Okonomiyaki

Okonomiyaki – Osaka Stijl

Konnichiwa, kookliefhebbers! Vandaag deel ik de Japanse klassieker okonomiyaki. Deze hartige pannenkoek is een iconisch gerecht in de Japanse streetfoodscene. Met een knapperige buitenkant, zachte binnenkant en eindeloze variatiemogelijkheden is okonomiyaki een canvas waarop je jouw culinaire creativiteit kunt loslaten. Van de kenmerkende okonomiyaki-saus tot de toppings van vlees, vis en groenten, elke hap is een feest voor de zintuigen. Met de informatie en tips in dit recept, maak jij deze okonomiyaki ook makkelijk thuis.

Wat is Okonomiyaki?

Okonomiyaki, een hartige Japanse pannenkoek die vaak op een grillplaat (teppan) wordt bereid, is een culinair genot dat je volledig naar eigen smaak kunt samenstellen. Het woord “okonomi” betekent namelijk “waar jij van houdt” en “yaki” verwijst naar het bakken of grillen. Deze flexibele pannenkoek is ontstaan na de Tweede Wereldoorlog, toen sommige ingrediënten moeilijk te verkrijgen waren. Straatverkopers pasten zich aan door hun gerechten aan te bieden volgens de voorkeuren van hun klanten, met de ingrediënten die ze voorhanden hadden.

Okonomiyaki

In Japan zijn er twee populaire stijlen van okonomiyaki, afkomstig uit Kansai (met name Osaka) en Hiroshima. Het belangrijkste verschil tussen beide stijlen is dat in Kansai en Osaka alle ingrediënten worden gemengd in het beslag, terwijl in de Hiroshima-stijl de ingrediënten in lagen op elkaar worden gestapeld. Bovendien worden vaak een gebakken ei en noedels als smaakvolle toppings toegevoegd om de ervaring compleet te maken.

Japanse Ingrediënten voor Okonomiyaki

In dit okonomiyaki-recept maak ik gebruik van een selectie Japanse ingrediënten die vaak als heerlijke toppings worden gebruikt. Hoewel je de meeste van deze ingrediënten kunt weglaten, voegen ze echt een smaakvolle finishing touch toe aan het gerecht. Bovendien zijn ze vaak gemakkelijk verkrijgbaar bij een lokale toko, waardoor je authentieke smaken aan je okonomiyaki kunt toevoegen.

De Japanse ingrediënten die ik hier gebruik, zijn als volgt:

  • Dashi: Dashi is een traditionele Japanse bouillon die in veel recepten wordt gebruikt. Het is eenvoudig zelf te maken, maar je kunt ook dashi-poeder kopen in de toko. Voeg gewoon water toe en je hebt in een handomdraai dashi klaar. Als alternatief kun je ongezouten bouillon of water gebruiken als vervanging voor dashi.
  • Bonitovlokken: Bonitovlokken, ook bekend als katsuobushi, zijn vlokken die worden gemaakt door gestreepte tonijn te drogen, fermenteren en roken (aziatische-ingredienten.nl). Ze hebben een heerlijke umami-smaak en worden gebruikt om dashi te maken of als smaakvolle topping voor gerechten. Wanneer je ze over een warm gerecht strooit, zullen ze subtiel beginnen te dansen.
  • Kewpie Mayonaise: Japanse mayonaise heeft een iets dunnere en romigere textuur dan de mayo die we gewend zijn. Bovendien heeft het een lichtzure smaak en een vleugje umami.
  • Aonori: Aonori is een zeewier dat is verkruimeld tot vlokken en vaak als garnering op gerechten wordt gebruikt. Hoewel de naam enigszins lijkt op nori, zijn aonori en nori verschillende soorten zeewier. Aonori voegt een heerlijke smaak en textuur toe aan je okonomiyaki.
  • Beni shoga: Beni shoga is ingelegde gember en wordt gepresenteerd in felrode gemberreepjes. Het heeft een zoutzure smaak en geeft je okonomiyaki subtiele smaakhinten. Deze ingelegde gember wordt gemaakt door de gember in te leggen in het vocht dat gebruikt wordt om Japanse zure pruimen te maken.

Met deze authentieke Japanse ingrediënten voeg je een extra dimensie van smaak en authenticiteit toe aan je zelfgemaakte okonomiyaki. Je zult versteld staan van de heerlijke combinatie van smaken die deze toppings bieden!

Zelfgemaakte Okonomiyaki Saus

Een heerlijke toevoeging aan okonomiyaki is de kenmerkende saus die vaak wordt geserveerd. Deze dikke saus combineert hartige, zoete en pittige smaken en zit boordevol umami. Het bekendste merk okonomiyakisaus is Otafuku en is verkrijgbaar bij de toko. Gelukkig is het ook eenvoudig om zelf een smakelijke saus te maken met een combinatie van ketchup, Worcestershire saus, oestersaus en suiker. Binnen no time heb je een heerlijke zelfgemaakte saus klaar.

Okonomiyaki

Meer Toppings om Toe te Voegen

Okonomiyaki, wat “gebakken naar jouw smaak” betekent, biedt eindeloze mogelijkheden voor variatie. Probeer eens de volgende ingrediënten als toppings en ontdek jouw favoriete combinatie:

  • Garnalen
  • Kaas
  • Woknoedels
  • Aardappelen
  • Inktvis
  • Mais
  • Taugé
  • Paddenstoelen
  • Viscake

Okonomiyaki maken

Om de okonomiyaki te maken, wordt als eerste het beslag gemaakt. Doe hiervoor 120g bloem, ¼ tl zout en ¼ tl suiker in een kom en roer dit goed door elkaar.

Voeg 170ml dashi toe en mix dit tot een egaal beslag. Probeer niet te veel te roeren, want dan ontstaan er minder gluten en krijg je een zachter eindresultaat. Plaats het beslag in de koelkast en laat dit rusten totdat alle andere ingrediënten zijn voorbereid.

Beslag voor Okonomiyaki

Maak als tweede de okonomiyaki saus door 4 el ketchup, 3 el Worcestershire saus, 2 el oestersaus en 1 el suiker in een kommetje te mixen totdat de suiker is opgelost.

Snijd daarnaast ook 400g spitskool heel fijn en 200g plakken ontbijtspek in 2 stukken. Snijd ook 2 lente-ui in dunne ringetjes.

Ingrediënten en saus voor Okonomiyaki

Haal het beslag weer uit de koelkast en breek 3 eieren los in de kom. Mix deze goed door het beslag en voeg dan ook de fijngesneden ook toe. Mix alles goed door elkaar tot een mooi beslag.

Beslag afmaken voor Okonomiyaki

Verhit nu een grote koekenpan op middelmatig vuur en voeg 1 el olie toe. Schep een kwart van het beslag in de pan en spreid dit uit tot een mooie ronde pannenkoek van 2cm dik.

Leg hier een aantal plakken ontbijtspek overheen en bak de pannenkoek met de deksel op de pan voor 5 minuten.

Okonomiyaki bakken

Draai de pannenkoek om en bak deze nog eens voor 5 minuten met de deksel op de pan. Als het omdraaien lastig is, kun je een deksel erop leggen en dan de pan omdraaien zodat de pannenkoek op de deksel ligt. Schuif hem daarna weer terug de pan in.

Om te checken of de pannenkoek helemaal goed gebakken is, draai deze nog een keer om. Haal hem uit de pan en leg op een bord. Herhaal bovenstaande stappen voor de andere pannenkoeken.

Okonomiyaki bakken

Om te serveren, smeer er wat okonomiyakisaus overheen en spuit ook wat Kewpie mayonaise er overheen. Garneer met wat lente-ui, bonitovlokken, zeewier poeder en ingelegde gember.

Okonomiyaki

Bewaartips

De okonomiyaki kan je het beste bewaren zonder saus en toppings. Je kunt deze dan 3 dagen bewaren in de koelkast. Opwarmen kun je daarna weer doen in de magnetron, oven of in de pan.

Vegetarische Variant

Om dit gerecht vegetarisch te maken, kun je aantal dingen aanpassen. Zorg als eerste er voor dat je een vegetarische dashi gebruikt. Laat daarnaast het ontbijtspek en de bonitovlokken weg en vervang de oestersaus door sojasaus. Je kunt in plaats van het ontbijtspek en bonitovlokken ook een gebakken ei toevoegen bovenop.

Meer Pannekoek Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Okonomiyaki

Okonomiyaki – Osaka Stijl

Okonomiyaki is een icoon in de Japanse streetfood scene en is geliefd om zijn unieke smaak en veelzijdigheid. Ook zelf makkelijk te maken.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Totaal 25 minuten
Gang Streetfood
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 120 g bloem
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl suiker
  • 170 ml dashi (zie tip 1)
  • 3 eieren
  • 400 g spitskool
  • 200 g ontbijtspek

Toppings

  • 2 lente-ui
  • Kewpie mayonaise (of gewone mayonaise)
  • Bonitovlokken (optioneel, zie tip 2)
  • Zeewier poeder (optioneel, zie tip 3)
  • Rode ingelegde gember (optioneel, zie tip 4)

Okonomiyaki Saus

  • 4 el ketchup
  • 3 el worcestershire saus
  • 2 el oestersaus
  • 1 el suiker

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Koekenpan

Instructies
 

  • Doe de bloem, zout en suiker in een kom en roer dit goed door elkaar. Voeg de dashi toe en mix tot een egaal beslag. Probeer niet te veel te roeren. Plaats het beslag in de koelkast en laat rusten totdat alle andere ingrediënten zijn voorbereid.
  • Maak de okonomiyaki saus door de ketchup, worcestershire saus, oestersaus en suiker in een kommetje te mixen totdat de suiker is opgelost.
  • Snijd de spitskool heel fijn en de plakken ontbijtspek in 2 stukken. Snijd ook de lente-ui in dunne ringetjes.
  • Haal het beslag weer uit de koelkast en breek de eieren los in de kom. Mix deze er goed doorheen. Voeg ook de fijngesneden kool toe en mix dit er doorheen.
  • Verhit een grote koekenpan op middelmatig vuur en voeg 1 el olie toe. Schep een kwart van het beslag in de pan en spreid deze uit tot een pannenkoek van 2cm dik. Leg hier een aantal plakken ontbijtspek overheen en bak de pannenkoek met de deksel op de pan voor 5 minuten.
  • Draai de pannenkoek om en bak de pannenkoek nog eens voor 5 minuten met de deksel op de pan. Draai deze daarna nog een keer om te kijken of deze goed gebakken is. Leg deze op bord en herhaal stap 5 en 6 voor de andere pannenkoeken.
  • Smeer er wat okonomiyakisaus overheen en spuit de mayonaise in mooie streepjes er overheen. Garneer met wat lente-ui, bonitovlokken, zeewier poeder en de ingelegde gember.

Tips

  1. Leer hier hoe je makkelijk zelf dashi kunt maken. Je kunt ook 1 tl dashi poeder gebruiken met 150ml water of dit vervangen door water of ongezouten bouillon.
  2. Bonitovlokken (katsuobushi) zijn gemaakt van gedroogde tonijn. Deze kun je vinden in de toko.
  3. Zeewier poeder (Aonori) zijn kleine vlokjes zeewier. Dit is een ander zeewier dan nori, maar je zou ook nori kunnen fijnmalen. Of je kunt een vel nori op de okonomiyaki leggen.
  4. Deze rode ingelegde gember (beni shoga) heeft een zoutzure smaak en geeft een lekkere hintjes smaak aan het gerecht. Deze gember is anders dan gari die een zoetzure smaak heeft. Beni shoga is te vinden in een toko.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten