Hosomaki Sushi

Hosomaki (Maki Sushi) – 3 Verschillende Vullingen

Hosomaki sushi is een klassieke sushi. In dit recept laten we je zien hoe je drie populaire hosomaki sushi rolls kunt maken: kappa maki met komkommer, sake maki met zalm en kani maki met surimi. Hosomaki is een geweldige manier om je sushi-vaardigheden te verbeteren en je smaakpapillen te verrassen. Het maken van sushi is een leuke en creatieve manier om te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken, en hosomaki is hier perfect voor.

Of je nu een sushi-liefhebber bent of net begint met sushi maken, deze drie heerlijke rolls zijn de perfecte introductie tot de wereld van hosomaki sushi. Lees verder voor de stapsgewijze instructies en tips voor het maken van deze onweerstaanbare sushi-rolls!

Wat is Hosomaki Sushi?

Hosomaki sushi is een klassieke en populaire sushi-variant die in Japan al eeuwen wordt gegeten. ‘Hoso’ betekent ‘dun’ of ‘smal’ in het Japans, wat verwijst naar de smalle rol van rijst en zeewier die kenmerkend is voor deze sushi. Hosomaki sushi is doorgaans ongeveer 2-3 centimeter in diameter en wordt geserveerd in mooie stukjes.

Hosomaki Sushi

De vulling van hosomaki sushi is meestal vrij eenvoudig en bevat één enkel ingrediënt, zoals tonijn, zalm, komkommer of tamago (gezoete omelet). De smaak van de vulling is dus erg belangrijk, omdat het de belangrijkste smaakmaker is van deze sushi.

Hoewel hosomaki sushi een eenvoudige sushi-variant lijkt, vereist het nog steeds veel vaardigheid en precisie om perfecte rolletjes te maken. De rijst moet perfect gekookt worden en het zeewier moet netjes worden omwikkeld zonder dat er rijst of vulling uitsteekt. De kunst van het maken van hosomaki sushi is om de smaken en texturen van de vulling en rijst perfect in balans te brengen.

Verschillende Sushi Rollen

Sushi rollen, of maki sushi in het Japans, zijn een van de meest herkenbare gerechten uit de Japanse keuken. Deze rollen zijn gemaakt van sushirijst en verschillende vullingen, omhuld met nori (gedroogd zeewier) en in plakjes gesneden om te serveren. Er zijn verschillende soorten sushi rollen met elk een eigen naam:

  • De hosomaki is een dunnere sushi roll van 2-3cm en wordt meestal gevuld met één ingrediënt, zoals tonijn, zalm of komkommer. Nori zit altijd aan de buitenkant.
  • Een chumaki is iets groter met 3-4cm met 2-3 ingrediënten en nori zit ook aan de buitenkant.
  • Futomaki rollen zijn de grootste met 5-7cm en hebben wel 4-5 ingrediënten per rol. Hierbij zit de nori ook aan de buitenkant.
  • Uramaki sushi zijn de sushi rollen die binnenstebuiten zijn met de rijst aan de buitenkant zoals de California roll. Er kunnen meerdere verschillende ingrediënten in zitten.
  • Temaki sushi zijn gevormd als een ijshoorntje en kunnen meerdere verschillende vullingen bevatten.

Maki Sushi met Komkommer, Zalm en Surimi

Variëer met de Vullingen

Een van de beste dingen van sushi rolls is dat je eindeloos kunt variëren met de vullingen die je gebruikt.

Van vis en schelpdieren tot groenten en fruit, er zijn talloze vullingen om de perfecte sushi roll te creëren. Hier zijn enkele populaire vullingen om uit te kiezen:

  • Zalm (Sake) of tonijn (Tekka): deze rauwe vissoorten zijn klassieke keuzes voor sushi rolls en voegen een heerlijke smaak en textuur toe.
  • Komkommer (Kappa) en avocado: deze groenten voegen een frisse smaak en een zachte textuur toe aan je sushi roll.
  • Krab en kreeft: deze schelpdieren zijn heerlijke vullingen die een delicate, zoete smaak hebben.
  • Tempura-garnalen: deze gefrituurde garnalen voegen een knapperige textuur en een hartige smaak toe aan je sushi roll.
  • Omelet en shiitake paddenstoelen: deze vullingen zijn ideaal voor vegetarische sushi rolls en voegen een heerlijke umami-smaak toe.
  • Mango of aardbeien: deze vruchten voegen een zoete, fruitige smaak toe aan je sushi roll en zijn perfect voor een zomerse twist.

Of je nu een traditionele sushi roll maakt of een avontuurlijke combinatie probeert, er zijn talloze mogelijkheden om te experimenteren met verschillende vullingen. Als je een futomaki wilt maken, kun je zelfs meerdere ingrediënten combineren. Dus wees niet bang om creatief te zijn en ontdek nieuwe smaken en texturen voor je volgende sushi roll!

Hosomaki Sushi maken

Voor het maken van de hosomaki sushi, maken we de sushi rijst, bereiden we de ingrediënten voor en rollen we de hosomaki. Extra tips voor het bereiden van sushi rijst kun je vinden in mijn post over het perfect bereiden van sushi rijst.

Sushi rijst voorbereiden

Doe 400g sushi rijst in een kom en vul de kom onder de kraan met een dun laagje koud water. Giet dit water meteen weg door een fijne zeef en herhaal deze stap nog een keer. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.

Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Spoel het water weg en herhaal deze stap 2 tot 3 keer totdat het water vrij helder is. Giet als laatste de rijst met het water door de zeef en schud het overtollige water er uit.

Sushi Rijst Wassen

Neem een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel. Doe de rijst in de pan en giet hier 500ml water bij. Laat de rijst 30 minuten staan om te laten weken. Als je pan geen goed sluitende deksel heeft, leg een theedoek over de pan en leg hier de deksel op. Knoop de uiteindes van de theedoek aan elkaar bovenop de deksel.

Ingrediënten voorbereiden

Neem een komkommer en snijd een stuk van 10cm af. Snijd dit stuk over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd daar beide helften in strips van 0,5-1cm breed.

Om de surimi voor te bereiden, neem 4 sticks en verwijder het plastic. Snijd alle sticks over de lengte doormidden.

Voor de zalm gebruiken we ongeveer 75g zalmfilet. Snijd de filet in plakken van 0,5-1cm breed en snijd deze plakken in strips van 0,5-1cm breed.

Ingrediënten voor Hosomaki Sushi

Sushi rijst koken

Als de rijst 30 minuten heeft staan weken, zet de pan op hoog vuur zonder deksel op de pan om de rijst aan de kook te brengen terwijl je af en toe doorroert. Wanneer het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je een theedoek gebruikt, let op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.

Sushi Rijst Koken

Maak ondertussen de sushi dressing door 4 eetlepels rijstazijn, 3 eetlepels suiker en 1,5 theelepel zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.

Sushi dressing maken

Als de rijst klaar is met stomen, schep deze uit de pan op een plaat of platte kom. Als er rijst vastgeplakt zit in de pan, laat deze zitten. Deze rijst zal niet lekker zijn.

Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.

Sushi Azijn toevoegen aan Sushi Rijst

Neem een houten of plastic spatel en “snijd”onder een hoek door de rijst om de sushi dressing te verdelen. Een houten of plastic spatel zal de rijst niet kapot maken, zoals een metalen spatel wel zou doen. Roer de rijst ook niet door, want dan zullen de rijstkorrels ook breken en de textuur minder goed zijn.

Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.

Sushi Rijst

De rijst kan nu meteen gebruikt worden om sushi van te maken of leg er een vochtige theedoek overheen om de rijst een aantal uur te bewaren op kamertemperatuur.

Hosomaki sushi rollen

Pak een kommetje en maak de tezu door 100ml water en 2 theelepels rijstazijn te mixen in het kommetje. De tezu wordt gebruikt om je handen in te dippen voordat je de sushi rijst verwerkt. Zo blijft de rijst niet aan je handen plakken.

Knip 5 vellen nori door de helft tussen de brede lijnen in het vel. Een nori vel is niet vierkant. Je zult dus een kortere rol krijgen als je het vel anders door midden knipt.

Leg een bamboe sushi mat met de stokjes zijwaarts en leg een stuk nori er op met de glanzende kant naar beneden.

