuten rustig doorkoken zonder deksel op de pan totdat de boontjes gaar zijn. De saus zal indikken, maar het gerecht mag nat blijven.
  • Maak eventueel nog op smaak met wat zout en voeg wat sambal toe als je van pittig eten houdt. Haal de gember, laos en daun salam er weer uit en serveer meteen als onderdeel van een rijsttafel.

Tips

  • Je kunt deze sajoer boontjes vegetarisch maken door de trassi te vervangen door een vegetarische variant en de bouillon te vervangen door een groentebouillon.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten