Gado Gado
Gado gado is de nationale salade van Indonesië. Leer in dit recept hoe je deze overheerlijke salade maakt met een zelfgemaakte pindasaus.
Voorbereiding 15 minuten min
Bereiding 15 minuten min
Totaal 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesië
- 4 eieren
- 300 g tofu
- 300 g aardappel
- 200 g spitskool
- 200 g sperziebonen
- ½ komkommer
- 100 g taugé
- 75 g kroepoek
- 4 el gebakken uitjes
Saus
- 100 g pindakaas (100% pindakaas)
- 200 ml kokosmelk
- 2 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 2 rode pepers
- 3 kaffir limoenblaadjes (optioneel)
- ½ tl trassi (optioneel)
- 1 limoen
- 1 el ketjap manis
- 1 el goela djawa (of bruine suiker)
1 eetlepel = 15ml; 1 theelepel = 5ml
Kook de eieren hard in 7 minuten en laat ze schrikken onder koud water. Pel ze en leg ze aan de kant.
Snijd de tofu en aardappel in blokjes van 2 cm en de spitskool in dunne reepjes. Halveer eventueel de sperziebonen en snijd de komkommer in plakjes.
Verhit een koekenpan met wat olie op hoog vuur en bak de tofu goudbruin rondom. Schep uit de pan en zet aan de kant.
Breng een pan met water aan de kook en kook de aardappelen gaar in 5 minuten. Schep de aardappelen uit de pan en laat afkoelen.
Kook de sperziebonen gaar in 6 minuten.
Doe de kool en taugé in dezelfde pan en blancheer 30 seconden tot 1 minuut in kokend water. Giet dit af en spoel af onder de koude kraan totdat de kool en taugé koud is. Laat uitlekken.
Saus maken
Verwijder de zaadlijsten van de pepers en snijd de peper in dunne ringetjes. Snijd de knoflook en sjalotten fijn. Snijd de kaffir limoenblaadjes in dunne reepjes.
Doe de sjalotten, knoflook, pepers, kaffir limoenblaadjes en trassi in een vijzel en maal tot een fijne boemboe ontstaat.
Verhit wat olie in een pan op middelmatig vuur en bak de boemboe 2-3 minuten. Voeg de kokosmelk toe en breng dit aan de kook. Voeg dan ook de pindakaas toe en roer dit goed door elkaar.
Zet het vuur laag en voeg de ketjap manis, goela djawa en het sap van een halve limoen toe.
Maak op smaak met een snufje zout.
Serveren
Snijd de gepelde eieren doormidden.
Leg de tofu, aardappel, sperziebonen, spitskool, taugé, komkommer en ei op een bord.
Giet wat pindasaus over de ingrediënten. Serveer meteen met wat kroepoek en gebakken uitjes.