Nori knippen voor Hosomaki Sushi

Dip je handen in de tezu en neem een handvol sushi rijst (dit is ongeveer 90g rijst). Spreid de rijst over de nori, maar laat een rand van ongeveer 1,5-2cm  vrij aan de bovenkant.

Leg de vulling (komkommer, zalm of surimi) in een strip op de rijst. Laat hierbij een stukje vrij aan de onderkant.

Rijst en komkommer op nori leggen voor Hosomaki Sushi

Til de sushi mat op met je duimen terwijl je de vulling vasthoudt met je vingers. Rol de nori en rijst over de vulling in een beweging tot de rand van de rijst. Het stuk nori waar geen rijst op zit steekt nu nog uit. Trek nu het stuk wat je er overheen hebt gevouwen niets naar je toe met de sushi mat om een strakkere rol te maken.

Maakt het uitstekende stuk nori lichtelijk nat met wat tezu en rol de hosomaki nog een keer door om deze dicht te plakken. Druk de hosomaki goed aan met de mat in een rol of vierkant.

Hosomaki Sushi rollen

Haal de hosomaki daarna uit de sushi mat. Herhaal bovenstaande stappen voor alle hosomaki rollen.

Hosomaki Sushi

Hosomaki snijden

Nu hoeft de hosomaki alleen nog gesneden te worden. Maak hiervoor een theedoek goed vochtig en haal hier je mes aan beide kanten overheen om deze vochtig te maken.

Snijd de rol doormidden en maak je mes weer vochtig. Als je mes erg vies is, kun je deze ook even afspoelen onder de kraan. Snijd daarna beide helften weer in 3 delen.

Hosomaki Sushi snijden

Serveer de hosomaki sushi meteen met wat sojasaus, wasabi en sushi gember.

Hosomaki Sushi

Bewaartips

De hosomaki kun je het beste meteen opeten. Als je deze laat liggen, droogt de rijst uit en wordt de nori taai. Je kunt ze maximaal een dag bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje.

Meer Sushi Recepten

Heb je dit recept geprobeerd? Laat een comment achter of klik op de sterren om een waardering te geven. Je kunt me ook volgen op Facebook, Instagram of Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Veel kookplezier!

Hosomaki Sushi

Hosomaki (Maki Sushi) – 3 Verschillende Vullingen

Leer in dit recept hoe je hosomaki maakt met 3 verschillende vullingen: kappa maki met komkommer, sake maki met zalm en kani maki met surimi.
5 van 1 stem
Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 50 minuten
Totaal 1 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Japans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 5 vellen nori
  • ¼ komkommer
  • 75 g zalmfilet
  • 4 sticks surimi
  • 100 ml water
  • 2 theelepels rijstazijn

Sushi rijst

  • 400 g sushi rijst
  • 500 ml water
  • 1 stuk kombu optioneel
  • 4 eetlepels rijstazijn zie tip 1
  • 3 eetlepels suiker
  • 1,5 tl zout

1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml

Benodigdheden

  • Bamboe sushi mat
  • Kookpan (met dikke bodem en goed sluitende deksel)
  • Houten spatel
  • Zeef
  • Kom

Instructies
 

Sushi rijst voorbereiden

  • Doe de sushi rijst in een kom en vul deze onder de kraan met een dun laagje water. Giet dit water meteen weg (zie tip 2). Vul de kom nog een keer met een dun laagje water en giet dit nog een keer meteen weg.
  • Vul de kom nog een keer met een laag water en was de rijst door de rijstkorrels tegen elkaar aan te wrijven met je handen. Het water zal nu troebel worden. Spoel het water weg en herhaal deze stap totdat het water redelijk helder is (2-3 keer, zie tip 3). Giet de rijst met het water door een fijne zeef en schud het overtollige water er uit.
  • Pak een pan met een dikke bodem en een goed sluitende deksel en doe hier de rijst in. Giet ook het water in de pan en laat de rijst 20-30 minuten staan om te laten weken.

Ingrediënten voorbereiden

  • Snijd een stuk van 10cm komkommer af. Snijd deze doormidden en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Snijd beide helften in strips van 0,5-1cm breed.
  • Verwijder het plastic van de surimi en snijd ze over de lengte doormidden.
  • Snijd de zalm in plakken van 0,5-1cm breed en snijd deze plakken in strips van 0,5-1cm breed.

Sushi rijst koken

  • Zet de pan op hoog vuur om de rijst aan de kook te brengen en roer de rijst af en toe door. Als het water aan de rand begint te koken, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag en kook de rijst voor 10 minuten. Als je geen goed sluitende deksel hebt, kun je een theedoek onder de deksel doen om de pan goed af te sluiten. Pas op dat deze niet in de brand vliegt. Draai na 10 minuten het vuur uit en laat de rijst 10 minuten stomen.
  • Maak ondertussen de sushi dressing door de rijstazijn, suiker en zout in een pannetje te doen. Verwarm de dressing al roerend op middelmatig vuur totdat alle zout en suiker is opgelost.
  • Als de rijst klaar is met stomen, haal deze uit de pan en schep deze op een plaat of platte kom. Giet de sushi dressing er overheen terwijl de rijst nog heet is.
  • Gebruik een houten of plastic spatel en schep de rijst om en “snijd” onder een hoek door de rijst heen om de sushi dressing te verdelen. Roer de rijst niet door, want dan zullen de rijstkorrels breken en de textuur minder goed zijn.
  • Schep daarna de rijst om en gebruik een waaier of ventilator om de rijst snel af te laten koelen. Blijf door de rijst “snijden” en deze omscheppen totdat de rijst op kamertemperatuur is.

Hosomaki sushi rollen

  • Maak de tezu door in een kommetje 100ml water en 2 theelepels rijstazijn te combineren (zie tip 4).
  • Knip de nori door de helft tussen de brede lijnen in het vel.
  • Leg de bamboe sushi mat met de stokjes zijwaarts en leg een stuk nori er op met de glanzende kant naar beneden.
  • Dip je handen in de tezu en neem een handvol sushi rijst (ongeveer 90g). Spreid de sushi rijst over de nori, maar laat een rand van 1,5-2cm vrij aan de bovenkant.
  • Leg de vulling (komkommer, zalm of surimi) in een strip op de rijst.
  • Til de sushi mat op met je duimen terwijl je de vulling vasthoudt met je vingers. In een beweging, rol de nori en rijst over de vulling heen tot waar de rand van de rijst is (het overgebleven stuk nori steekt nog uit). Trek eventueel het stuk wat je er overheen hebt gevouwen nog iets naar je toe om een strakkere rol te maken.
  • Maak het uitstekende stuk nori lichtelijk nat met de tezu en rol de hosomaki nog een keer door om deze dicht te plakken. Druk de hosomaki goed aan met de mat. Haal nu de hosomaki uit de sushi mat.
  • Herhaal stap 3-7 voor alle maki rollen.

Hosomaki snijden

  • Maak een theedoek vochtig en haal hier je mes aan beide kanten overheen om deze vochtige te maken.
  • Snijd de rol doormidden en maak je mes weer vochtig (je kunt deze tussendoor ook even afspoelen). Snijd beide helften weer in 3 delen.
  • Serveer de hosomaki sushi meteen met wat sojasaus, wasabi en sushi gember.

Tips

  1. Ik gebruik rijstazijn van Mizkan of Sempio. Rijstazijn van Saitaku heeft al suiker toegevoegd. Let hier dus op als je deze gebruikt.
  2. Het water wordt meteen opgenomen door de rijst. Als je de rijst twee keer snel spoelt, zullen de onzuiverheden niet in de rijst trekken.
  3. Het water hoeft niet helemaal helder te zijn. Na 2 of 3 keer wassen, is de rijst voldoende schoon.
  4. Tezu wordt gebruikt om je handen in te dippen zodat de sushi rijst niet aan je vingers plakt.

Deze post kan affiliate links bevatten. Lees meer hierover in onze disclaimer.


Deel Dit Recept!


Maarten Klompmakers

Maarten vindt het heerlijk om de smaken uit de Aziatische keuken te ontdekken. Wat hij tegenkomt in deze ontdekkingsreis deelt hij in makkelijk te volgen en lekkere recepten met als doel deze keuken toegankelijker te maken in Nederland.

Meer Lekkere Recepten