Sperziebonen uit de Wok

Sperziebonen uit de Wok

Deze sperziebonen uit de wok zijn droog gebakken en heb daardoor een lekkere chewy textuur. Samen met de smaakvolle saus is dit een heerlijk bijgerecht. Het is makkelijk te maken en de meeste ingrediënten heb je al in huis.

Dit is een recept wat mijn vriendin en ik vaak maken als we nog een extra groente gerechtje er bij willen. Wij hebben deze sperziebonen laatst nog een keer gemaakt met deze gebakken rijst en tomaat en ei stir-fry. Zo heb je een heerlijke maaltijd bij elkaar.

Sperziebonen uit de Wok

Sperziebonen Droog Bakken

De boontjes worden mooi op smaak gemaakt met de saus, gember en knoflook, maar je kunt ze ook een lekkere textuur geven. Dit doe je door ze droog te bakken. Het is een techniek die uit de Szechuan keuken komt waarbij je vlees of groentes bakt in olie zonder beslag zodat de buitenkant uitdroogt.

Doordat de boontjes uitgedroogd zijn, krijgen ze een chewy en licht crunchy textuur. Daarnaast nemen ze ook beter de smaken op van de saus die je toevoegt en hebben ze door het bakken een licht rokerige smaak. Hierdoor zijn ze erg smaakvol.

In restaurants worden de boontjes in een ruime hoeveelheid olie gebakken om ze droog te krijgen. Thuis is dat natuurlijk niet zo handig, dus het kan ook op andere manieren. Je kunt ze bakken in de pan, onder de grill of in de airfryer.

Sperziebonen uit de Wok

Sperziebonen uit de Wok maken

Deze sperziebonen zijn makkelijk te maken. Eerst worden de boontjes droog gebakken zodat ze nog meer smaak op kunnen nemen. Daarna bereid je de saus en andere ingrediënten voor en laatste wok je ze nog even snel.

Boontjes voorbereiden

Om de boontjes goed droog te kunnen bakken, moeten ze eerst even voorbereid worden. Snijd hiervoor de uiteindes van de sperziebonen en was ze mooi schoon. Droog ze daarna met een schone theedoek totdat ze goed droog zijn.

Doe de sperziebonen in een kom en voeg 1/4 theelepel zout en 1 eetlepel olie toe. Meng alles door elkaar zodat het zout en olie goed verdeeld is.

Sperziebonen voorbereiden

Boontjes droog bakken

De sperziebonen kunnen op meerdere manieren droog gebakken worden. In restaurants worden ze vaak gefrituurd, maar dit is voor thuis niet de makkelijkste methode. Hier zijn drie manieren die goed werken om de boontjes droog te bakken.

 1. Optie 1: In de pan – Verwarm een wok of pan op hoog vuur. Doe de sperziebonen in de pan en bak ze voor 12-15 minuten totdat er blaartjes op zitten en lichtelijk bruin.Roer regelmatig door.
 1. Optie 2: Onder de grill – Leg de sperziebonen op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat ze niet over elkaar heen liggen. Bak ze 2-5 minuten onder een voorverwarmde grill totdat ze lichtbruin zijn en er blaartjes op zitten. Keer ze halverwege een keer om.
 1. Optie 3: Met een airfryer – Verwarm de airfryer voor op 200°C. Bak de sperziebonen 6-8 minuten totdat er blaartjes op zitten en lichtelijk bruin zijn. Keer ze halverwege een keer om.

Sperziebonen droog gebakken

Wokken

Nadat de sperziebonen droog zijn gebakken, wokken we ze nog even met knoflook, gember en de saus. Snijd hiervoor de 4 tenen knoflook en 1cm gember fijn. Maak de saus door 100ml kippenbouillon, 4 theelepels sojasaus en een 1 theelepel maizena in een kommetje goed te mengen.

Ingrediënten voor Sperziebonen uit de Wok

Zorg er voor dat je alles voorbereid hebt voor het wokken aangezien dit heel snel gaat. Verwarm nu een wok op hoog vuur en voeg een eetlepel olie toe. Doe de knoflook en gember in de wok en roerbak totdat ze lekker ruiken (ongeveer 30 seconden). Giet een theelepel Shaoxing wijn en laat dit verdampen.

Doe de gedroogde sperziebonen in de wok en bak deze even kort mee. Roer de saus even door en giet deze in de pan. Schep de boontjes om totdat de saus is ingedikt.

Sperziebonen wokken

Giet als laatste een 1 theelepel sesamolie er overheen en serveer meteen.

Sperziebonen uit de Wok

Bewaartips

De gewokte sperziebonen kunnen 4 dagen bewaard worden in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt ze daarna weer opwarmen in een pan of in de magnetron.

Lekker om Samen te Eten Met

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Sperziebonen uit de Wok

Sperziebonen uit de Wok

Lekkere Chinese sperziebonen uit de wok met knoflook. Door het droogbakken, krijgen deze boontjes nog meer smaak. Erg makkelijk voor doordeweeks.
Nog geen stemmen
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 500 g sperziebonen
 • ¼ theelepel zout
 • 1 eetlepel olie
 • 4 tenen knoflook
 • 1 cm gember
 • 2 theelepels Shaoxing rijstwijn (optioneel)
 • 100 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
 • 4 theelepels sojasaus
 • 1 theelepel maizena
 • 1 theelepel sesamolie

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Instructies
 

Boontjes voorbereiden

 • Snijd de uiteindes van de sperziebonen, was ze en droog ze met schone theedoek.
 • Doe de sperziebonen in een kom. Voeg 1/8 theelepel zout en 2 theelepels olie toe en meng alles goed door elkaar.

Boontjes droog bakken

 • Optie 1: Pan: Verwarm een wok of pan op hoog vuur. Doe de sperziebonen in de pan en bak ze voor 12-15 minuten totdat er blaartjes op zitten en lichtelijk bruin.Roer regelmatig door.
 • Optie 2: Grill: Leg de sperziebonen op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat ze niet over elkaar heen liggen. Bak ze 2-5 minuten onder een voorverwarmde grill totdat ze lichtbruin zijn en er blaartjes op zitten. Keer ze halverwege een keer om.
 • Optie 3: Airfryer: Verwarm de airfryer voor op 200°C. Bak de sperziebonen 6-8 minuten totdat er blaartjes op zitten en lichtelijk bruin zijn. Keer ze halverwege een keer om.

Wokken

 • Snijd de knoflook en gember fijn. Maak de saus door de kippenbouillon, sojasaus en maizena te mengen in een kommetje.
 • Verwarm een wok op hoog vuur en voeg een eetlepel olie toe. Doe de knoflook en gember in de wok en roerbak totdat ze lekker ruiken (ongeveer 30 seconden). Giet een theelepel Shaoxing wijn en laat dit verdampen.
 • Doe de gedroogde sperziebonen in de wok en bak deze even kort mee. Roer de saus even door en giet deze in de pan. Schep de boontjes om totdat de saus is ingedikt.
 • Giet de sesamolie er overheen en serveer meteen.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten